
Trump: „Recunoaștem Ierusalimul drept capitala Israelului”
„Vă mulțumesc! Când am devenit președinte, am promis să mă uit la provocările care există în lume cu ochii deschiși și mintea deschisă. Nu ne vom rezolva niciodată problemele dacă continuăm să alegem aceleași strategii greșite pe care le-am ales în trecut. Provocările vechi necesită abordări noi.
Anunțul meu de astăzi marchează o nouă abordare asupra conflictului dintre Israel și palestinieni.
În 1995, Congresul a adoptat Jerusalem Embassy Act, îndemnând guvernul federal să relocalizeze ambasada SUA la Ierusalim și să recunoască acest oraș - atât de important – drept capitala Israelului. Acest act a fost votat în Congres de o majoritate covârșitoare bipartizană și a fost reafirmat de un vot unanim al Senatului cu doar șase luni în urmă.
Cu toate acestea, de peste 20 de ani, fiecare președinte pe care America l-a avut a exonerat legea, refuzând mutarea ambasadei americane la Ierusalim și refuzând astfel să recunoască Ierusalimul drept capitala Israelului.
Președinții au emis aceste derogări fiind convinși că dacă vor amâna să recunoască Ierusalimul drept capitala Israelului, vor păstra pacea în zonă. Unii spun că, defapt, ei nu au avut curaj să facă acest pas, însă eu cred ca au făcut alegerile pe care le-au considerat a fi cele mai bune.
După mai bine de două decenii de derogări, nu suntem nicidecum mai aproape de un acord de pace de durată între Israel și palestinieni. Ar fi o nebunie să credem că repetarea aceleași proceduri va produce de data asta un rezultat mai bun sau diferit.
De aceea, am hotărât că este timpul să recunoaștem oficial Ierusalimul drept capitala Israelului.
Alti președinți americani au facut această promisiune în campanie, însă nu au onorat-o. Astăzi, eu onorez promisiunea.
Consider ca aceste decizii sunt in sensul celor mai bune interese ale Statelor Unite ale Americii si in sensul continuării eforturilor de pace între Israel si palestinieni. Israel este o națiune suverană cu drept ca orice altă națiune suverană să-și determine propria capitală.
Acum 70 de ani, Statele Unite ale Americii, sub președintele Truman, au recunoscut statul Israel. De atunci, Israelul și-a construit capitala în orașul Ierusalim - capitala poporului evreu stabilit în antichitate. Astăzi, Ierusalimul este sediul guvernului israelian modern. Este casa parlamentului israelian, Knesset, precum și Curții Supreme israeliană. Este locul reședinței oficiale a premierului și a președintelui. Este sediul multor ministere guvernamentale.
De zeci de ani, vizitatorii americani, secretarii de stat și conducătorii militari și-au întâlnit omologii israelieni la Ierusalim, așa cum am făcut și eu în călătoria mea în Israel la începutul acestui an.
Ierusalimul nu este doar inima a trei mari religii, ci este și inima uneia dintre cele mai de succes democrații din lume. În ultimele șapte decenii, poporul israelian a construit o țară în care evreii, musulmanii, creștinii și oamenii de toate credințele sunt liberi să trăiască și să se închine după conștiința lor și după credințele lor.
Ierusalimul este astăzi - și trebuie să rămână - un loc în care evreii se roagă la Zidul Plângerii, creștinii merg pe Drumul Crucii iar musulmanii se închină la Moscheea Al-Aqsa.
Cu toate acestea, în toți acești ani, președinții Statelelor Unite au refuzat să recunoască oficial Ierusalimul ca capitală al Israelului. De fapt, nu au recunoscut nicio altă capitală a Israelului.
Dar astăzi, recunoaștem în cele din urmă, ceea ce este evident: că Ierusalimul este capitala Israelului. Nu este nimic altceva decât o recunoaștere a realității. De asemenea, este bine să facem acest lucru. Este ceva ce trebuie făcut.
