Vis iranian devenit realitate?
Julie Stahl, reporter: Libanul suferă încă după impactul acelei explozii masive, care a nimicit portul Beirut în august anul trecut. Victimele și pagubele rezultate în capitala Libanului a devastat o economie care se afla la linia de plutire și ar putea contribui la o posibilă preluare a puterii de către gruparea Hezbollah.
Mordechai Kedar, doctor în cercetarea lumii Islamului și arabe, Universitatea Bar-Ilan: Libanul se află la mare strâmtorare. Arena lor politică este disfuncțională, statul fiind practic nefuncțional. Nu există niciun buget, rata șomajului este de 40-60%, nimeni nu știe cu certitudine.
Julie Stahl: Prețurile alimentelor cresc cu avânt, este lipsă de combustibil și sunt pene de curent extinse. Potrivit Băncii Mondiale, peste jumătate de populație trăiește sub limita sărăciei.
Mordechai Kedar: Statul se afundă într-o situație în care nimic nu mai funcționează. Oamenii își pierd speranța, nu mai știu ce să facă să repare situația.
Julie Stahl: Guvernul Libanului a demisionat după explozie și din octombrie anul trecut, premierul desemnat, Saad Hariri, nu a reușit să formeze un nou guvern. Într-o vizită recentă în Liban, un oficial al Departamentului de Stat al SUA a făcut apel la politicienii libanezi să termine cu certurile.
David Hale, sub secretar de stat, relații politice: Cei care continuă să se opună progresului în planurile de reformă pun în pericol relația lor cu SUA și cu partenerii noștri și se predispun singuri la măsuri punitive. Cei care facilitează progresul pot fi asigurați de susținerea noastră solidă.
Julie Stahl: În urmă cu zeci de ani, Libanul era o destinație internațională. Creștinii și musulmanii se înțelegeau bine, în timp ce Beirut a devenit Parisul Orientului Mijlociu. Hariri vrea un cabinet de experți care pot începe ridicarea Libanului din criza economică spre un vis al gloriei trecute. Alte grupări, între care Hezbollah, vor să ducă lucrurile într-o altă direcție, ceea ce ar face situația și mai gravă.
David Hale: Acumularea de arme periculoase deținute de Hezbollah, contrabanda și alte activități corupte ilicite subminează instituțiile de stat legitime. Astfel, libanezilor le este furată abilitatea de a construi o țară prosperă și pașnică. Iranul alimentează această situație provocatoare pentru stat și această distorsionare a vieții politice.
Julie Stahl: Expertul în Orientul Mijlociu, dr. Mordechai Kedar spune că un factor ce complică situația este dorința armatei de a interveni pentru a salva țara. Problema este că Hezbollah este mai puternică decât armata și are oamenii săi prin armată, în diverse ranguri.
Mordechai Kedar: Această organizație este una teroristă și mulți oameni se așteaptă că Hezbollah va pune mâna pe țară pentru a hrăni oamenii, pentru a remedia situația.
Julie Stahl: Kedar mai spune că Hezbollah nu este doar o putere militară, ci și una economică.
Mordechai Kedar: Hezbollah este un imperiu economic, fiindcă deține sute de companii în Irak, în Siria, și ei fac comerț cu orice, de la petrol și infrastructură, la construcții și transport.
Julie Stahl: În mod ironic, gruparea Hezbollah este văzută ca vinovată pentru declinul recent al Libanului.
Mordechai Kedar: Hezbollah a adus Libanul într-un abis și acum toată lumea așteaptă ca Hezbollah să salveze Libanul de la căderea în prăpastie. Este o chestiune ambiguă, dar nimeni nu poate înlocui gruparea Hezbollah și nimeni nu o poate izgoni afară.
Julie Stahl: Profesorul Shaul Chorev de la Centrul de Cercetări pentru Politică și Strategie Marină de la Universitatea din Haifa vede însă o posibilă rază de speranță, datorită negocierilor dintre Israel și Liban privind granițele maritime. Chorev este de părere că un acord între cele două țări ar putea menține Hezbollah în șah.
Shaul Chorev, profesor, director, politica maritimă și centru de cercetare a strategiilor: Când vom ajunge la un asemenea acord, va fi un semnal pentru companiile internaționale care se ocupă de explorarea și extragerea gazelor că această zonă este stabilă, fapt ce va îmbunătăți condițiile Libanului și poporul libanez va înțelege că o confruntare cu Israel nu le oferă nicio pârghie.
Urmărește acum cele mai noi știri și reportaje creștine accesând pe pagina noastră de facebook: @StirileAlfaOmega! https://facebook.com/StirileAlfaOmega
Alte știri și reportaje creștine: https://alfaomega.tv/stiri
Știre prezentată în cadrul emisiunii „Jerusalem Dateline” 377, difuzată la Alfa Omega TV în mai 2021.