Prezența israeliană pe Înălțimile Golan e necesară
Naftali Bennett, prim-ministrul Israelului: Teritoriul Înălțimile Golan este israelian, este evident. Din 1981, aici se aplică legea israeliană fără discuție. Administrația președintelui Trump a recunoscut că ne aparțin și administrația președintelui Biden a clarificat că politica nu se va schimba, ceea ce este important. La 10 ani după războiul civil din Siria, orice persoană rezonabilă înțelege că nu există altă alternativă la pacea din Înălțimile Golan.
Chris Mitchell: În martie 2019, președintele Donald Trump a recunoscut suveranitatea israeliană peste Înălțimile Golan, iar Israelul i-a mulțumit, numind o comunitate cu numele său. Însă cine ar vrea să locuiască așa de aproape de o graniță ostilă cu Siria care amenință Israelul ? Iată un reportaj realizat înainte de pandemia de COVID, cu Scott Ross de la CBN. El a vizitat Înălțimile Golan după recunoașterea lui Trump și s-a întâlnit cu unii israelieni care spun că nu ar vrea să locuiască altundeva.
Scott Ross, coespondent CBN, Înălțimile Golan: Ce putem privi de aici ?
Amitai Elon, ghid turistic, rezident Înălțimile Golan: Marea Galileei e acolo, iar în fața noastră sunt munții Tiberias. După ei, în spate, sunt munții din Nazaret și mai la dreapta, spre nord, se vede Galileea de sus. Desigur, aici, în jurul Mării Galileei au avut loc majoritatea întâmplărilor din evanghelii.
Scott Ross: Amitai Elon deține un sat de vacanță numit Natur, în nordul Mării Galileei, la Înălțimile Golan. De ce ați ales să locuiți aici ?
Amitai Elon: Dacă dorești să locuiești în natură, înconjurat de natura frumoasă și cântecul păsărelelor, poți merge în Galileea, la Golan, sau poți merge în deșertul Negev.
Scott Ross: Aceasta e o fermă ?
Amitai Elon: E un spațiu pe care îl folosim la mai multe lucruri. În acest moment suntem într-un dom geodezic care e o seră. Uneori, aici putem ține un eveniment, o petrecere sau o tabără pentru o familie mare, e deosebit de frumos.
Scott Ross: Pe cât de frumos și de pașnic e aici, granița cu Libanul și Siria trece chiar pe la Înălțimile Golan. Iranul încearcă și el să își construiască baze în partea siriană, în apropiere, pentru a putea ataca Israelul. Cât de aproape suntem de granița cu Siria ? Amitai Elon: Foarte aproape !
Scott Ross: Nu e nicio amenințare din partea cealaltă ?
Amitai Elon: Cu excepția războaielor din 1967 și 1973, acest loc a fost cel mai liniștit din țară.
Scott Ross: Ați devenit cumva mai neliniștit de când Iranul a început să ajungă tot mai aproape de partea israeliană a Înălțimilor Golan ?
Amitai Elon: Dacă privim în ansamblu la istoria acestui loc, de mii de ani am trecut prin situații extreme, dar iată că acum suntem aici.
Scott Ross: Mai la nord, am vizitat un expert în securitate, Koby Marom, fostul comandant al armatei israeliene de la Înălțimile Golan și care acum locuiește aici.
Koby Marom, fostul comandant al armatei israeliene de la Înălțimile Golan: Dată fiind situația instabilă din Siria cu desfășurarea iraniană, e esențial ca Israelul să aibă o bună prezență aici, la Înălțimile Golan, și să rămână aici fiindcă sunt atât de multe provocări și nu pot accepta o situație ca aceea din 1967.
Scott Ross: Israelul a capturat Înălțimile Golan în anul 1967, în timpul ultimelor două zile din Războiul de Șase Zile. Granița dintre Israel și Siria la Înălțimile Golan e lungă de 88 km. Sunteți sub o continuă amenințare aici ?
Koby Marom: Noi ne simțim în siguranță, acțiunile defensive ale Israelului sunt foarte eficiente. Regimul iranian avea un proiect, plănuiau să aducă aici, după graniță, 100 000 de militanți șiiți cu Hezbollah și plănuiau să-și înființeze baze aeriene, navale, centre de informații, o industrie avansată ca să producă rachete de precizie care să reprezinte o amenințare reală pentru centrul Israelului și punctele sale strategice. În ultimii 3-4 ani, am văzut că Israelul a atacat această desfășurare iraniană și a distrus-o cu succes.
Scott Ross: Aici locuiesc 50 000 de oameni, dintre care peste jumătate sunt evrei israelieni. La nivel internațional însă, Înălțimile Golan sunt considerate ca fiind teritoriu sub ocupație. În martie 2019, președintele Trump a rupt tradiția și a recunoscut aceste înălțimi strategice ca fiind parte din Israel. Israelul a numit o comunitate după numele său, Înălțimile Trump.
Koby Marom: E o afirmație dramatică, incredibilă, foarte importantă.
Scott Ross: - Pozitivă ?
Urmărește acum cele mai noi știri și reportaje creștine accesând pe pagina noastră de facebook: @StirileAlfaOmega! https://facebook.com/StirileAlfaOmega Alte știri și reportaje creștine: https://alfaomega.tv/stiri Știre prezentată în cadrul emisiunii „Jerusalem Dateline” 409, difuzată la Alfa Omega TV în ianuarie 2022.