Ce trebuie să știm despre Halloween? Este această sărbătoare o joacă inofensivă?
Sărbătoarea pe care o cunoaștem sub numele de Halloween are origini celtice și a fost influențată, de-a lungul veacurilor, de numeroase culturi. În secolul al VII-lea, Papa Bonifaciu al IV-lea, instituie, după câte se pare, Ziua Tuturor Sfinţilor în onoarea martirilor. Patru secole mai târziu, ziua de 2 noiembrie este desemnată Ziua Tuturor Sufletelor, ţinută pentru a comemora morţii.
În secolul al XIX-lea, mii de oameni care se mută din Irlanda în Statele Unite ale Americii duc cu ei obiceiuri de Halloween care, cu timpul, se contopesc cu obiceiuri asemănătoare ale emigranţilor din Marea Britanie, Germania, precum şi din Africa şi din alte părţi ale lumii.
Halloween-ul, sărbătorit de obicei în noaptea de 31 octombrie, a devenit popular în multe țări de pe glob, iar interesul comercial l-a transformat într-o afacere la nivel mondial de miliarde de dolari. De la jumătatea secolului al XX-lea, americanii au început să asocieze Halloween-ul cu o sărbătoare a copiilor care se costumează în diverse personaje. Influențele ei au pătruns și în România, în ultimii ani, și a câștigat suficientă popularitate. Pentru mulţi nu înseamnă mare lucru din punct de vedere religios, ci doar un pretext pentru distracţie.
Când eram mică mi se părea foarte interesant Halloween-ul, pentru că toată lumea avea bomboane și toți voiau să facem dovleci și să mergem din casă în casă.
Sărbătoresc câte odată Halloween-ul. E o sărbătoare ok. La școală ținem în fiecare an un festival.
Mă costumez cu prietenii și mergem prin oraș. Mi se pare în regulă această sărbătoare.
Când vorbim despre Halloween mi se pare că aducem în discuție o sărbătoare care venerează spiritele rele, venerează ceea ce Satan a făcut în această lume, venerează dezastrul. Când privim la Dumnezeul scriptural și mai apoi privim la ce se întâmplă în această lume și la această sărbătoare, putem spune că sunt în contradicție, se bat cap în cap.
Consider că Halloween-ul este o sărbătoare cu origini păgâne. Dată fiind perioada în care se sărbătorește, sunt moduri mult mai frumoase în care putem sărbători toamna, în care ne putem arăta recunoștința. A spus Eliza Făt, profesor „Liceul Teologic Baptist”, Timișoara.
E adevărat, copiii se distrează. Într-adevăr, această sărbătoare se află undeva la mijloc. Nu am nimic împotrivă atunci când se fac petreceri pentru copii, nu pentru adulți, dar să fie decente.
Halloween-ul e o sărbătoare străină cu care noi nu prea avem nimic de a face. Sunt invocate niște forțe malefice. Nu știu în ce măsură aceasta poate fi ceva de divertisment pentru unii, dar nu cred că e un lucru benefic.
În unele şcoli se organizează diferite programe, iar copiii trebuie să participe la ele îmbrăcaţi corespunzător. Sărbătoarea este la origini una creştină, dar lucrurile s-au amestecat în timp. Cum ar trebui să abordeze părinții acest subiect și ce ar trebui să știe copiii?
Aș spune în rezumat că ar trebui să ne raportăm cu înțelepciune, respectiv să înțelegem lumea în care trăim. Lumea în care trăim (mai ales lumea după anul 1989 din România) a împrumutat tot felul de ritualuri și sărbători pe care nu trebuie neapărat să le demonizăm. Ar trebui să recunoaștem că le-am împrumutat (pentru că trăim într-o lume globalizată, „satul global”, cum ar spune sociologii) și noi în România sau în Timișoara nu putem trăi pe o insulă. Noi de fapt trăim în lumea aceasta dar nu ar trebui să fim din lumea aceasta, după cum ne-a învățat și ne învață Mântuitorul. El Și-a învățat ucenicii în lume, dar nu din lume. Înțelegând de fapt ce este Halloween-ul, trebuie să verificăm istoria. Un părinte înțelept verifică istoria, să vadă ce este de fapt Halloween-ul sau ce a fost, pentru a vedea cum în general suntem experți să pervertim. Halloween-ul a fost „Sărbătoarea tuturor sfinților”. Ea a devenit „sărbătoarea tuturor stafiilor”. Dintr-o sărbătoare care ar fi vrut să celebreze lumina, puritatea, victoria și sfințenia, am transformat-o într-o sărbătoare a întunericului, a spaimelor, a tot ce vrei să îți cutremure într-un fel sufletul. Numai că istoric trebuie să ținem minte că această sărbătoare are rădăcini în niște ritualuri celtice păgâne care s-au amestecat, cum se amestecă lucrurile pe lumea aceasta. Dacă un părinte înțelept se duce în istorie, înțelege și comunică cu copilul lui. Altfel, copilul primește mesaje duble, care îl duc la derută și care nu fac altceva decât să îi sporească suferința. La școală, colegii merg la petreceri de Halloween. La școală, copiii au costume de Halloween. A declarat psihoterapeut de familie, „Institutul de terapie familială și practică sistemtatică Dianoia”.
