Lucrari de restaurare si consolidare la Biserica Sfantului Mormant din Ierusalim
Suntem la cinci minute de cel mai sfant loc al crestinismului, Biserica Sfantului Mormant, locul in care multi cred ca Isus a fost ingropat si apoi a inviat din morti. Recent, am aruncat o privire in spatele cortinei, la procesul de restaurare a bisericii.
E un edicul, o structura construita deasupra a ceva ce multi cred ca e locul de ingropare a lui Isus. Dupa ani de neglijare, acum primeste o noua infatisare.
Stanca sfanta s-a pastrat, si acesta e un lucru foarte bun in aceasta faza a proiectului.
Profesoara Antonia Moropoulou conduce proiectul.
Vom incepe sa punem bolturi si ancore de titan pentru a reajusta podelele de marmura cu ajutorul mortarului si al betonului. Asta inseamna ca vom asigura integritatea structurala prin aceasta interventie.
National Geographic a documentat aceasta restaurare anul trecut, intr-o emisiune speciala.
Iata placa de marmura ce a fost indepartata pentru prima data dupa mai mult de 2 000 de ani. Dedesubt, s-a gasit o alta placa de pe vremea cruciatilor, iar sub aceasta, un mormant din secolul I, despre care multi cred ca a fost mormantul lui Isus.
Desi multi considera Biserica Sfantului Mormant ca fiind locul unde Isus a fost ingropat si apoi a inviat, altii cred ca invierea a avut loc la Gradina Mormantului, din apropiere. Oricare ar fi locul autentic, lucrarea va consolida biserica pentru multi ani.
A trebuit, desigur, sa deschidem Sfantul Mormant, pentru a-l izola fata de ziduri si pentru a-l proteja. Numarul e S3 E14, indicand locul in cadrul monumentului.
Restaurarea e asemenea rezolvarii unui puzzle. Restauratorul Theodoros Mavridis explica cum reconstruiesc ei placile de marmura ce inconjoara ediculul.
Le perforam, punem piese de titan intre cele doua piese, le fixam inauntru cu un adeziv special, dupa care le imbinam si le pozitionam vertical, ca greutatea de deasupra sa confere presiune si stabilitate, iar piesele sa se intercaleze in mod perfect.
Cei care lucreaza la proiect nu o considera doar o slujba, ci si un prilej de bucurie.
Cum v-ati simtit cand mormantul a fost deschis?
Extraordinar ! Simteam ca, lucrand la mormantul lui Hristos, nu lucram la un simplu monument, ci aducem mesajul invierii, care e speranta si lauda a milioane de oameni. Acolo ai sentimentul ca te afli in cel mai viu loc de pe planeta. Mama si bunica mea sunt foarte mandre de mine. In fiecare zi, sunt fericit sa fiu aici. La terminarea proiectului, voi fi extrem de fericit.
Proiectul se asteapta sa fie gata de Paste.
Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 171 - 25 martie 2017 la Alfa Omega TV. Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri