Marsul pentru viata in localitati din Romania - reportaj AOTV
Luna martie a fost dedicata luptei pentru viata in numeroase localitati din Romania si Republica Moldova.
Punctul culminant al acestei perioade l-a reprezentat Marsul pentru viata 2018, denumit generic „O lume pentru viata”.
In municipiul Cluj-Napoca, unul dintre organizatorii evenimentului a fost Fundatia Clinica Pro Vita.
Intreaga tara romaneasca sarbatoreste Marsul pentru viata. In peste 300 de orase din Romania si Republica Moldova, romanii de pretutindeni s-au adunat cu bucurie, fericire, pentru a sarbatori viata, pentru a declara ca viata este darul lui Dumnezeu si ca viata este deasupra tuturor. Ne bucuram sa fim alaturi de celelalte orase, noi cei din Cluj-Napoca. Ne-am adunat aici, in Piata Unirii, si vrem sa fie un mars prin care declaram ca viata este darul lui Dumnezeu, chiar daca este suferinta, chiar daca este durere, ca avortul nu este o solutie pentru ca nu schimba cu nimic situatia femeilor si femeile au nevoie sa fie incurajate pentru a se bucura de viata, pentru a se bucura de copiii lor si noi, crestinii, trebuie sa fim primii care le spunem, cu adevarat, ca viata lor si a fi mame este un dar de la Dumnezeu. A spus Naomi Terec, director programe, Fundatia Clinica Pro Vita Cluj-Napoca.
Marsul pentru viata a ajuns la cea de-a 8-a editie nationala si a avut ca mesaj principal importanta protejarii vietii mamei si copilului nenascut.
Este foarte important sa fim impreuna, aici, pentru ca transmitem un mesaj foarte clar societatii cu asta. Transmitem mesajul ca atat viata femeii, cat si viata copilasului nenascut sunt extrem de valoroase, extrem de pretioase. Societatea noastra are nevoie mare sa auda un mesaj al bucuriei, un mesaj al sperantei, un mesaj al faptului ca viata celor mai vulnerabili dintre noi conteaza si trebuie aparata si protejata. Si de asta suntem aici, de asta am venit aici si sunt foarte incantata. A mentionat Roxana Stanciu, director executiv, organizati European Dignity Watch – Bruxelles.
„Am fost dintre cei care au considerat liberalizarea avortului imediat dupa Revolutie un drept al femeii, castigat prin Revolutie, un drept care mie mi s-a parut atunci apanaj al democratiei. De ce? Pentru ca in plin comunism am vazut-o pe mama, de multe ori, in prag de moarte si poate chiar de inchisoare, pentru avorturile pe care le facuse in mod ilegal” a marturisit Olga Marneanu din Cluj-Napoca.
„Indemnam autoritatile civile ale tarii noastre sa ia nota de faptul ca in felul acesta nu numai ca se comite un fapt grav din punct de vedere crestin, ci se comite un fapt grav din punct de vedere social impotriva societatii romanesti si, cum se mai spunea aici, fiind si anul centenarului de la Marea Unire, ne rugam ca Dumnezeu sa sensibilizeze, in mod special, autoritatile statului roman in sprijinirea vietii si, in mod specific, viata copilului nenascut” a spus Alex Neagoe, conferentiar, Universitatea de Vest Timisoara.
Toti suntem pentru viata si viata e darul lui Dumnezeu. Noi avem trei copii si ne mai rugam sa ne mai dea Dumnezeu. Biserica ar trebui sa fie in primul plan sa apere viata.
In organizarea marsurilor pentru viata la nivelul fiecarei localitati participante s-au implicat cultele religioase, asociatii care desfasoara activitati de sustinere a mamei si copilului, diverse institutii.
„Am ales si in acest an ca Marsul sa se organizeze doar la Resita, intr-un singur oras, in resedinta judetului Caras-Severin, pentru a incerca sa grupam aici participanti din mai multe localitati. Sunt prezenti aici participanti de la Anina, din Valea Almajului, de la Moldova Noua, Oravita, membri ai Centrelor noastre de tineret si un numar foarte mare de tineri de la ATOR (Asociatia Tinerilor Ortodocsi din Banatul de munte)” a declarat Mihai Ciucur, preot ortodox, Episcopia Caransebesului.
Stire difuzata in emisiunea Mapamond crestin 715 - 1 aprilie 2018. Ultimele stiri crestine - http://alfaomega.tv/stiri