Scrisorile celor care au trecut prin Holocaust
În fiecare an, israelienii păstrează un moment de reculegere în amintirea Holocaustului, când șase milioane de evrei au fost măcelăriți de naziști și colaboratorii lor. Vorbind despre un subiect atât de înfricoșător, deseori este dificil a înțelege realitatea prin care a trecut, cât și viața, familia, speranțele și visurile fiecărei persoane.
Expoziția online de la Yad Vashem Ultimele scrisori din Holocaust:
1943: „Draga mea Rosi, mă bucur că ai primit salutările noastre. Cum ești, draga mea? Să fii sănătoasă! Mulți pupici de la mama ta.” În fiecare scrisoare a ei, la început și la sfârșit scria: Să ai grijă de sănătatea ta. Aceasta este ultima scrisoare pe care Rosi Joschkowitz a primit-o de la mama ei, Berta.
Fiecare poveste din aceste expoziții online este unică și are ca scop să spună povestea și să comemoreze victimele, să le redea numele și demnitatea umană. Yana Kobo supraveghează noua expoziție: Ultimele scrisori din Holocaust: 1943.
Au fost alese aceste scrisori fiindcă sunt intime, personale, unice, fiecare persoană având un scris unic, diferit. Puteți vedea petele lăsate de lacrimile autorilor scrisorilor și lacrimile celor care le-au primit.”
Kobo ne-a dat ocazia extrem de rară să putem vedea arhivele de la Yad Vashem, unde am văzut câteva din scrisorile originale.
Scott Ross: Ce spune aceasta?
Yana Kobo: A fost scrisă de o fetiță de aproape 12 ani, pe nume Regina Folkenfrick. Ea locuia în estul Poloniei și a fost ascunsă de o familie de creștini. Părinții ei au crezut că o puteau salva dacă o lăsau cu o familie bună, însă copila a fost împușcată. Ceilalți membri ai familiei au supraviețuit. Fratele ei, acum în vârstă de 84 de ani, a donat această scrisoare muzeului Yad Vashem. E scrisă în poloneză. Scrie: Dragă mamă, dragă tată și dragă Dolick, fratele ei, să fiți sănătoși!
Aceasta a fost scrisă de o tânără de 19 ani pe nume Rosette Bomblat. Ea a fost membră într-o mișcare clandestină din Paris și a ajutat la salvarea altor copii evrei. Familia ei a fost ascunsă într-un sat din apropierea Parisului. Rosette scria în limba franceză: Abia aștept ziua în care vom fi împreună iar. Toată familia a supraviețuit, mai puțin Rosette și Sara, sora ei mai mare. Ceilalți membri au emigrat apoi în Israel. Ea nu a reușit. A fost transferată la Auschwitz și ucisă în lagăr.
Această expoziție online e doar una dintre numeroasele de la Yad Vashem, cea mai mare colecție de documente din timpul Holocaustului din lume. Unul dintre principalele scopuri ale muzeului este să adune laolaltă toate documentele și dovezile despre soarta evreilor din timpul Holocaustului.
Dr. Haim Gertner: Am înțeles că naziștii nu numai că plănuiseră să-i omoare pe evrei, dar au vrut și să șteargă orice urmă, pentru ca noi să nu mai știm cine au fost ei și ce li s-a întâmplat. Voiau să le șteargă amintirea. De aceea, s-a decis ca principala preocupare a muzeului să fie aceea de a aduna într-un singur loc toate piesele acestui puzzle uriaș. Cele peste 200 de milioane de pagini de documentație includ mărturii, relatări ale supraviețuitorilor, fotografii și alte obiecte personale. Acum șapte ani, am lansat o campanie națională intitulată ‘Adunarea fragmentelor’. Până acum am cunoscut cam 11 000 de oameni care, în ultimii șapte ani, ne-au donat peste 124 000 de obiecte și colecții.
Scott Ross: Sunt mulți supraviețuitori care au vizitat acest muzeu?
Dr. Haim Gertner: Supraviețuitorii Holocaustului consideră Yad Vashem ca fiind căminul obiectelor lor, ei spunând că aici vor putea fi păstrate pentru totdeauna. Vă pot spune povestea acestui pulover care ne-a fost donat acum șapte ani. O doamnă din Tel Aviv l-a donat în prima zi a acestei campanii. Obiectul aparținea surorii ei și i-a luat mult timp până a decis să se despartă de el.
Numele Yad Vashem provine din Biblie și înseamnă un monument și un nume. În ultimele două decenii, Yad Vashem depune eforturi considerabile să spună mai departe povestea evreilor din Holocaust. Ei sunt oameni care locuiau în Europa sau în altă parte, aveau viețile lor, aveau copii, aveau visuri și aceste lucruri ne spun despre abilitatea lor de a supraviețui în toți acei ani de neputință.
Scott Ross: Nu ați devenit cumva istovit de atâta explorare și cercetare?
Dr. Haim Gertner: Mă gândesc că trebuie să vă afecteze inima cumva. Eu însumi sunt fiul unui supraviețuitor al Holocaustului. Cred că misiunea noastră ca profesori de a educa generația următoare ne dă putere să mergem înainte prezentând istoria generațiilor care vor veni.
Scott Ross, pentru CBN, la Yad Vashem, în Ierusalim.
Știre prezentată în cadrul emisiunii „Jerusalem DateLine” 374, difuzată la Alfa Omega TV în aprilie 2021. Click pentru alte știri și reportaje creștine: https://alfaomega.tv/stiri
Urmărește acum cele mai noi știri și reportaje creștine accesând pe pagina noastră de facebook: @StirileAlfaOmega! https://facebook.com/StirileAlfaOmega