Evreii din SUA suținuți de viceprimarul Ierusalimului
Fleur Hassan-Nahoum, viceprimar, Ierusalim: Conducem o misiune de solidaritate în New York. De dimineața până seara ne întâlnim cu rabini din diverse comunități, federații și organizații, care se confruntă cu antisemitismul. Mă bucur că sunt aici și-mi pot dovedi solidaritatea față de comunitățile care se confruntă cu aceste probleme.
Julie Stahl, corespondenta CBN în Orientul Mijlociu: Cât de gravă este situația în SUA ? Există motive de teamă ?
Fleur Hassan-Nahoum: Situațiile diferă din loc în loc. Unii se tem pentru siguranța copiilor lor, iar alții spun că nu este grav, că au avut doar un timp mai dificil pe fondul coronavirusului, al războiului din Gaza etc., dar că trebuie să ne asigurăm că situația nu se agravează. Părerile sunt împărțite, însă cei mai mulți sunt încurajați fiindcă un grup de lideri israelieni vizitează America. E un fel de solidaritate inversă fiindcă, de obicei, grupuri din Statele Unite vizitează Israelul de fiecare dată când se naște un conflict, un război.
Julie Stahl: Ați vizitat Riverdale, unde comunitatea evreiască a fost recent ținta unor atacuri. Ce ați văzut acolo ?
Fleur Hassan-Nahoum: În Riverdale am vizitat câteva comunități evreiești, ortodoxe, ultaortodoxe și conservatoare. S-a aruncat cu pietre în trei sinagogi, oamenii din comunitate ajungând la capătul răbdării, dar am fost impresionată să văd unitatea dintre toate aceste comunități din Riverdale.
Julie Stahl: Când am fost în vizită în Paris, am văzut că evreilor le este frică să poarte kippa, să arate că sunt evrei. Ați observat asta și în SUA ?
Fleur Hassan-Nahoum: În cele mai multe cazuri pe care le-am văzut eu, și mă refer acum la Manhattan, oamenilor nu le este frică. Cu siguranță, în comunitățile evreiești, se poartă kippa fără teamă.
Julie Stahl: Îi determină această situație pe unii să facă aliyah, să vină în Israel ?
Fleur Hassan-Nahoum: Din câte știu de la prietenii mei de la Nefesh BNefesh și Agenția Evreiască, numărul aplicațiilor pentru aliyah a crescut foarte mult. Nu am ținut o evidență a numărului celor venite de aici, însă cred că în general, pandemia de COVID a stârnit dorința evreilor din lume să se întoarcă în Israel. Noi ne dorim ca oamenii să vină. Am beneficiat mereu de sprijinul comunităților evreiești din diaspora. Comunitățile evreiești au format de fapt Israelul. Astăzi, după 72 de ani, ne aflăm într-un loc diferit. Am devenit o țară mai puternică. Cred că este momentul pentru o relație diferită, o relație mai profundă, în care comunitățile ne ajută acolo unde avem nevoie, iar noi le ajutăm pe ele acolo unde au nevoie. Acesta este mesajul nostru. Ne aflăm aici să ajutăm. Israelul este țara inovațiilor fără precedent. Dacă aveți nevoie de ajutor pentru provocările actuale, cu siguranță noi putem să vă ajutăm.
Urmărește acum cele mai noi știri și reportaje creștine accesând pe pagina noastră de facebook: @StirileAlfaOmega! https://facebook.com/StirileAlfaOmega
Alte știri și reportaje creștine: https://alfaomega.tv/stiri
Știre prezentată în cadrul emisiunii „Jerusalem Dateline” 384, difuzată la Alfa Omega TV în iulie 2021.