Atac israelian asupra programului nuclear iranian?
Yaacov Katz, coautor al cărții Israel versus Iran: The Shadow War: Se pare că în acel moment Israelul era capabil să o facă. Îmi amintesc că eram într-o ședință în care am fost adus la sediul forțelor aeriene din Tel Aviv, împreună cu generalul-șef de aviație și el a derulat o hartă pe masă și ne-a arătat cum escadrilele aviației israeliene ar zbura către Iran.
Chris Mitchell: La acea vreme, Israelul se pregătea zi și noapte.
Yaacov Katz: Aviația s-a antrenat din greu pentru această operațiune și miliarde de șecheli au fost pompați în această planificare și pregătire, pentru a cumpăra muniție și tehnologie, cât și armamentul necesar pentru eliminarea unor instalații nucleare.
Chris Mitchell: Premierul de atunci, Benjamin Netanyahu, împreună cu ministrul apărării de atunci, Ehud Barak, au încercat însă nu au reușit să convingă cabinetul, armata și șefii de securitate să treacă la acțiune.
Yaacov Katz: Până la urmă n-a mai avut loc. Acesta era contextul din 2012. Părea o posibilitate reală, viabilă și părea că Israelul avea o oportunitate reală să provoace destulă pagubă pentru a încetini programul nuclear al Iranului.
Chris Mitchell: Acum, după 10 ani, problema și obiectivele rămân neschimbate. Avem așa: Natanz, principala uzină de îmbogățire a uraniului, apoi Fordo, cu mii de centrifuge îngropate în munte, apoi în vest, Arak, unde se construiește o uzină de apă grea. Mai la sud, avem uzina de conversie a uraniului din Isfahan. De vreme ce acest scenariu nu s-a schimbat în 10 ani, care sunt acum capabilitățile militare ale Israelului ?
Yaacov Katz: Israelul de astăzi este mai puternic decât era în 2012, Chris. De fapt, în 2012, aveam F15 și F16, avioane de vânătoare la a patra generație, care sunt detectabile însă pe radar. Astăzi avem F35. Acestea sunt avioane de luptă capabile să efectueze un atac coordonat. Pot fi invizibile pe radar, ceea ce înseamnă că pot intra în spațiul aerian inamic și pot ataca instalațiile radar, cât și sistemele de rachete antiaeriene. Acestea ar putea să deschidă calea pentru bombardierele mai mari, F15 și F16, care să vină și să lase o grămadă de muniție peste toate aceste uzine ca să le distrugă.
Chris Mitchell: Întrebarea pe care oamenii au pus-o la nesfârșit de-a lungul anilor este dacă Israelul poate s-o facă.
Yaacov Katz: Chris, cred că astăzi este ceva mai complicat. Cred că în 2012 sentimentul era că putem s-o facem. Programul nuclear al Iranului nu era atât de avansat ca și astăzi și nu era atât de fortificat ca azi. Nu era nici așa de răspândit ca astăzi. Acestea fiind spuse, chiar și atunci, puteam doar să le cauzăm o pagubă suficient de mare încât să îi întârziem o perioadă de timp.
Chris Mitchell: Expertul în Orientul Mijlociu, Joel Rosenberg, a prezentat câteva evoluții de urmărit pentru 2022. În capul listei este un atac israelian asupra Iranului.
Joel Rosenberg, expert în Orientul Mijlociu: Nu am fost nevoiți să o facem până acum, mereu am găsit o cale, prin operațiuni sub acoperire și alte activități din umbră pentru a împiedica Iranul să obțină bomba, fără să mergem la război efectiv.
Chris Mitchell: Katz remarcă însă că, și dacă ar fi avut loc un atac, povestea tot nu s-ar fi sfârșit aici.
Yaacov Katz: Cred că nimeni nu are vreo iluzie să creadă că, dacă Israelul atacă Iranul, rezolvăm problema programului nuclear iranian. Nu, fiindcă iranienii dețin intern cunoștințele și au și tehnologia, este în mâinile lor. Deși poți să le distrugi uzinele și infrastructura, nu le poți lua cunoștințele.
Chris Mitchell: În plus, orice acțiune militară ar putea duce la un război regional în care Iranul ar putea dezlănțui gruparea Hezbollah, agentul său din Liban, care ar putea lansa mii de rachete către Israel. Nu este un război în care vrem să intrăm.
Joel Rosenberg: Poate vom fi nevoiți să o facem, dar miza este atât de mare, încât, din punctul meu de vedere, aceasta ar fi de departe cea mai mare poveste.
Yaacov Katz: Cred că Israelul are mijloace în dotare. Întrebarea dificilă este dacă merită.
Urmărește acum cele mai noi știri și reportaje creștine accesând pe pagina noastră de facebook: @StirileAlfaOmega! https://facebook.com/StirileAlfaOmega Alte știri și reportaje creștine: https://alfaomega.tv/stiri Știre prezentată în cadrul emisiunii „Jerusalem Dateline” 413, difuzată la Alfa Omega TV în februarie 2022.