Sărbătorirea botezului lui Isus în râul Iordan
Julie Stahl, corespondenta CBN în Orientul Mijlociu: Sărbătoarea a început cu rugăciuni la mănăstirea ortodoxă Sf. Ioan Botezătorul.
Patriarhul Bartholomeos, Biserica ”St. John the Baptist”: Este ziua în care celebrăm botezul lui Isus Hristos.
Julie Stahl: Apoi, credincioșii au parcurs traseul de o milă până la Iordan.
Patriarhul și întreaga frățietate vin la Iordan să refacem serviciul care a avut loc aici în urmă cu aproximativ 2 000 de ani.
Julie Stahl: Aici este Qasr al-Yahud. În spatele meu, acolo jos, este Iordanul și mai departe este țara Iordania. Este locul unde mulți cred că Ioan l-a botezat pe Isus și că tot pe aici copiii lui Israel au trecut Iordanul în Țara Promisă, iar Ilie a fost ridicat la cer. Patriarhul Bartholomeos: În fiecare an avem peste 15 000 de pelerini din Grecia, Rusia, România, Bulgaria și toate țările ortodoxe. În acest an din nefericire suntem doar oamenii care locuim aici.
Julie Stahl: Înainte de pandemie, cam 800 000 de pelerini vizitau acest loc în fiecare an. Deși anul trecut participarea era limitată la 50 de persoane, în acest an au participat 1 700 de persoane la această sărbătoare anuală.
Amos Twito, locotenent, colonel, șef al ”Jericho DCL”, IDF: În acest an au fost mai mulți oameni decât anul trecut deoarece restricțiile s-au mai relaxat, dar tot am fost puțini față de câți eram în anii trecuți.
Julie Stahl: Cunoscută ca țara mănăstirilor, această zonă se află în Iudeea și Samaria biblică, cunoscută și sub denumirea de Cisiordania. Deși locul este sub supravegherea Israelului, atât israelieni cât și palestinieni pot veni în vizită.
Amos Twito: Qasr al-Yahud, locul botezului, este un sit religios, deschis în general tuturor religiilor și oamenilor, oricui vrea să vină aici. Nu avem restricții pe criterii de religie, rasă sau sex.
Julie Stahl: Aceasta îi include și pe lucrătorii creștini străini care locuiesc în Israel, precum în cazul Sofiei.
Sophie, creștină care trăiește în Irsael: Astăzi este cea mai frumoasă zi din lume. Sunt fericită să vin aici și că am această oportunitate. Este o biserică aici și mă simt bine. Mulțumesc lui Dumnezeu !
Julie Stahl: Chiar și unii israelieni au vizitat locul sfânt.
Moshe Maoz, ghid turistic, Israel: Avem aici 35 de israelieni nemaipomeniți. Suntem atrași de această zi. Întâi, ne bucurăm de această vreme bună, fantastică, dar și de acest sit care este al treilea ca importanță pentru lumea creștină, după Biserica Sfântului Mormânt și Biserica Nativității.
Julie Stahl: Moshe Maoz este un ghid turistic licențiat în Israel.
Moshe Maoz: Noi, ca israelieni evrei, ne-am născut și am fost educați aici. Am avut contact cu Biblia și unii dintre noi chiar și cu Noul Testament. Iată-ne așadar în Țara Sfântă, comoara lumii. Aici a început totul. Suntem aici ca și cetățeni, de ce să nu venim să vedem comoara și frumusețea acestei țări ?
Julie Stahl: Apoi Maoz a avut un mesaj pentru toți cei care își doresc să se reîntoarcă. Moshe Maoz: Aceasta este Țara Sfântă a lumii, centrul lumii. Veniți, vă așteptăm !
Julie Stahl: Julie Stahl, pentru Știrile CBN, de la Qasr al-Yahud.
Urmărește acum cele mai noi știri și reportaje creștine accesând pe pagina noastră de facebook: @StirileAlfaOmega! https://facebook.com/StirileAlfaOmega Alte știri și reportaje creștine: https://alfaomega.tv/stiri Știre prezentată în cadrul emisiunii „Jerusalem Dateline” 411, difuzată la Alfa Omega TV în februarie 2022.