Amenintarea terorismului islamic - comentariu Joel Rosenberg
Atacul terorist din Londra a pus teroarea islamica din nou in titlurile stirilor. Teroarea islamica e si tema unei carti noi scrise de autorul Joel Rosenberg. Titlul cartii e Without Warning, iar reportera Wendy Griffith a discutat cu Rosenberg despre recenta sa lucrare si pericolele terorii islamice.
Joel, cartea ta vorbeste despre un atac SIIL in Statele Unite, in capitala, in timpul discursului presedintelui inaintea Congresului. E posibil asa ceva ?
E fictiune, e un roman, dar sunt ingrijorat ca ar fi posibil. Nu e vorba doar de un atac impotriva capitalei, care e simbolul guvernului nostru si pe care al-Qaeda a incercat sa o atace in 11 septembrie, dar eroii zborului 93 au aterizat avionul in Pennsylvania si astfel n-a ajuns in Washington. Fara indoiala, SIIL-ul si alte grupuri radicale islamice vor sa atace capitala. Mai grav, daca incep sa atace autobuze scolare din vest sau complexe comerciale din sud ? Vorbim despre tinte mult mai usoare care ar putea fi lovite si ar induce o mare teama.
Din 11 septembrie, n-am mai avut astfel de atacuri majore. Au fost atacurile din Orlando, din San Bernardino. Am avut parte de atacuri inspirate de SIIL in tara noastra si stim cat de mult ne-au speriat, dar daca ar fi unul imens, cu impact raspandit... E un scenariu realist.
Avem acum un presedinte care vrea sa ne protejeze. Nu spun ca fostul presedinte n-a vrut. Trump spune lucrurilor pe nume. Da, el numeste asta teroare islamica si vrea sa inaspreasca verificarile celor care doresc sa vina in SUA, sa creasca securitatea la granite, ca oameni de acest fel sa nu poata intra in tara, si apoi sa duca un razboi contra SIIL-ului, trecand in ofensiva.
Presedintele a primit numeroase critici, cum ar fi acel episod cu judecatorul. Prima varianta a restrictiei de calatorie a fost teribila. Ne-ar trebui mai multe restrictii la intrare si mai putine restrictii de calatorie. Dar au remediat situatia. Cred ca s-a imbunatatit considerabil situatia. Inca ma intreb de ce nu sunt Afganistanul si Gaza pe lista. Daca faci o lista cu potentiale amenintari teroriste, ar trebui impusa o verificare mai aspra a acestor tari. Totusi, au adus imbunatatiri majore.
Joel, crestinii din Irak si Siria sufera sub dominatia SIIL-ului, iar SUA a declarat acest lucru ca fiind un genocid. Ce am mai putea face pentru a-i ajuta pe crestinii de acolo ?
Cu un an in urma, Congresul a adoptat in unanimitate rezolutia propusa de congresmanul Jeff Fortenberry, calificand actiunile SIIL-ului ca genocid. Cateva zile mai tarziu, fostul secretar John Kerry a declarat oficial ca acesta e un genocid. SIIL-ul incearca sa anihileze crestini, yaziditi si musulmani siiti in mod sistematic si intentionat.
Cred ca presedintele trateaza cu seriozitate acest fapt si noi, crestinii, trebuie sa folosim organizatii neguvernamentale, pentru a aduce ajutoare refugiatilor care fug din Siria si Irak. Multi dintre ei locuiesc in tabere de multi ani deja. Sunt foarte multe organizatii care ofera ajutor. Trebuie sa ne implicam si noi, nu sa asteptam ca guvernul sa aiba grija de oamenii care au parte de aceste necazuri ingrozitoare.
SIIL-ul e un sistem stricat, infect, demonic. Ei rastignesc, decapiteaza, violeaza, aduc in sclavie, convertesc fortat oameni la islam. E nevoie de cooperare la nivel global in a lupta contra lor, dar si crestinii trebuie sa se implice si sa arate compasiune celor aflati in suferinta, fie ca sunt musulmani sau crestini.
Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 172 - 1 aprilie 2017 la Alfa Omega TV. Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri