Analiza: Recucerirea Ierusalimului din 1967, si perspectiva unui al treilea templu evreiesc
Recapturarea Muntelui Sionului din Ierusalim in urma cu 50 de ani a trimis unde de soc in lumea evreiasca, dar a si trezit sperantele unora legate de reconstruirea unui al treilea templu.
Pe 7 iunie 1967, comandantul brigazii israeliene, Motta Gur, anunta ceva ce evreii asteptau de 2 000 de ani: Muntele Templui e in mainile noastre ! Repet, Muntele Templului e in mainile noastre !
Recapturarea acestui pamant a fost importanta din mai multe motive: Odata, pentru ca aici Solomon a construit primul Templu evreiesc. Dupa ce a fost distrus mai apoi de babilonieni, Zorobabel a pus din nou temeliile pentru cel de-al Doilea Templu, care a fost extins mai tarziu de catre Irod, dar care a cazut in mainile romanilor in anul 70 d.Hr.
Cand comandantul Motta Gur a anuntat ca Muntele Templului se afla din nou in mainile evreilor, aceasta a reaprins speranta unui mult asteptat al Treilea Templu. Razboiul de Sase Zile a fost un miracol de proportii biblice si o deschidere a unei noi ere pentru Israel si intreaga lume.
Rabinul Chaim Richman, de la Temple Institute s-a dedicat reconstruirii Templului Evreiesc. El vede vremea de dupa Razboiul de Sase Zile ca fiind una profetica.
Cred ca ar fi greu sa nu vedem ce s-a intamplat in ultimii 50 de ani ca o pornire accelerata, ceva chiar mai mult decat profetic, ceva ca un sarut al cerului, atingere reala a milei si dragostei lui Dumnezeu. El Isi tine promisiunile.
Institutul impartaseste o conexiune-cheie a Bataliei pentru Ierusalim. Fondatorul acestuia, rabinul Yisrael Ariel, a slujit in cadrul Brigadei 55 de Parasutisti, care a capturat Muntele Templului.
Dupa victorie, un ghid iordanian le-a oferit un tur remarcabil. El trebuia sa duca mitraliera companiei, si avem o fotografie reusita cu el. In prima noapte dupa recapturarea Ierusalimului, el a primit ordin sa pazeasca Domul Stancii, locul unde noi credem ca se afla Sfanta Sfintelor.
El ne spunea ca, soldatii erau pe Muntele Templului si dupa o ora, a venit un iordanian imbracat in stil occidental, care le-a explicat ca el era ghidul turistic oficial care lucra pentru Parlamentul Iordanian si ca deseori ii lua pe soldati intr-un tur si le arata imprejurimile de la Muntele Templului.
I-a luat, asadar, pe soldati si pe rabin si le-a aratat unde a fost sanctuarul, locul unde erau altarul, sfesnicul, toate lucrurile din istoria de la Muntele Templului.
Rabinul l-a intrebat de ce ii spune toate acestea, iar el a spus ca traditia lor stramoseasca spunea ca intr-o zi, evreii vor duce un razboi, vor recuceri acest munte si vor rezidi Templul Sfant. Presupun ca incepeti de maine, spunea el, si vreau ca sa fac si eu ce pot ca sa va ajut.
Care a fost reactia soldatilor ?
Sigur ca au ramas foarte surprinsi, dar ideea e ca pe atunci nu eram pregatiti. Dupa 50 de ani, lucrurile s-au mai schimbat, iar Temple Institute pregateste planurile si aduna elementele oficiale de slujba din cadrul Templului, precum vesmintele preotesti.
Richman demonteaza si miturile legate de Templu, prezentate in difuzorul zilelor noastre, adica pe Youtube.
S-o luam cu inceputul: Care era adevarata semnificatie a Templului ? Toate acestea inseamna ca discutia despre recladirea Templului nu mai este extrema. Astazi avem influente in Knesset, si multi membri ai Knessetului vorbesc despre drepturile evreilor sa se roage la Muntele Templului, iar altii chiar vorbesc despre reconstruirea Templului. Acum 20 de ani, acestor oameni nici nu li s-ar fi dat cuvantul, ca sa spuna asta la vreo televiziune de stiri israeliana. Lumea ar fi ras de ei.
Cu cativa ani in urma, ideea era considerata extrema ?
Pe atunci se zicea ca e ceva zelos, lunatic, ciudat. Astazi, e ceva obisnuit.
Unul din acei membri e Yehuda Glick. Cu zece ani in urma, niciun membru al Knessetului nu mergea la Muntele Templului. Astazi avem 20 de membri ai Knessetului care merg la Muntele Templului, se roaga acolo si iau parte la lupta noastra pentru rascumpararea Muntelui Templului si pentru a-l aduce inapoi in centrul a ceea ce reprezinta urmatorul pas in procesul de restaurare.
Richman vede Templul din perspectiva profetului Isaia, care scria cu 3 000 de ani in urma, Casa lui Dumnezeu va fi chemata o casa de rugaciune pentru toate popoarele. Aceasta inseamna ca exista un Dumnezeu ca ce e mai bun abia acum urmeaza, si ca noi suntem strans legati de El si intre noi, cu scopul Sau si cu intreaga umanitate si e un mare privilegiu sa fim impreuna, sa privim spre Ierusalim si sa ne dam seama ca traim probabil in cea mai importanta perioada din toata istoria.
Daca credeti in Dumnezeul Israelului si vedeti Mana Sa ca fiind peste poporul Sau si daca intelegeti marile schimbari petrecute de-a lungul anilor, veti vedea ca Acela care a condus toate pana aici n-a terminat inca si El Isi va tine promisiunile.
Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 181 - 3 iunie 2017, la Alfa Omega TV. Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri