Ce importanta are invierea lui Isus pentru credinta crestina?

  Mapamond Creștin

Ca să poți crede evenimentele petrecute cu ocazia primului Paște, trebuie să crezi că Isus a existat și că Noul Testament e valid. Teologul Jonathan Morrow afirmă: Adevărul e că avem mult mai multe dovezi istorice care atestă existența lui Isus din Nazaret decât pentru multe alte figuri istorice din secolul I. Avem cel puțin 18 surse, dintre care 12 necreștine.

În ceea ce privește Noul Testament...

Darrel Bock: Aceste cărți sunt cele mai bine documentate scrieri antice pe care le avem în posesie.

Darrell Bock, de la Dallas Theological Seminary, spune că Biblia are mult mai multe pagini ce au supraviețuit decât oricare altă carte din Antichitate.

Darrel Bock: Este excepțional. Vorbim de peste 5.800 de manuscrise grecești, peste 8.000 de manuscrise latine. Majoritatea cărților latine din Antichitate au cel mult 12 manuscrise.

Pentru unii, cea mai mare piedică în calea credinței e faptul că Isus a înviat din morți. Morrow spune că aceasta e baza întregii credințe.

Jonathan Morrow: În 1 Corinteni 15, Pavel a susținut că putem testa acest lucru. Dacă învierea nu a avut loc, creștinismul e o religie falsă, chiar dacă suntem credincioși sinceri. Dacă învierea nu a avut loc, creștinismul e fals, încercați altceva!

Experții creștini afirmă că pentru a nega învierea, orice altă teorie trebuie să explice trei adevăruri istorice: faptul că mormântul a fost gol după trei zile de la îngropare. Isus a apărut în fața a sute de oameni, în mai multe locuri, timp de aproape șapte săptămâni de la răstignire, și faptul că s-a petrecut un eveniment major, care i-a transformat pe ucenicii fricoși în credincioși curajoși, care-L proclamau pe Mesia înviat, pentru care erau gata să moară.

Unii au sugerat că apostolii au mințit, concepând o uriașă teorie a conspirației, care a transformat neajunsul morții Sale în avantajul unui Mesia înviat.

Însă apologeți precum Darrell Bock din Dallas afirmă că dacă privești cu atenție, e mai ușor să crezi în înviere, decât în alternativele acesteia.

Unii sugerează că femeile care au descoperit mormântul gol e posibil să fi greșit mormântul. Dar cu siguranță că liderii evrei care aranjaseră ca mormântul lui Isus să fie păzit de gărzi romane, și Iosif din Arimateea, proprietarul mormântului în care a fost îngropat Isus, ar fi clarificat imediat situația.

Darrel Bock: Dacă susții că Isus ar fi înviat fizic, în condițiile în care oamenii știau unde să-L găsească, mesajul ar fi fost anulat din prima.

Josh McDowell, un apologet de frunte, spune că ucenicii știau asta.

Josh McDowell: Era cel mai greu lucru să faci pe cineva să creadă în înviere, dacă aceasta ar fi fost o minciună. Ierusalimul e la 15 minute distanță de mormânt și oricine se putea duce să verifice dacă era gol. Dar ei au spus: „Ai fost acolo și ai văzut cu ochii tăi.”

Matei 28 arată că liderii evrei au mituit gărzile de la templu să spună că au adormit și ucenicii au furat corpul lui Isus, dar dacă dormeau, de unde știau că fusese vorba de ucenici? Iar dacă ucenicii au inventat povestea învierii, ar fi fost dispuși să moară pentru o ficțiune creată de ei?

Josh McDowell: Dacă ar fi fost așa, trebuie să ne întrebăm cine erau acești oameni care nu doar că au murit pentru o minciună, dar au știut că era o minciună? Te provoc să-mi mai arăți pe cineva în istorie care a procedat așa. Nu există un astfel de om.

Darrel Bock: Nu-ți dai viața pentru o poveste pe care știi că ai născocit-o. Te retragi, dar asta nu s-a întâmplat.

Darell e încă un expert care afirmă că e nevoie de ceva radical cum e cazul învierii lui Isus, pentru a-l transforma atât de radical pe lașul Petru, care era atât de speriat înainte de răstignire, încât a jurat că nici nu-L cunoștea pe Isus.

Jonathan Morrow: Apoi îl vezi pe Petru, transformat radical dintr-un laș într-un campion al curajului care își apără credința...

Morrow arată că Iacov, fratele lui Isus, a fost și el transformat pe loc.

Jonathan Morrow: Iacov, fratele lui Isus, nu L-a urmat pe Isus în timpul slujirii Lui pe pământ, deoarece credea că e nebun.

Josh McDowell: Iacov își disprețuia fratele, credea că își face familia de râs. Apoi Isus i s-a arătat și Iacov a devenit liderul bisericii din Ierusalim.

Jonathan Morrow: După aceea, Iacov a devenit unul din liderii Bisericii Primare, fiind persecutat și apoi omorât pentru credința lui.

Un apologist susține că doar apariția lui Isus la doi-trei ani după moartea Lui putea transforma cel mai mare persecutor al Bisericii în misionarul său principal.

Josh McDowell: Saul din Tars era orice altceva, dar nu un ucenic al lui Isus. El mergea din oraș în oraș, ca să-i închidă și să-i omoare pe ucenicii Lui. Dar el însuși relatează că Hristos i s-a arătat.

Darrel Bock: E important să înțelegem cum un Saul, care devine Paul, a putut să existe.

Jonathan Morrow: Ținea haina celor ce-i omorau pe primii creștini. Se opunea cu vehemență acestei mișcări, apoi a devenit creștin. Ce dovezi stau mărturie pentru asta?

Josh McDowell: Cei mai mari criminali ajung să fie cei mai mari misionari. De la un vrăjmaș al creștinilor la un iubitor al acestora. În viața lui Pavel s-a întâmplat ceva... N-am găsit nicio altă explicație care să mă mulțumească, decât faptul că Isus S-a arătat lui Pavel după înviere.

Evreii din secolul I credeau că femeile erau cetățeni de mâna a doua. Dacă ucenicii ar fi mințit cu privire la înviere, povestea lor devenea și mai greu de acceptat, prin faptul că femeile jucau un rol principal.

Jonathan Morrow: Matei, Marcu, Luca și Ioan consemnează cu toții că primele ucenice erau cele care găsiseră mormântul gol. În secolul I, o femeie ar fi avut credibilitatea unui sclav. Nu ar fi fost o mutare bună din partea lor.

Darrel Bock: Nimeni nu ar fi inventat o asemenea poveste. Ar fi fost descalificați din start. Studiile cu privire la persoana lui Isus arată că nimeni nu ar fi conceput povestea în acest mod, dar e concepută așa tocmai pentru că e întemeiată pe fapte reale.

A spune că ucenicii au mințit cu privire la înviere nu explică apariția lui Isus în fața a 500 de oameni. Apostolul Pavel, în 1 Corinteni 15, i-a sfătuit pe cei care se îndoiau să meargă să vorbească cu aceștia.

Jonathan Morrow: E vorba de istorie trăită, de oamenii care au fost acolo. Orice afirmație putea fi verificată. Nu puteai inventa aceste lucruri fără să poată fi verificate. Pavel spunea: „Există martori, mergeți și întrebați-i!” Toată povestea emană un aer de adevăr, nu de teorie a conspirației, potrivit căreia au inventat totul, ca să-și creeze propria religie.

Josh McDowell: Mulți oameni au spus că aparițiile lui Isus erau de fapt halucinații. 500 de oameni odată.

McDowell a studiat cercetările despre fenomenul halucinațiilor, care arată că acestea nu sunt declanșate de ceva din exterior, și nu există doi oameni care să aibă aceeași halucinație.

Josh McDowell: Fiindcă e vorba de o viziune subiectivă. Dacă ar fi fost 500 de oameni care să fi avut aceeași halucinație, asta ar fi însemnat 500 de miracole de aceeași factură cu mântuirea.

Dar Morrow mai susține că pentru a crede în mântuire, mai întâi trebuie să crezi în Dumnezeu.

Jonathan Morrow: Dacă există posibilitatea ca Dumnezeu să existe, înseamnă că miracolele devin posibile, iar dovezile învierii sunt remarcabil de puternice. De aceea se află la baza creștinismului. Nu este o credință oarbă, ca și cum ai crede în iepurașul de paște sau în talismane norocoase. Creștinii nu cred că Isus a înviat din cauză că așa spune Biblia, ci pentru că asta arată dovezile istorice cele mai timpurii și este cea mai bună explicație a datelor.

Stire difuzata in emisiunea Mapamond crestin 667 - 28 aprilie 2017. Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri

3693 accesări

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

sidebar tvlive
sidebar facebook
sidebar revista
App mobila

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

Aplicația mobilă AO

badge google play badge appstore

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.