Crestinii din Asia Centrala nu se tem sa raspandeasca Evanghelia
Crestinii care traiesc Uzbekistan, Kazahstan, Tajikistan, Republica Kargazstan sau Turkmenistan din fosta Uniune Sovietica, se pot astepta la intimidare, hartuire sau la inchisoare daca vorbesc altora despre credinta lor.
Artur, asa cum ii zicem noi, este din Uzbekistan. Artur: Am primit chemarea sa fiu o marturie pentru Hristos, insa aceasta e o chemare periculoasa.
Maksim locuieste in nordul Tajikistanului. Maksim: Cand autoritatile descopera ca cineva s-a convertit la crestinism, prietenii si rudele acuzatului sunt dusi in fata unui consiliu musulman. Convertitul sta in fata grupului si trebuie sa aleaga intre credinta sau familie.
La 25 de ani dupa disparitia Uniunii Sovietice, aceste republici care si-au castigat independenta, au devenit represive si ostile fata de oamenii credintei. In ultimii ani, crestinii sunt sub presiune aici, in Centrul Asiei. Pentru a suprima islamismul radical, guvernele celor cinci tari au scos legi care conditioneaza activitatile lor. Insa exista o problema. In loc sa ii urmareasca pe musulmani, aceste guverne se folosesc de legi pentru a-i urmari pe crestini. Dr. Michael Cherenkov urmareste situatia libertatii religioase in tarile din fosta Uniune Sovietica.
Michael Cherenkov: Aceste legi i-au determinat pe crestini sa fie mai creativi si sa abordeze in mod diferit vestirea Evagheliei.
Cherenkov spune ca in timp ce bisericile si organizatiile crestine sunt suspicioase, relatiile individuale trec neobservate.
Michael Cherenkov: Vedem ca a-L marturisi pe Hristos la locul de munca este singura forma neprimejdioasa si eficienta de a evangheliza.
Recent, intr-o sambata dimineata, sute de crestini tineri din regiune s-au intalnit pentru prima data in urma initiativei liderilor generatiei urmatoare. Evenimentul a fost ideea si visul lui Sergey Rakhuba.
Sergey Rakhuba: Semnificatia intrunirii este foarte mare.
El a crescut in fosta Uniune Sovietica si isi aduce aminte cum a incercat in tinerete, in calitate de crestin, sa isi descopere telul in viata.
Sergey Rakhuba: Nu am putut sa studiez la universitate pentru ca am fost crestin. Pe intreg teritoriul Uniunii Sovietice, nu se gaseau profesori, medici sau avocati crestini. In acea vreme, notiunea de „afacere” a fost straina pentru un crestin.
Rakhuba a intrunit antreprenori, medici, educatori, avocati si experti in media ca sa ii invete pe tinerii profesionisti cum sa fie martori eficienti ai lui Hristos pe piata.
Sergey Rakhuba: Aceasta generatie nu a crescut cu o mentalitate sovietica laica si represiva. Ei au o perspectiva unica, daruri unice, talente unice prin care pot contribui la transformarea comunitatilor din care provin.
Urmat, un tanar de 31 de ani, este un specialist in domeniul IT din Republica Kargazstan.
Urmat: Desi nu este mereu usor sa vorbesti in mod deschis despre credinta, am invatat ca faptele mele trebuie sa fie mai graitoare decat vorbele si construirea unei relatii pe termen lung este de o importanta vitala.
Miriam, o fata de 17 de ani, preda engleza in Kazahstan.
Miriam: Parintii si rudele mele sunt impotriva mea pentru ca sunt crestina.
Ea a spus ca a fost incurajator sa se intalneasca cu altii care au indurat mult din cauza credintei lor si, totusi, vor ca Dumnezeu sa lucreze prin ei.
Miriam: Aceasta intrunire este importanta si pentru faptul ca ne ajuta cum sa imbinam in siguranta viata noastra profesionala cu pasiunea noastra pentru Hristos.
Yevgeniy este un specialist in domeniul media.
Yevgeniy: Este inaltator sa vezi multi tineri care vor sa Il slujeasca pe Dumnezeu. A fost o posibiltate minunata pentru socializare.
Rakhuba spune ca depinde de acesti tineri profesionisti sa insufle valorile biblice in societate. Numai atunci vor vedea schimbari de durata.
Sergey Rakhuba: Desi islamul este religia dominanta si islamul radical devine tot mai influent, ma simt binecuvantat cand vad curajul si increderea dovedita de crestinii tineri din Asia Centrala.
Stire difuzata in emisiunea Mapamond crestin 657 - 19 februarie 2017. Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri