Problema asezarilor evreiesti din Iudeea si Samaria (sau Cisiordania)

Scris în . Publicat în Mapamond Creștin.

La sfarsitul lui decembrie 2016, Consiliul de Securitate al ONU a declarat ca Cisiordania e teritoriu palestinian sub ocupatie. Are insa si poporul evreu propria revendicare asupra tinutului, cunoscut in Biblie ca Iudeea si Samaria?

Peste 400 000 de israelieni locuiesc in Iudeea si Samaria, o zona pe care mare parte a lumii o numeste Cisiordania, sau teritorii sub ocupatie. Israelul spune ca teritoriul n-ar fi sub ocupatie, ci disputat, fiindca n-a fost niciodata o tara moderna, iar statutul ei n-a fost solutionat niciodata.

In 1967, Israelul a recastigat controlul asupra zonei in Razboiul de Sase Zile. N-a fost o simpla victorie intr-un razboi. A fost o intoarcere la radacinile noastre.

Aceasta e comunitatea moderna Beit El, infiintata in 1977, in care locuiesc 6 500 de israelieni. E in aproximativ aceeasi zona si e numita dupa biblicul Betel, care inseamna Casa lui Dumnezeu. Acum 4 000 de ani, Biblia spune ca Iacov a visat o scara spre cer, iar Dumnezeu i S-a aratat si i-a fagaduit acest tinut lui si descendentilor sai.

Procesul de locuire a tinutului nu a fost unul usor, fiindca era sterp si cu pietre. Initial, guvernul nu a dat aprobare, dar israelienii din intreg spectrul politic si religios au sustinut ideea. Cred ca aproape intreaga populatie a Israelului era cu noi atunci.

Prima asezare a fost Kfar Etzion, infiintata in 1927, cu 20 de ani inainte de infiintarea statului Israel. Arabii au distrus Kfar Etzion de trei ori in decursul anilor. Asediul din 1948 a dus la evacuarea femeilor si a copiilor, sfarsind cu un masacru al luptatorilor ramasi in urma. Tinerii evacuati atunci, printre care si Jerry Katz, nu si-au pierdut niciodata speranta ca, intr-o zi, se vor intoarce. Guvernul le-a permis acest lucru in 1967.

Copii fiind, spuneam mereu ca ne vom intoarce, asa cum fac copiii, cand repeta mereu povestile, crezand ca asa vor deveni realitate. De data aceasta, chiar a devenit realitate.

Chiar si asa, asezarile erau mereu atacate. Desi unele comunitati sunt izolate, altele sunt aproape de localitati arabe, care uneori sunt ostile. Unele sunt mici, altele cuprind mii sau zeci de mii de rezidenti, centre comerciale, scoli si bazine de inot.

Daca israelienii ar renunta la acest tinut, mai ales la Samaria, in unele locuri statul Israel ar avea doar 15 km latime. Expertii militari spun ca Israelul nu s-ar mai putea apara.

Nu asezarile constituie o piatra de poticnire pentru lume, ci infiintarea statului Israel in Orientul Mijlociu. Asta e adevarata problema in ochii lumii.

Multi dintre sustinatori puncteaza ca aproape toate asezarile israeliene sunt ridicate pe terenuri de stat, nu particulare, iar confuzia apare atunci cand palestinienii emit pretentii de suveranitate acolo.

E foarte important sa intelegem ca drepturile de proprietate personala ale arabilor au fost respectate intru totul. Nu putem fi de acord, insa, ca ei ar detine drepturi de suveranitate asupra acestui pamant. Candva, multi israelieni erau gata sa renunte la teritoriu, in schimbul promisiunii de pace. Acum, dupa ce Israelul a demolat 21 de comunitati evreiesti din Fasia Gaza si patru in nordul Cisiordaniei, in retragerea din 2005, israelienii s-au razgandit.

Apelul de trezire a trimis un mesaj tuturor israelienilor ca nu asezarile sunt cauza principala a conflictului israeliano-palestinian si cu siguranta nu sunt un obstacol in calea pacii. Mesajul catre teroristi era nu doar ca terorismul se plateste, ci si ca noi castigam o recunoastere tot mai mare din partea comunitatii internationale.

Desi SUA aveau o politica de durata impotriva asezarilor, Israelul crede ca aceasta s-ar putea schimba acum, cu presedintele Trump.

Cu ani in urma, Trump a facut chiar o donatie pentru Beit El si, desi multi inca preseaza Israelul sa renunte la tinut, cei care locuiesc acolo spera sa poata continua revendicarea mostenirii lor biblice.

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 167 - 25 februarie 2017 pe Alfa Omega TV. Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri

1889 accesări

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

sidebar tvlive
sidebar facebook
sidebar revista
App mobila

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

Aplicația mobilă AO

badge google play badge appstore

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.