De aceea, în conformitate cu Legea Ambasadei de la Ierusalim, îndemn Departamentul de Stat să înceapă pregătirile pentru mutarea ambasadei americane de la Tel Aviv la Ierusalim. Va începe și procesul de angajare a arhitecților, a inginerilor și a planificatorilor, astfel încât noua ambasadă, atunci când va fi finalizată, să fie un tribut al păcii.
De asemenea, doresc să subliniez foartre clar un lucru: această decizie nu are în nici un fel intenția de a reflecta o abatere de la angajamentul nostru ferm de a facilita un acord de pace de durată. Dorim pacea, care este la fel de importantă atât pentru israelieni cât și pentru palestinieni. Nu luăm nicio poziție cu privire la problemele legate de statutul final, nici la granițele specifice ale suveranității israeliene la Ierusalim sau rezolvarea granițelor contestate. Aceste soluții trebuie să le ia părțile implicate.
Statele Unite rămân profund angajate să contribuie la facilitarea unui acord de pace acceptabil pentru ambele părți. Intenționez să fac tot ce este în puterea mea pentru a ajuta la elaborarea unui astfel de acord. Fără îndoială, Ierusalimul este una dintre problemele cele mai sensibile din aceste discuții. Statele Unite va contribui la soluția acestui conflict, dacă ambele părți vor fi de acord.
Mai presus de toate, cea mai mare speranță este pacea, dorința universală a fiecărui suflet uman. Prin acțiunea de astăzi, reafirm angajamentul pe termen lung al administrației mele față de un viitor de pace și securitate pentru regiune.
Desigur, vor fi persoane care nu vor fi de acord cu anunțul meu de astăzi. Cu toate acestea, suntem încrezători că, în cele din urmă, pe măsură ce lucrăm să rezolvăm aceste dezacorduri, vom ajunge la pace, la o înțelegere și la o cooperare mai bună.
Pacea nu este niciodată imposibilă pentru cei care o doresc.
Așa că astăzi suntem pentru calm, pentru moderare și pentru toleranță. Dorim ca acestea să căștige în lupta cu ura. Copiii noștri ar trebui să moștenească dragostea noastră, nu conflictele noastre.
Repet mesajul pe care l-am emis la summitul istoric și extraordinar din Arabia Saudită la începutul acestui an: Orientul Mijlociu este o regiune bogată în cultură, spirit și istorie. Oamenii săi sunt străluciți, mândri, diverși, vibranți și puternici. Însă viitorul incredibil care această regiune ar putea să îl aibă este ținut în loc prin vărsare de sânge, ignoranță și teroare.
Vicepreședintele Pence va călători în regiune în următoarele zile pentru a ne reafirma angajamentul de a colabora cu parteneri din Orientul Mijlociu pentru a învinge radicalismul care amenință speranțele și visele generațiilor viitoare.
Este timpul ca mulți dintre cei care doresc pacea să expulzeze extremiștii din mijlocul lor. Este timpul ca toate națiunile civilizate să răspundă la lucrurile cu care nu sunt de acord cu argumente, nu cu violență. Și este timpul ca vocile tinere și moderate din tot Orientul Mijlociu să-și revendice un viitor strălucit și frumos.
Așadar, haideți să ne rededicăm cu toții unei căi a toleranței și a respectului. Haideți să schimbăm strategiile vechi și să ne deschidem inimile și mințile.
La sfârșitul acestui discurs aș vrea să chem liderii regiunii – liderii politici și liderii religioși; israelieni și palestinieni; evrei, musulmani și creștini – să ne reunim toți în a căuta pacea de durată.
Mulțumesc. Dumnezeu sa vă binecuvanteze. Dumnezeu să binecuvânteze Israelul. Dumnezeu să binecuvânteze palestinienii. Și Dumnezeu să binecuvânteze Statele Unite. Mulțumesc foarte mult. Mulțumesc.” - Donald Trump.
Sursă: CBN News