Muzeul Israel din Ierusalim - o colectie de artefacte ce aduc Scriptura la viata
Tara Sfanta este o destinatie cunocuta in randul crestinilor. Mii de crestini viziteaza anual locurile mentionate in Biblie. E un loc minunat. Turistii se pot bucura de un tur care foloseste artefacte pentru a aduce la viata detalii de pe vremea lui Isus. Sa facem turul „Cradle of Christianity”.
V-ati intrebat vreodata cum arata Ierusalimul in urma cu 2 000 de ani, cand Isus umbla pe pamant? Aceasta macheta uriasa a Ierusalimului de pe vremea celui de-al doilea templu evreiesc reprezinta inceputul turului „Cradle of Christianity”. Vizitatorii pot vedea artefacte care intensifica relatarile biblice.
David Mevorach: Acesta e Ierusalimul pe care l-a cunoscut Isus si pe care l-a construit Irod cel Mare.
Curatorul senior David Mevorach spune ca macheta ofera crestinilor o mai buna perspectiva asupra unor anumite locuri mentionate in Scriptura.
David Mevorach: In spatele meu se afla templul. Este cunoscut ca fiind cel mai mare monument din oras. Macheta, confectionata la scara 1:50, prezinta locurile importante pe unde a umblat Isus. De pilda, in partea mea stanga este scaldatoarea Betezda, unde Isus a vindecat pe cineva in mod miraculos. Toate aceste locatii se afla in preajma orasului, care are un singur templu, pentru unicul Dumnezeu.
Expozitia „Shrine of the Book” ce adaposteste faimoasele manuscrise de la Marea Moarta este urmatoarea oprire. Manuscrisele includ cele mai vechi copii ale bibliei evreiesti. Apoi urmeaza Muntele Templului.
David Mevorach: Avem zidurile de sustinere ale Muntelui Templului. Zidul Plangerii este partea de vest a zidului ce sustine acest imens proiect. Foarte putine ramasite au ramas din cladirea insasi.
Doua artefacte importante de acolo fac parte din tur.
David Mevorach: Una dintre ele este o inscriptie in limba ebraica, un semn pentru ca preotul sa se ridice si sa sufle din sofar, marcand inceperea Sabatului cand lucrul trebuia sa inceteze, si incheierea Sabatului, cand se poate relua lucrul. Celalalt semn e in limba greaca. Este din perimetrul care inconjura templul si contine semne in limbile greaca si latina, prin care e interzisa intrarea paganilor in templu.
Dupa spusele lui Mevorach, foarte rar se gasesc artefacte ce au legaturi directe cu figuri istorice.
David Mevorach: In cazul procesului si al crucificarii lui Isus, am fost foarte norocosi. Trei artefacte au legatura directa cu evenimentul. Doua dintre ele fac trimitere directa la cei mai importanti oameni din ultimele zile ale lui Isus.
Unul dintre ele este o cutie de oase goala pe care scrie: „Iosif, fiul lui Caiafa, marele preot”.
David Mevorach: Suntem aproape siguri ca e vorba de Caiafa pe care-l stim din Noul Testament, marele preot care L-a arestat pe Isus si a prezentat cazul romanilor.
Al doilea artefact este o piatra pe care e scris numele lui Pilat din Pont, iar probabil cel mai interesant artefact pentru crestini reprezinta dovada practicarii romane a crucificarii, gasit intr-o cutie de oase.
David Mevorach: Este unica descoperire din lume a crucificarii.
Ce spun vizitatorii?
Vizitator 1: A vedea artefactele readuce totul la viata. Faptul ca am vazut lucrurile despre care am citit face totul sa prinda viata.
Vizitator 2: Sa putem vedea atat de multe artefacte din istoria lumii si a credintei noastre crestine puse intr-un singur loc si de a le putea asimila atat de rapid e de-a dreptul uimitor. Ele confirma credinta noastra, ceea ce ne invata Biblia, si ne prezinta locul credintei noastre crestine in contextul istoriei lumii. E nemaipomenit!
Stire difuzata in emisiunea Mapamond crestin 637 - 2 octombrie 2016. Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri