Crestinii refugiati din Irak sufera
Aceasta este o scena foarte familiara noua. Are loc o alta inmormantare in Irak. De data aceasta insa, sunt inmormantate victimele unei masini detonate intr-o zona comerciala agitata din Bagdad. Membrii SIIL sunt responsabili de atacul impotriva musulmanilor siiti. Se pare ca SIIL simte presiunea si sunt disperati sa recucereasca terenurile pierdute de pe teritoriul Irak-ului si al Siriei.
La inceputul acestui an, fortele irakiene au recuperat orasele Ramadi si Fallujah. Acum se pregatesc de un atac militar asupra orasului Mosul, capitala SIIL din Irak. Recent, presedintele Obama a mai trimis cateva trupe americane la o baza aeriana de langa Mosul. Francezii au amplasat artilerie grea in nordul Irakului. Fortele kurde Peshmerga spun ca se vor alatura si ei coalitiei pentru a scapa al doilea cel mai mare oras din Irak de ocupatia SIIL. Recent, am vorbit cu purtatorul de cuvant al parlamentului kurd.
Jaffar Ibrahim Eminki: Noi vrem sa fim acolo. Suntem alaturi de ei in aceasta problema importanta. Suntem vecinii lor. SIIL si grupul de teroristi nu au apartinut niciodata de Siria. Nu au cum sa ne invinga.
Primavara trecuta, SUA si partenerii coalitiei au trimis armatei kurde transportoare blindate pentru trupe si artilerie. Kurzii au cerut in mod repetat arme moderne. Multi luptatori Peshmerga folosesc arme invechite, precum aceasta, pentru a lupta impotriva teroristilor islamici. Aici in Arbil, capitala Kurdistanului, liderii bisericii spun ca au mare nevoie de ajutor pentru refugiatii crestini. Au nevoie de alimente, imbracaminte si alte bunuri. Crestinii precum fostul capitan al fortei aeriene, Samir Farris. Acesta a suferit o rana in abdomen, in timpul razboiului dintre Iran si Irak si un obuz i-a patruns in picior in timpul operatiunii „Furtuna in desert”. Familia lui s-a saturat de viata de refugiati. Desi nu are o stare financiara foarte buna, Farris si-a impartit bucatele cu mine si inca doi demnitari europeni. Elvetianul William Frei a fost atins de aceasta experienta.
William Frei: Nu au nimic, dar ne-au primit cu inima deschisa. Au impartit cu noi tot ce aveau in casa. Este o lectie minunata de umilinta si de prietenie. Si, cu siguranta de credinta.
Desi conditiile in care traiesc acum sunt mai bune decat cu doi ani in urma, cand multi crestini au ajuns in Arbil, inca le este greu. Acum duc o viata mai privata. Nu mai traiesc in corturi, ci in apartamente cu o camera.
Noel Marzina Garash: Noi si un numar mare de refugiati locuiam afara, in corturi. Nu aveam intimitate. Am locuit intr-un camping cu alte 14 familii.
Acomodarea a fost dificila pentru Noel Marzina Garash in varsta de 52 de ani si familia acestuia. Inainte locuiau intr-o casa cu doua etaje in Qaraqosh. Avea o slujba buna ca si croitor, iar fiul lui, Samir lucra in constructii. Acum, familia este inghesuita intr-un apartament cu o singura camera. Niciunul nu este angajat si depind de altii pentru ajutor. Pe masura ce o alta iarna se apropie, acesti crestini irakieni asteapta confruntarea. Asteapta ca gruparea SIIL sa fie invinsa, ca ei sa se poata intoarce acasa. Fiindca acasa nu mai au foarte multe, ei cred ca Dumnezeu se va ingriji de toate nevoile.
Selwa Garash: Situatia in care ne aflam nu a afectat credinta noastra in Dumnezeu.
Selua Garash: Desi am pierdut totul, ne vom reconstrui viata.
Stire difuzata in emisiunea Mapamond crestin 636 - 25 septembrie 2016. Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri