O femeie din Congresul SUA vizitează Siria: Să căutăm pacea
Un acord de pace regional ar fi un vis pentru Orientul Mijlociu, dar în interiorul Siriei, ultimii ani au fost un adevărat coșmar. Sute de mii de oameni au murit, milioane au fugit și multe milioane sunt strămutați în interiorul propriei lor țări. În timp ce politicienii caută cele mai bune posibilități de a gestiona războiul civil sirian, o femeie din Congresul SUA, care a fost la datorie în zonă, s-a întors acolo pentru a analiza personal situația.
Reportera CBN Abigail Robertson a discutat cu deputata Tulsi Gabbard, pentru a afla despre decizia ei de a face această călătorie îndrăzneață, dar și controversată.
Tulsi Gabbard e obișnuită cu zonele de conflict. Ca veteran de război în Irak, Gabbard a ales să meargă voluntar în Orientul Mijlociu de două ori. Experiențele ei au condus-o în Siria, pentru a putea avea o perspectivă nemijlocită asupra situației.
Suferința poporului sirian a fost foarte mare și apăsa greu pe inima mea de multă vreme. Am dorit să fiu acolo eu personal și am vrut să-mi exprim dragostea, grija mea și spiritul Aloha, pe care poporul hawaiian îl împărtășește cu poporul sirian, pe care poporul din țara noastră îl are pentru poporul sirian.
De când s-a întors acasă, Gabbard a împărtășit cu greu lucrurile observate peste ocean, având parte de o examinare minuțioasă din partea colegilor ei și a ambelor partide.
În loc să avem o dezbatere concretă, ei se concentrează pe lucruri irelevante sau chiar neadevărate.
Ei vor să știe cine a plătit pentru călătorie, deși ea insistă că aceasta a fost aprobată de Comitetul de Etică, și vor să mai știe de ce s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad.
A fost important să mă întâlnesc cu președintele Assad fiindcă, fie că oamenilor le place sau nu, el e președintele Siriei. Orice posibilitate de negociere pentru a deschide o cale spre pace va trebui să includă o conversație cu el.
Parlamentarii dezaprobă însă, spunând că sunt dezgustați de întâlnirea cu liderul care ar fi responsabil de moartea a mii de oameni din poporul său. Gabbard mi-a spus că n-a plănuit să discute cu Assad, dar că nu avea de gând să rateze oportunitatea.
Am discutat cum am putea ca, în mod colectiv, să readucem stabilitate în Siria și cum ar putea refugiații care au plecat să se reîntoarcă acasă. Am mai discutat despre istoria Siriei ca societate pluralistă.
Gabbard e de părere că SUA trebuie să se concentreze pe eliminarea grupărilor SIIL și al-Qaeda, nu pe președintele Assad.
Trebuie să încetăm odată cu aceste politici de schimbare a regimului prin război și să trecem de partea păcii.
Deși e membră în Partidul Democrat, ea a criticat strategia administrației Obama de înarmare a grupurilor rebele.
Cei mai mulți nu sunt conștienți că, din 2011, guvernul nostru a pus la dispoziție arme, informații, finanțe și alte forme de susținere directă sau indirectă a grupurilor armate care lucrează sau sunt aliate cu grupuri teroriste ca al-Qaeda, în tot acest efort de a răsturna regimul sirian.
Gabbard a propus o inițiativă legislativă de a opri înarmarea teroriștilor și a devenit primul deputat democrat care s-a întâlnit cu președintele Donald Trump pentru a discuta despre conflictul sirian.
I-am spus că trebuie să încetăm să-i înarmăm și să-i susținem pe cei ce colaborează cu grupurile teroriste din Siria și să încheiem această politică de schimbare a regimului prin război pe care Congresul n-a aprobat-o niciodată și care e neproductivă, fiindcă aceasta, de fapt, întărește grupuri precum al-Qaeda și SIIL, pe care noi ar trebui să ne concentrăm să le învingem.
Totuși, Gabbard spune că restricția impusă refugiaților e inacceptabilă.
Ca națiune, noi ar trebui să facem tot ce putem pentru a-i ajuta pe cei care au parte de genocid. Politica noastră pentru refugiați ar trebui să se concentreze pe a-i ajuta pe cei în suferință și care devin o țintă în acest genocid comis de SIIL și al-Qaeda.
Mulți creștini sirieni nu doresc să părăsească țara, în ciuda atacurilor neîncetate. Pentru creștinii de aici, Siria înseamnă acasă.
Biserica reverendului Harout a fost bombardată de patru ori. Cu toate acestea, ei au continuat să reclădească și au reușit să mențină biserica și școala funcționale, ca să slujească de refugiu pentru întreaga comunitate.
Persecuția e cauzată de factorii și grupurile militante care îi iau ca țintă pe creștini ca ei să fugă și să părăsească țara, dar nu e timpul să plecăm, ci e timpul să rămânem.
În Alep, Gabbard a întâlnit un alt preot hotărât să rămână, deși rebelii i-au distrus biserica veche de peste 150 de ani.
Mulți oameni din întreaga lume mă întreabă de unde știu că rebelii au făcut-o. Le-am spus foarte clar că, dacă le vezi armele, îți dai seama repede cine a detonat-o.
După spusele preotului, guvernul sirian le-a oferit resurse pentru reconstrucția bisericii.
Corespondentul internațional Gary Lane a vizitat Siria și a discutat cu creștinii care îl preferă pe Assad în locul extremiștilor.
Creștinii sirieni nu-și zic deschis părerea despre regimul Assad fiindcă se tem de consecințe, dar, în particular, spun că a fost destul de bine cu el la putere. Au fost liberi să se închine în bisericile lor, fără piedici. Ei se tem, însă, de un guvern care ar semăna cu Frăția Musulmană din Egipt, în care creștinii nu au drepturi și sunt atacați.
E important pentru poporul sirian ca țara lor să rămână una pluralistă și seculară și una care să continue să fie un model pentru alte țări, în special din Orientul Mijlociu, care nu au acea libertate religioasă.
Gabbard spune că, în ciuda distrugerii pe care a văzut-o, poporul sirian îi dă speranțe mari pentru viitorul țării.
Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 168 - 4 martie 2017 la Alfa Omega TV. Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri