Se intensifică luptele în Etiopia

Mapamond Creștin
În Etiopia, în Africa, 2 milioane de oameni se confruntă cu foametea în mijlocul unor lupte intense între guvern și grupurile rebele. Luna trecută luptele s-au intensificat în regiunea Tigray. S-a raportat un masacru sângeros într-o biserică din orașul etiopian Aksum. Mai multe aflăm de la Chuck Holton.

Chuck Holton: De mai bine de 2.000 de ani, etiopienii cred că țara lor deține una dintre relicvele cele mai sacre ale creștinismului: Chivotul Legământului. Aici, în orașul Aksum, într-o biserică deosebită, în Biserica Sfintei Maria din Sion se spune că s-ar fi păstrat chivotul timp de mai multe secole. Iubitorul de aventuri și istoricul Bob Cornuke a explorat îndelung această regiune.

Bob Cornuke: Etiopienii cred că Chivotul Legământului a ajuns la Aksum cu 800 de ani în urmă, în locul în care este acum, într-o biserică foarte specială și sfântă. Un bărbat îl păzește, el este custodele Chivotului, singurul care îl poate vedea. Când va muri, un alt paznic îi va lua locul. Acest lucru face parte din cultura lor și ei cred asta din toată inima.

Chuck Holton: Din noiembire, au loc lupte violente între miliția regională și Armata etiopiană. Aksum se află în centrul conflictului. Recent, a avut loc o tragedie când creștinii s-au întrunit să celebreze una dintre sărbătorile cele mai importante ale creștinismului ortodox etiopian, Festivalul Timkat, care se ține anual.

Bob Cornuke: Timkat este o celebrare a Bobotezei de către Biserica Ortodoxă din Etiopia. În cadrul acestei sărbători se scot din biserică așa-numitele tablut sau tablele Chivotului Legământului și sunt duse prin oraș. Este un eveniment sfânt pentru ei. Însă în acest an, s-a întâmplat ceva groaznic.

Chuck Holton: În jur de 1.000 de credincioși au încercuit biserica antică în care se spune că s-ar afla Chivotul Legământului, când s-au apropiat trupele etiopiene și, potrivit unor martori oculari, au deschis focul. Se spune că mai bine de 700 de creștini etiopieni și-au pierdut viața, deși e greu de spus, deoarece zona nu poate fi accesată de jurnaliști. În urma luptelor, au apărut valuri masive de refugiați la granița cu Sudanul. Potrivit organizațiilor caritabile, dacă nu se intervine în curând, mase mari de oameni se vor confrunta cu foametea. Refugiații vorbesc depre masacre care au loc aproape zilnic de ambele părți. Ei vorbesc și de violuri în masă și de alte încălcări ale drepturilor omului. Organizațiile umanitate sunt pe teren și spun că situația este gravă. Anthony Blinken , ales de președintele Biden pentru poziția de Secretar de Stat, a cerut implicarea Statelor Unite în cadrul audierii recente de confirmare a postului său.

Antony J. Blinken: Etiopia, împărtășesc temerile voastre profunde. Ne preocupă în mod profund atrocitățile care au loc acolo. Trebuie să se restaureze comunicarea. Avem nevoie de acces pentru a trimite ajutoare umanitare în regiune. De asemenea, mă tem că aceste conflicte pot destabiliza Cornul Africii.

Chuck Holton: Guvernul etiopian neagă atrocitățile și ambele părți se declară victorioase asupra conflictului. Potrivit ONU, sunt mulți vinovați în regiune.

Elisabeth Throssell: Am primit informații legate de violarea legii umanitare internaționale și de violarea drepturilor omului de către toate părțile din conflict. Acestea includ atacuri ale artileriei în zone populate, vizarea deliberată a populației civile, ucideri extrajudiciare și jafuri extinse.

Chuck Holton: Indiferent care parte va câștiga războiul civil, cei care vor pierde vor fi oamenii din această regiune. Zilnic, trec granița sudaneză mai bine de 1.000 de refugiați, care se ajung în lagăre improvizate și speră să supraviețuiască.

Știre difuzată în cadrul emisiunii „Mapamond Creștin” 865, difuzată la Alfa Omega TV în februarie 2021. Click pentru alte știri și reportaje creștine: https://alfaomega.tv/stiri

Urmărește acum cele mai noi știri și reportaje creștine accesând pe pagina noastră de facebook: @StirileAlfaOmega! https://facebook.com/StirileAlfaOmega

193 accesări

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

sidebar tvlive
sidebar facebook
sidebar revista
App mobila

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

Aplicația mobilă AO

badge google play badge appstore

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.