Covid-19 nu se transmite de la mama infectată la făt
În București a apărut primul caz de femeie însărcinată diagnosticată cu virusul Covid-19. Cu siguranță multe femei însărcinate se întreabă ce riscuri există în cazul în care ar ajunge să fie infectate cu virusul Covid-19. În contextul multor îngrijorări existente, Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA a postat în 6 martie o știre bună: până în prezent nu au existat cazuri de transmitere verticală de la mamă la copil (înainte de naștere, în timpul nașterii sau după). De asemenea, virusul nu a fost detectat în eșantioane de lichid amniotic sau lapte matern.
O altă știre arată că până în acest moment nu există cazuri de copii sub 10 ani care să fi murit din cauza infecției cu Covid-19.
Întrebări frecvente și răspunsuri despre infectarea în timpul sarcinii cu virusul Covid-19 – Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA
Î: Femeile însărcinate diagnosticate cu Covid-19 sunt expuse unui risc în privința evoluției sarcinii?
R: Nu avem informații despre riscuri în privința evoluției sarcinii la femeile diagnosticate cu Covid-19 în timpul sarcinii. Situații de pierderea sarcinii, avort spontan și nașterea unui copil mort au fost observate în cazurile de infecție în timpul sarcinii cu alte tipuri de coronavirus (SARS-CoV și MERS-CoV). Febra în primul trimestru de sarcină poate crește riscul apariției anumitor probleme la naștere.
Î: Femeile însărcinate care lucrează în sistemul medical au un risc crescut de a avea probleme cu sarcina dacă îngrijesc pacienții cu Covid-19?
R: Femeile însărcinate care lucrează în domeniul sănătății ar trebui să urmeze ghidul de evaluare a riscurilor și controlul infecțiilor destinat pacienților cu Covid-19 suspectat sau confirmat. Respectarea metodelor de prevenire și control al infecțiilor este o parte importantă a protejării tuturor angajaților din sănătate. Informațiile despre Covid-19 în sarcină sunt foarte limitate. Dacă este posibil și există personal disponibil, sistemul sanitar ar trebui să ia în considerare limitarea expunerii femeilor însărcinate care lucrează în domeniul sănătății la contactul cu pacienții cu Covid-19 confirmat sau suspectat, în special în timpul procedurilor cu risc mare (de exemplu aerosoli).
Transmiterea Covid-19 în timpul sarcinii sau în timpul nașterii
Î: Pot femeile însărcinate cu Covid-19 să transmită virusul copiilor nenăscuți sau copiilor nou-născuți?
R: Se consideră că virusul Covid-19 se răspândește în principal prin contactul direct cu o persoană infectată, prin picături de lichid eliminate prin tuse, strănut, vorbit. Nu sunt cunoscute cazuri de femei însărcinate care să fi transmis virusul Covid-19 la copiii nenăscuți prin transmitere verticală (înainte, în timpul sau după naștere). În cazuri recente de sugari născuți din mame cu Covid-19 publicate în literatura de specialitate revizuită, niciunul dintre sugari nu s-a dovedit pozitiv pentru virusul Covid-19. În plus, virusul nu a fost detectat în eșantioane de lichid amniotic sau lapte matern.
Sunt disponibile informații limitate despre transmisia verticală pentru alte coronavirusuri (MERS-CoV și SARS-CoV), dar nu a fost raportată transmiterea verticală pentru infecția cu COVID-19.
Î: Copiii născuți din mame infectate cu Covid-19 în timpul sarcinii au un risc crescut de a fi infectați?
R: Pe baza rapoartelor de caz limitate, probleme ale sugarului (de exemplu, nașterea prematură) au fost raportate la sugarii născuți de mame pozitive pentru Covid-19 în timpul sarcinii. Cu toate acestea, nu este clar că aceste rezultate au fost legate de infecția maternă și, în acest moment, nu se cunosc riscurile asupra sugarului. Având în vedere datele limitate disponibile referitoare la Covid-19 în timpul sarcinii, cunoașterea riscului de infectare din alte cazuri cu infecții virale respiratorii poate oferi unele informații. De exemplu, alte infecții virale respiratorii în timpul sarcinii, cum ar fi gripa, au fost asociate cu riscuri neonatale, inclusiv greutatea scăzută la naștere și nașterea prematură. În plus, a avea o răceală sau gripă cu febră mare la începutul sarcinii poate crește riscul anumitor probleme la naștere. În cazul mamelor infectate în timpul sarcinii cu alte infecții cu coronavirus, SARS-CoV și MERS-CoV, bebelușii s-au născut prematur sau cu o vârstă gestațională mai mică.
Î: Există riscul ca infectarea unei femei însărcinate sau a unui nou-născut cu Covid-19 să aibă efecte pe termen lung asupra sănătății și dezvoltării copilului, astfel încât să necesite sprijin clinic pe termen mai lung?
R: În acest moment, nu există informații despre efectele pe termen lung asupra sănătății la sugarii infectați cu Covid-19, sau asupra copiilor nenăscuți expuși virusul Covid-19 în perioada intrauterină. În general, prematuritatea și greutatea scăzută la naștere sunt asociate cu efecte adverse pe termen lung asupra sănătății.
Transmiterea prin laptele matern
Î: Infectarea mamei cu COVID-19 în timpul alăptării este asociată cu un risc potențial pentru sugarul alăptat?
R: S-a raportat transmiterea de la om la om prin contact direct cu o persoană cu Covid-19 confirmată și se crede că are loc în principal prin picături de lichid eliminate prin tuse, strănut, vorbit. În cazurile limitate raportate până în prezent nu s-au găsit dovezi care să ateste prezența virusului în laptele matern al femeilor cu Covid-19.
În cazurile limitate raportate de femei infectate cu SARS-CoV care au alăptat, virusul nu a fost detectat în laptele matern; cu toate acestea, anticorpi împotriva SARS-CoV au fost detectați în cel puțin un eșantion.
Sursă: Știri pentru viață