Școala, familia și biserica trebuie să implementeze aceleași valori în educația copilului, de aceea îi îndemnăm și pe părinți să țină cont în tot ceea ce înseamnă educația copilului și să se bazeze pe valorile Sfintei Scripturi. A spus Alexandru Szucs, director „Liceul Teologic Baptist”, Timișoara.
Noi nu încurajăm această sărbătoare. Nici personal ca și părinte, dar nici ca și școală. Nu încurajăm activitățile de Halloween și nici nu organizăm în contra-partidă lucruri care ar crea un fel de efect ce ar da prea mare atenție unui lucru ce ar trebui să nu fie băgat în seamă, sau să nu fie valorificat și mediatizat. A spus Ioan Bugnărug, profesor „Liceul Teologic Baptist”, Timișoara.
Creștinii au reacții diferite față de Halloween. Unii nu văd nimic periculos în această falsă sărbătoare, deoarece nu este decât un prilej de distracție pentru copii, iar alții se opun participării la activități organizate de Halloween și încearcă să-i protejeze.
Eu personal am rămas șocat să văd cât păgânism poate exista în creștinism, fără ca oamenii să își dea seama. Mă gândeam că probabil creștinismul în dorința lui de expansiune și de a păstra pacea cu oamenii pe care i-a întâlnit în expansiunea lui, a încercat să preia ceva de acolo. Ceva ce probabil creștinii au crezut că este inofensiv, dar cumva aduce o alinare celor care au fost creștinați. A mărturisit Viorel Iuga, președinte, „Alianța Evanghelică din România”.
Cele două culori asociate cu Halloween-ul sunt negru și portocaliu. Mare parte din costumele de Halloween reprezintă figuri supranaturale precum monștri, schelete, fantome, vrăjitoare și demoni.
În zona creștinismului, noi pledăm pentru o anume bucurie, pentru lumină. Pledăm pentru tot ceea ce este frumos și adevărat. Asupra copiilor, imaginile de Halloween pot avea în mod clar efecte negative. Ei pot avea coșmaruri și pot crede că lumea este exact așa cum o vedem de Halloween. Ca și medic și ca psihoterapeut, nu o dată am întâlnit familii care sunt îngrijorate de faptul că copiii vorbesc în somn, visează urât și au coșmaruri. Copiii transpun ceea ce văd. Capacitatea lor de a imita și de a traduce ceea ce văd este de nemăsurat. De aceea și această dimensiune ar trebui să fie luată în seamă de către un părinte înțelept. A declarat psihoterapeut de familie, „Institutul de terapie familială și practică sistemică DIANOIA”.
Ca și creștini, suntem puși în această lume să fim o lumină în întuneric și trebuie să înțelegem că a sărbători Halloween-ul nu este o joacă. Ce mai putem face este să luăm aminte la ceea ce ne-a îndemnat apostolul Pavel, și anume, să ne ferim de tot ceea ce ne pare rău.
În realitate, acolo sunt niște lucruri de sorginte demonică, ce încearcă să-i facă pe bieții oameni sclavi ai unor lucruri ce nu sunt parte din natura omului creată de Dumnezeu în mod normal, ci sunt parte din natura păcătoasă pe care a adus-o diavolul, invadând ființa umană. S-ar putea ca anumiți copii din familii de credincioși să simtă chiar o frustrare legată de faptul că părinții nu îi lasă să se joace cu ceilalți copii la această sărbătoare: Halloween. Nu este o joacă. E exact ca și joaca cu focul. De aceea cred că trebuie să fim foarte precauți și să evităm aceste pericole. A declarat Nelu Filip, pastor biserica „Poarta Cerului”, Timișoara.
Stire difuzata in emisiunea Mapamond Crestin 692 - 22 octombrie 2017, la Alfa Omega TV.
Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri