SUA si Rusia se confrunta in problema Siriei. Comentariu Joel Rosenberg
Secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson, a mers la Moscova pentru solutionarea crizei aparute in relatia dintre Rusia si SUA. Trump: In acest moment, SUA nu se mai intelege deloc cu Rusia.
Nu trebuia sa se ajunga aici. Relatia dintre SUA si Rusia trebuiau sa se imbunatateasca sub administratia Trump, insa atacul sirian cu gaze, de care e invinovatit al-Assad, si atacul cu rachete al SUA in Siria au slabit enorm legaturile dintre SUA si Rusia.
Relatia dintre SUA si Rusia e foarte deteriorata in acest moment. Presedintele rus Vladimir Putin a declarat la televizor ca gradul de incredere a scazut, dupa ce Rex Tillerson a avut parte de o receptie neobisnuit de ostila.
Rachetele SUA care au declansat criza diplomatica au lovit o baza aeriana siriana, unde era si personal militar rus. Rusia stia ceva despre acele arme chimice? Mi-ar placea sa cred ca ei nu stiau nimic, dar cu siguranta ar fi putut sti, din moment ce erau acolo. Vom afla.
Dupa o intalnire tensionata cu Putin, in spatele usilor inchise, Tillerson i-a enervat pe oficialii rusi propunand cu indrazneala o schimbare de regim in Damasc – “Din perspectiva noastra, guvernarea lui Assad se apropie de final.”
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a facut referire la Irak spunand ca rezultatul acestor experimente bazate pe obsesia de a rasturna dictatori si alti lideri totalitari este unul bine cunoscut si stim cum se va termina.
Partile au cazut de acord sa dezaprobe situatia din Ucraina, unde Moscova sustine fortele rebele. In timp ce relatiile dintre cele doua puteri nucleare se inrautatesc, expresia al Treilea Razboi Mondial a fost foarte cautata pe internet. Relatia dintre cele doua puteri nucleare nu poate sa ramana asa. Statele Unite au avertizat Rusia ca nu face decat sa se izoleze prin sustinerea continua acordata lui Assad.
Discutam mai pe larg despre criza dintre Statele Unite si Rusia in studioul nostru, cu expertul Joel Rosenberg. Joel, care e reactia ta la ceea ce se intampla acum, dupa ce administratia Trump a atacat acea baza aeriana siriana?
Nu cred ca Vladimir Putin si-ar fi imaginat, atunci cand Rex Tillerson a ajuns secretar de stat, ca prima conversatie pe care o vor avea va fi atat de incordata. Putin l-a decorat pe Rex Tillerson cu Ordinul Prieteniei, cea mai inalta distinctie civila, fiindca acesta a incheiat cu Rusia multe afaceri cu gaz si petrol.
Interesant e ca presedintele Trump l-a ales chiar pe Tillerson, iar aceasta alegere pare sa fi fost una inteleapta. Am fost sceptic la inceput, dar e bine sa ai pe cineva care-i cunoaste pe cei din conducere, mai ales pe Putin, si care poate sa le spuna ca se doreste o colaborare, dar ca nu se accepta ca ei sa-i sustina pe cei ce folosesc arme de distrugere in masa impotriva oamenilor, si mai ales a copiilor. Iata un mesaj bun si important de transmis.
Cred ca majoritatea lumii a reactionat pozitiv la actiunea lui Trump si pe buna dreptate. Niciodata, in cei opt ani, administratia Obama n-a tras la raspundere regimul lui Assad pentru toate atrocitatile infaptuite. Presedintele Trump a procedat corect si e gresit ca rusii sa tina partea lui Assad.
Sper ca rusii se vor mobiliza sa-l indeparteze pe Assad. Multi oameni sustin ca aceasta e o schimbare vizibila fata de administratia Obama. Altii spun ca acum e un nou serif in oras.
Ce transmite asta Rusiei, Iranului si altor dusmani ai SUA din regiune?
Ar putea transmite un semnal, in sensul ca administratia Obama n-a folosit forta militara, desi a promis ca o va face. Cand fostul presedinte a renuntat la amenintarea regimului lui Assad, acest lucru a fisurat credibilitatea americanilor in Orientul Mijlociu si in intreaga lume. Asadar, presedintele Trump a actionat corect cand a trasat acea linie rosie pe care Obama n-a trasat-o.
Trump a expus minciuna administratiei Putin, care spunea ca toate armele chimice au disparut din Siria. Evident ca n-a fost adevarat. Acum, ramane de vazut daca administratia Trump va dezvolta o strategie.
Care sunt obiectivele acesteia?
Am auzit ca vor sa-l inlature pe Assad, sau ca nu o vor face. Ni s-a spus ca nu vor intra in Siria, dar sunt acolo deja. Fortele speciale sunt in teritoriu. Asadar, trebuie sa se ia niste hotarari.
Pe termen scurt, e bine ca Trump e precaut si nu incearca sa detina Siria. In Siria e dezastru, sistemul se distruge, iar noi nu-l putem repara, insa putem avea anumite obiective. Primul e acela ca nu poti folosi arme de distrugere in masa, fara sa suporti consecintele. Apoi, ne vom ocupa de aviatia siriana si vom crea zone sigure, unde sirienii se pot adaposti, ca sa primeasca ajutor umanitar. Acestea ar fi cateva obiective initiale.
Totodata, trebuie sa avem in vizor protejarea Israelului si a Iordaniei de o eventuala razbunare a regimului lui Assad. Apoi, sa nu uitam ca Iranul nu trebuie sa puna mana pe Siria. Acesta ar fi un sfarsit groaznic al razboiului civil.
Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 165 - 22 aprilie 2017. Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri