Donează     Rugăciune       TV LIVE                           

Columbia: Evanghelia dusă luptătorilor de gherilă marxiști

Timp de cinci decenii, Columbia a fost în război cu rebelii marxiști FARC, acest război civil încetând abia în 2016. Deși violențele erau frecvente în zona de conflict, ele nu au stat în cale unui mesager care aduce pacea. Ani la rândul, Russell Stendal le-a dus literatură creștină luptătorilor de gherilă, paramilitarilor și soldaților guvernului. Se împrietenea cu fiecare dintre părți, iar stațiile radio și receptoarele solare îl ajutau la aceasta.

columbia harta

columbia radio„... pentru a ajunge în zonele unde nu pot exista biserici sau programe religioase, unde nu poți să faci o lucrare de misiune obișnuită, aruncam din avion radiouri solare în taberele bandiților, le distribuiam soldaților, paramilitarilor”, a afirmat Russell Stendal, misionar.

Stendal a împărțit peste 120000 de radiouri solare, preacordate la un post creștin de radio ce transmite Evanghelia. Astfel, oriunde în jungla columbiană, departe de orice priză sau clădire de biserică, radiourile solare făceau auzită Evanghelia, soldaților aflați de ambele părți ale baricadei.

Fostul jurnalist Dario Silva a urmărit conflictul ani la rândul. Acum este pastorul uneia dintre cele mai mari biserici din capitala Columbiei. Acesta le trimite ajutoare persoanelor nevoiașe din zona rurală. Silva spune că lipsește o legătură între mega-bisericile din Columbia și credincioșii izolați și de multe ori persecutați. „Mega-bisericile au tendința să se asemene foarte mult cu biserica din Laodiceea: 'Avem totul. Suntem bogați', dar nu sunt conștienți de problemele cu care se confruntă frații noștri”, a afirmat Dario Silva, fost jurnalist.

columbia gherileSilva spunea că greutățile și persecuția nu au împiedicat răspândirea Evangheliei până în cele mai îndepărtate colțuri ale Columbiei. Își amintește de unul dintre liderii gherilelor care se plângea de faptul că „creștinii sunt cea mai mare problemă pe care o avem pentru că mergem într-o zonă izolată a țării unde nu există electricitate, apă curentă, drumuri, o biserică sau vreun politician și întotdeauna dăm peste vreun nebun care ține în mână o carte neagră și care predică despre Isus”, afirma Dario Silva.

În munții și în jungla din sud-vestul Columbiei, luptătorii de gherilă marxiști distrugeau biserici, alungau credincioșii și omorau pastori. Organizația „Open Doors International” declara că aici au fost omorâți mai mulți pastori decât în oricare națiune democratică de pe pământ.

Această zonă a fost casă pentru Helmer, un comandant al Forțelor Armate Revoluționare ale Columbiei (FARC), cunoscut sub numele de ‘comandatul Geronimo’. „Când am devenit comandant în regiunea Cauca, am declanșat o mișcare ateistă împotriva oamenilor lui Dumnezeu. Am dat afară pastori, am închis biserici, am ucis creștini evanghelici pentru că nu au ascultat ceea ce le-am spus, și anume, să se lepede de Isus Hristos, de Dumnezeu”, a afirmat Helmer, comandant al Forțelor Armate Revoluționare.

După ani de persecuție a creștinilor Helmer și-a dat seama că a greșit: „Cu cât persecutam mai mulți creștini, cu atât mai mult creștea numărul lor, deveneau mai puternici. Apoi m-am întrebat cum se face că eu încerc să scap de ei și ei cresc tot mai mult și progresează. Atunci am început să mă îndoiesc.”

Aceste îndoieli l-au condus pe Helmer la o întâlnire personală cu Isus, Cel pe care Îl persecuta. Astăzi, arma sa este Biblia și le spune oamenilor să-L urmeze pe Isus, în locul lui Karl Marx. Stendal crede că peste 100000 de combatanți au devenit urmași ai lui Hristos, estimând în 2015 că aproximativ 10% din rebelii FARC au devenit creștini.

„Cei care vor să continue cu această violență au destulă bătaie de cap pentru că sunt suficienți creștini care să fie sarea și lumina pământului. Înainte exista o gaură neagră spirituală, dar  acum există cel puțin 10% creștini în majoritatea zonelor”, afirma Rusell Stendal în 2014.

După 3 ani, gherilele marxiste FARC au ajuns la un acord cu guvernul columbian și au depus armele, violențele au încetat, iar pacea a venit după cele 5 decenii de război de gherilă. Russell Stendal a fost răpit de gherilele FARC de 5 ori în cei peste 30 de ani de misiune în Columbia. Prima dată, în 1983, a fost ținut în captivitate în junglă timp de 5 luni, timp în care a mărturisit Evanghelia repetat cu cei ce-l capturaseră.

columbia stendalÎn procesul lung și dificil al negocierilor între gherilele FARC și guvernul columbian, Stendal a asigurat asistență spirituală negociatorilor de ambele părți, punând umărul și la pacea efectivă în Columbua, nu doar la cea spirituală. Unul din comandanții FARC, Ivan Marquez, declara pentru World Watch Monitor în 2015 că „Stendal e un apostol al păcii, ale cărui cuvinte generează un mediu favorabil căutării păcii. El ne încurajează să continuăm să căutăm o soluție politică pentru conflictul din Columbia”.Tot acest comandant spunea că trei din membrii echipei de negociere a gherilelor FARC erau creștini.

columbia posturi radioȘi creștinii indigeni propovăduiesc Evanghelia. Alvaro Dagua, din tribul Guambiano, se ocupă de două stații de radio creștine. Recent, la o conferință de media din Cali, Dagua și alți membrii ai tribului Guambiano au vorbit despre cum pot să ajungă și la celelalte triburi. „Dacă mergi trei zile pe jos prin jungla virgină, vei găsi tribul Aguá care încă nu a fost civilizat. Vrem să ajungem la ei și să le ducem stații radio, să le ducem Cuvântul ca să moștenească și ei împărăția cerurilor”, a afirmat Alvaro Dagua, producător radio.

În ciuda contextului dificil, într-o țară care se confruntă cu carteluri de droguri, crimă organizată, corupție și multă violență, evangheliștii, radioul și literatura creștină au răspândit și continuă să răspândească pacea în zonele de conflict ale Columbiei, transformând viețile oamenilor.

  Abonează-te gratuit la revista AOTV Magazin

Articol tipărit în revista Alfa Omega TV Magazin 8.6 - Forme atipice de evanghelizare (noiembrie-decembrie 2018). Această revistă se distribuie gratuit.
Abonează-te să o primești acasă

Informatiile publicate pe site-ul alfaomega.tv (text sau video) pot fi preluate de alte publicatii, site-uri si bloguri online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ spre pagina de pe site-ul nostru. Orice abatere de la aceste norme constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si o vom trata ca atare.

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.