O supravietuitoare a Holocaustului isi spune povestea prin arta
Recent israelienii au sarbatorit Ziua Comemorarii Holocaustului. Una dintre adunari s-a tinut la Yad Vashem. In jur de 200 000 de supravietuitori locuiesc in Israel, iar una dintre acestia ne-a aratat felul cum isi impartaseste experientele avute in cea mai intunecata perioada a istoriei.
Rita Kasimow Brown avea sapte ani cand nazistii au invadat oraselul ei natal din Polonia. In 1941, nazistii i-au adunat pe evrei si i-au pus intr-un getou. Rita e acum un renumit artist al Holocaustului, care a lucrat ca terapeut prin arta, iar experienta supravietuirii ei constituie tema multora din picturile ei.
Aceasta pictura e recenta, pe care am intitulat-o Supravietuitorul ranit. Eu sunt acel supravietuitor ranit. Intotdeauna m-am pictat pe mine in alb. Cred ca are ceva de a face cu halatul acela nu prea alb cu care am supravietuit pe toata durata Holocaustului.
Rita e vibranta si e plina de viata. Daca n-ar fi lucrarile de arta si povestea ei, nu ti-ai da seama de trecutul ei dureros. Ea isi poarta, insa, zilnic amintirile cu ea.
Nu stiu daca rana poate fi complet vindecata. E ceva inca viu in memoria ta si iti afecteaza viata de zi cu zi.
Povestea ei e scrisa in cartea Portrait of a Holocaust’s Child. Memories and Reflections, Rita ne-a spus cum a scapat din ghetou cu familia ei, supravietuind in groapa.
Tata a plecat cateva zile si a gasit o alta familie crestina intr-un orasel numit Malaki, unde a sapat un put mare sub staul. De acolo aveam legatura cu groapa cu cartofi si aveam o usa ce dadea in casa. Am stat acolo impreuna cu mama, tata si cu cei doi frati ai mei mai mici. Doar fratele meu mai mic putea sa stea in picioare in acel put. Eu stateam intinsa in canalul dintre put si groapa cu cartofi. Am trait asa 20 de luni. Am suferit de foame si ne era tot timpul frica. A fost un adevarat iad. Parca traiam intr-un mormant.
Orele in care era treaza erau un adevarat cosmar. Noapte si zi, ora de ora, sufereau incontinuu. Cei mai multi dintre cei 12 frati ai tatalui ei au murit, insa familia sa de cinci membri a supravietuit.
Creativitatea m-a ajutat nu doar sa supravietuiesc, dar si sa imi pastrez sanatatea mintala.
In 2006, Rita a revizitat Polonia pentru prima data, pentru a lua parte la Marsul celor vii. In timp ce era la Auschwitz, o muscatura de paianjen a primit o semnificatie specifica.
Este paianjenul negru care m-a muscat si care seamana putin cu svastica. De asemenea, e plin de sange.
Mama a doi copii si bunica a trei nepoti, Rita spune ca a vazut multe miracole in viata.
Avem in noi un instinct al supravietuirii, care atunci era mai puternic, insa, odata cu trecerea timpului, sistemul de aparare slabeste. Tot ce ne mai ramane sunt copiii si nepotii. Ei sunt victoria noastra.
Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 176 - 29 aprilie 2017. Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri