Interviu cu Chris Mitchell despre situația creștinilor din Irak

Scris în . Publicat în Mapamond Creștin.

Șeful biroului de știri CBN din Orientul Mijlociu, Chris Mitchell, a vizitat de multe ori Irakul și are informații despre creștinii din acea țară.

George Thomas: Chris, ce impact a avut ISIS asupra comunității creștine în Irak?

Chris Mitchell: Ei bine George, impactul a fost devastator. Îmi amintesc foarte bine că am fost aici imediat după ce ISIS a intrat în zone ca Mosul sau Qaraqosh. Am vorbit cu creștinii care și-au lăsat în urmă viețile și mijloacele de trai. Adesea nu prea au avut de ales. Ar fi putut să moară, să se convertească la islam, să rămână și să plătească taxa jizyah sau să fugă, ceea ce au făcut o mare parte din ei. Sunt vremuri devastatoare pentru multe dintre acele biserici creștine antice, comunități creștine antice care au trebuit să fugă pentru a-și salva viața în urma devastării Irakului. În ultimii 15 ani, au plecat în jur de 1,5 de milioane de creștini și au rămas 250.000, iar ISIS a avut un rol important.

George Thomas: Acesta este unul dintre motivele pentgru care mulți ezită acum, în mod evident, să se întoarcă acasă?

Chris Mitchell: Da, deoarece înainte ca ISIS să fi atacat zona, Al Qaeda a constrâns mulți dintre acei creștini să plece din locuri ca Bagdad și din sudul Irakului și au mers în nord. Mulți s-au dus pe Câmpiile Ninivei. Apoi, în 2014, ISIS a venit să se răzbune. Am vizitat biserici și mănăstiri. ISIS a avut o atitudine anticreștină puternică. Este un grup demonic care a distrus și a incendiat biserici. Au încercat să distrugă tot ce a aparținut creștinismului. Din acest motiv, mulți ezită să se întoarcă.

George Thomas: Vorbește-ne despre cei care au decis să rămână. Știu că s-au depus eforturi de către creștini și musulmani pentru a reconstrui moschei și biserici. Ambele grupuri religioase se ajută reciproc. Însă vorbește-ne de cei care au decis să rămână.

Chris Mitchell: Viața lor rămâne dificilă. O parte din infrastructură este distrusă de ISIS. E nevoie de miliarde de dolari pentru a o reconstrui. Ne aflăm într-un loc care se numește Qaraqosh. Am văzut casele distruse ale creștinilor și infrastructura distrusă. Sunt semne îmbucurătoare, așa cum ai spus, între musulmani și creștini, dar e foarte dificil pentru ei să își reconstruiască viețile după astfel de distrugeri și masacre pe care au fost nevoiți să le îndure. Mulți au plecat și s-ar putea să nu se mai întoarcă niciodată.

George Thomas: Ne-a mai rămas un minut, Chris. Vizita papei trebuie să fie foarte semnificativă, nu doar pentru pontif, ci și pentru poporul din Irak, așa e?

Chris Mitchell: Cu siguranță. Există multă speranță și încurajare cu privire la această vizită. Va fi scurtă. Rămâne de văzut dacă efectul va fi pe termen lung. Iată un citat de la un creștin din acea zonă. El a spus: ”Papa nu ne poate ajuta, numai Dumnezeu o poate face.” În cele din urmă, acești credincioși, frați și surori, se vor uita la Domnul. Din acest motiv, ei au nevoie de susținerea noastră, de rugăciunile și de încurajarea noastră după devastările lăsate de ISIS și de alte grupuri islamice.

George Thomas: Înțeleg că papa se va întâlni nu doar cu lideri creștini din Mosul, ci și cu lideri islamici importanți din Irak.

Știre difuzată în cadrul emisiunii „Mapamond Creștin” 868, difuzată la Alfa Omega TV în martie 2021. Click pentru alte știri și reportaje creștine: https://alfaomega.tv/stiri

Urmărește acum cele mai noi știri și reportaje creștine accesând pe pagina noastră de facebook: @StirileAlfaOmega! https://facebook.com/StirileAlfaOmega

147 accesări

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

sidebar tvlive
sidebar facebook
sidebar revista
App mobila

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

Aplicația mobilă AO

badge google play badge appstore

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.