Donează     Rugăciune       TV LIVE                           

O noua carte exploreaza relatia complexa dintre presedintele Trump si evreii americani

O noua carte exploreaza relatia complexa dintre presedintele Trump si evreii americani. Presedintele Trump este probabil unul dintre presedintii cei mai pro-Israel din cati au avut Statele Unite. Insa multi evrei americani ii sunt impotriva.

Am vorbit mai devreme in studio cu autorul si fostul primar al orasului Silo, David Rubin, si l-am intrebat de ce stau lucrurie asa si cateva detalii despre noua sa carte, Trump and the Jews.

Julie Stahl: David Rubin, bun venit la Jerusalem Dateline!

David Rubin: Multumesc, ma bucur sa fiu impreuna cu voi, Julie!

Julie Stahl: Ati scris o noua carte, Trump and the Jews, si vorbeati deschis despre faptul ca Trump e foarte pro-Israel. La ce priviti, la ce politici va referiti cand spuneti asta?

David Rubin: Intai, cat priveste reusitele sale, el are o abordare pragmatica in problema dintre israelieni si palestinieni. A sustinut Israelul in ce priveste problema Iranului, s-a retras din acordul cu Iranul, care era extrem de toxic pentru Israel si foarte distructiv pentru SUA. Apoi, a mutat ambasada la Ierusalim. E prima data cand un presedinte nu doar spune, ci si face asta. Mai recent, a anuntat inchiderea biroului Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei din Washington. Trump e cel mai bun presedinte pentru Israel din istoria Americii. Am mai avut noi si alti presedinti buni, inainte de infiintarea statului Israel, cum ar fi George Washington, John Adams, Abraham Lincoln, Harry Truman, oameni care au fost crestini practicanti si care au recunoscut ca Israelul e important, ca Israel e tara lui Dumnezeu si ca trebuie sa stam de partea Israelului. Ii prinde bine Americii sa sustina Israelul, iar Trump i-a intrecut pe toti.

Julie Stahl: De ce ati scris aceasta carte?

David Rubin: Din doua motive! Intai, oamenii ma tot intrebau, fiindca sunt un israelian american, deci cunosc ambele sfere, de ce evreii americani voteaza intotdeauna cu democratii? Cum se poate ca israelienii sa fie entuziasmati de Trump si cum de evreii americani, cu exceptia celor ortodocsi din America, ei fiind sustinatori ai lui Trump, sa nu sustina presedintele care a facut atatea lucruri bune pentru Israel? Trebuie sa privim putin in istoria evreilor americani. Comunitatea de evrei americani a venit in America in mare parte in prima jumatate a secolului al XX-lea, erau foarte saraci si a durat mult pana au inceput sa se dezvolte, sa prospere. Lucrau foarte mult, renuntand sa mai tina sabatul evreiesc pentru a putea lucra. Multi dintre ei au ajuns in uniuni si, in mod natural, tin cu partidul democrat. In plus, a aparut secularizarea comunitatii evreiesti. Astazi, comunitatea de evrei din America e cea mai seculara dintre toate comunitatile religioase din tara, motiv pentru care si-au pierdut radacinile biblice. Ei nu mai sunt legati de Biblie, iar religia lor e liberalismul. Din nefericire, in ultimii ani, democratii au adoptat extrema stanga, care e anti-Israel, asa incat daca Israelul nu mai e in topul prioritatilor, vor ajunge sa se ridice impotriva Israelului.

Julie Stahl: Evreii israelieni, potrivit sondajelor, sunt multumiti de presedintele Trump, iar evreii americani, cum spuneam, nu il vad asa bine. De unde aceasta diferenta?

David Rubin: As putea s-o spun in doua cuvinte: identificarea evreiasca! In Israel, sustinerea noastra fata de Trump e una stransa, in intreg spectrul politic. Israelienilor le place de presedintele Trump si cred ca face o treaba buna. Acum, lucrurile devin interesante, fiindca aici intra si israelienii seculari. Celor care tind putin spre stanga in spectrul politic, le place si lor de presedintele Trump si cred ca face o treaba buna. De ce? Fiindca si-au pastrat identitatea evreiasca. Pun accentul pe evreii ortodocsi din America fiindca ei sunt cam singurii care si-au pastrat identitatea evreiasca. Asadar, presedintele Trump se afla de partea buna a istoriei prin faptul ca sta alaturi de poporul evreu.

Julie Stahl: Discutam despre toate lucrurile bune pe care presedintele Trump le-a facut pentru Israel, care, intre altele, sunt bune si pentru America.

David Rubin: Are sens daca ne uitam la standardele americane, iar acesta a fost unul dintre motivele principalepentru care am scris Trump and the Jews. Doresc ca oamenii sa inteleaga, prezentandu-le fapte reale, realizari documentate, ca, prin ceea ce face el, intareste legatura dintre Israel si America, pentru a ajuta Statele Unite. Stim ca presedintele Trump e un presedinte care pune America pe primul loc si cauta in primul rand ceea ce e bine pentru America. E vorba despre faptul ca nu exista contradictie intre cele doua. Asadar, daca legatura dintre America si Israel nu mai exista, aceasta va aduce pierderi Americii.

Julie Stahl: David, multumim ca ati fost cu noi astazi.

Julie Stahl: Multumesc si eu, Julie.

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 258 - decembrie 2018, la Alfa Omega TV.

Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri 

Informatiile publicate pe site-ul alfaomega.tv (text sau video) pot fi preluate de alte publicatii, site-uri si bloguri online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ spre pagina de pe site-ul nostru. Orice abatere de la aceste norme constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si o vom trata ca atare.

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.