Creștinii din Orientul Mijlociu
Janine di Giovanni, autor, ”The Vanishing”: În Irak, potrivit ultimului recensământ care a avut loc cu 40 de ani în urmă, pe vremea lui Saddam Hussein, au trăit în jur de 1.5 milioane de creștini. Creștinii sunt foarte importanți pentru societatea irakiană, fiind parte din mozaicul religios care compune țara. Începând cu 2014, când Statul Islamic a intrat în țară, fapt la care au mai contribuit și condițiile economice dificile, lipsa de educație, de oportunități antreprenoriale, acești oameni au părăsit țara. Mulți dintre ei au fost uciși pe vremea dominației SIIL. Nu avem o cifră precisă și este mereu dificil să evaluezi cifrele, însă au rămas în jur de 150.000 – 200.000 de creștini, ceea ce e un declin radical.
Wendy Griffith, reporter CBN: Spuneți că deja creștinii dispar și au fugit de pe tărâmurile unde au peregrinat profeții lor și unde Însuși Isus a predicat. De ce pierd credincioșii orice legătură vie cu regiunile, care pe vremuri, au avut un rol însemnat în viața lor socială, culturală și spirituală?
Janine di Giovanni: Vreau să subliniez faptul că ei nu și-au pierdut credința, ceea ce e remarcabil. Timp de 2 000 de ani, creștinii din Orientul Mijlociu au fost persecutați, au fost vânați. Au trecut prin pandemii, prin epurări. Totuși, unii dintre ei au rămas statornici față de țară, față de credință. Am fost acolo când a venit SIIL și am fost acolo după ce a plecat. Am văzut un popor incredibil de curajos, care s-a întors în satele lor. Bineînțeles că bisericile lor au fost distruse, crucile au fost dărâmate, picturile cu sfinții lor au fost rupte, au fost distruse. O parte dintre femei au fost duse la Raqqa. Unii dintre ei au fost uciși, fermele lor au fost incendiate, însă ei s-au întors și încearcă să reconstruiască locul. Pentru alții, situația e prea disperată și au fost nevoiți să părăsească țara. Unde s-au dus? S-au dus în SUA, în Canada, în țările care îi acceptă. Pe de o parte, asta înseamnă că o pot lua de la capăt. Pe de altă parte, asta înseamnă că ei prăsesc tărâmul profeților, care a fost tărâmul lor strămoșesc de 2 000 de ani. Anul trecut, vizita papei Francis a fost un eveniment extraordinar. Papa a fost empatic, vizita a avut loc în mijlocul pandemiei. Totuși, el s-a dus să viziteze creștinii din Irak pentru a le spune că nu sunt singuri, că noi suntem cu ei. Avem nevoie de ei acolo. Dacă ei pleacă, atunci populația Orientului Mijlociu va fi omogenă. Nu mai avem un loc bogat, primitor față de minorități, față de credincioșii oricărei credințe. În Orientul Mijlociu, creștinismul e într-o situație dificilă. Însă țările spre care îmi îndrept atenția sunt țările cu adevărat vulnerabile. E interesant faptul că în America mulți nu știu despre asta. Multe congregații creștine nu știu că au frați și surori creștine în Irak, în Orientul Mijlociu, în Palestina, unde Isus a umblat, în Egipt, în Siria. Acestea sunt tărâmurile profeților, acestea sunt locuri antice. Când mergi la un serviciu în Irak într-o biserică caldeeană sau într-o biserică siriană, ei se roagă în limba aramaică, care e limba lui Isus. În calitate de romano-catolică, nu găsesc nimic mai emoționant decât să văd acest popor antic care vrea, cu disperare, să rămână în țara lor. Așadar, trebuie să atragem atenția lumii asupra situației lor. Mai mult decât orice, cel mai mare lucru pe care îl putem face e să înțelegem că ei sunt acolo și să le demonstrăm că suntem solidari cu ei și că îi susținem.
Wendy Griffith: Janine di Giovanni, autoarea cărții ”The Vanishing: Faith, Loss and the Twilight of Christianity in the Middle East”. Vă mulțumesc pentru prezență.
Janine di Giovanni: Vă mulțumesc și eu foarte mult.
Urmărește acum cele mai noi știri și reportaje creștine accesând pagina noastră de facebook: @StirileAlfaOmega! https://facebook.com/StirileAlfaOmega Alte știri și reportaje creștine: https://alfaomega.tv/stiri Știre prezentată în cadrul emisiunii „Mapamond creștin” 916, difuzată la Alfa Omega TV în februarie 2022.