Educația sexuală din perspectivă creștină | Reportaj Alfa Omega TV

Educația sexuală a copiilor și tinerilor este o temă controversată în România și a provocat discuții aprinse. Cine este responsabil: școala sau familia? Este necesară educația sexuală a tinerilor? La ce vârstă ar trebui să audă copiii noțiuni legate de educația sexuală. În continuare vom afla care este perspectiva creștină asupra acestui subiect.

Problematica introducerii educației sexuale în școlile din România nu și-a găsit încă o rezolvare. De câțiva ani se încearcă stabilirea unui cadru legal pentru predarea acestei discipline. Însă organizațiile neguvernamentale pro-viață și pro-familie doresc ca educația sexuală să nu poată fi predată la clase fără acordul părinților.

Adrian Totan, Fundația Estera – Timișoara: Întrebând aleator clasele la care am participat, între 2 și 10% maxim dintre elevi au beneficiat de educație acasă a părinților sau cineva din familie, unchiul, mătușa, deci familia extinsă. În rest nu, nu se face, dar ar trebui. Este responsabilitatea principală.

Preot prof. univ. dr. Stelian Tofană, Cluj: Familia trebuie să devină în societatea de astăzi o școală creștină, un centru de misiune. Părinții trebuie să fie primii misionari creștini pentru copiii lor și apoi extinsă misiunea lor în societate.

Conținutul unui curs de educație sexuală este de o importanță crucială. Fundația Estera din Timișoara propune un curs bazat pe Cuvântul lui Dumnezeu, care oferă informații adecvate.

Adrian Totan, Fundația Estera – Timișoara: Să informeze, să clarifice emoțiile și, mai ales, să determine decizii care să protejeze, să aducă speranță, să aducă un viitor altfel decât cel pe care îl trăim în societatea actuală.

Acest curs se adresează tinerilor cu vârsta de peste 14 ani.

Adrian Totan, Fundația Estera – Timișoara: Cursul a fost conceput pentru categoria de 14-19 ani, în special de liceu, și la cerere sau la nevoile acestea vizibile a faptului că tinerii debutează în viața sexuală mai devreme chiar de 14-15 ani (au fost cazuri în România la 11 ani mame adolescente, însărcinate sau fete însărcinate), atunci am predat și predăm începând cu clasele a VII-a și a VIII-a, deci 13-14 ani.

Adrian Totan spune că aproape la fiecare clasă la care se predă cursul există părinți care nu își dau acordul.

Adrian Totan, Fundația Estera – Timișoara: Nu putem merge în această ofertă extracurriculară la școli fără acordul părinților. Și atunci în fiecare clasă avem doi sau trei elevi care nu pot participa la oră, trebuie să stea cu doamna psiholog sau la altă oră pentru că nu pot rămâne în clasă. Au mai fost părinți care au spus că sunt de acord cu o mare parte din temele pe care le-am abordat, dar în ceea ce privește măsurile de contracepție, de protecție, ar vrea să le spună ei. Cel puțin aici am văzut că există un interes din partea părinților.

Educația, în general, este o provocare comună pentru familie, școală și biserică. Domeniul educației sexuale este critic pentru sănătatea și viitorul copiilor.

Adrian Totan, Fundația Estera – Timișoara: Cărțile pe care vi le recomand pentru copii, pentru categoria care este mai grea, la care ne gândim ce să facem, ce să spunem, avem aici Jim Burns, ”Dumnezeu ți-a creat corpul”. Are și informație, dar și prin desene, prin grafică să-ți înveți copiii. Cartea aceasta este pentru a aborda copiii între 3-5 ani. O altă carte este a unui cadru universitar din Timișoara, Ana Muntean, ”Carte pentru copii”, pentru aceleași categorii de vârstă 3-5 ani, tot grafică. Am luat-o acum ceva timp, dar în mod normal este la librării. Sau altceva similar care ne poate ajuta ca și părinți să putem vorbi copiilor noștri de la o vârstă fragedă, 3-5 ani, pe înțelesul lor, folosind elementele grafice ca să înțeleagă realitatea aceasta, cu atât mai mult aducându-l, ca și părinți creștini, aducând-ul pe Dumnezeu în cultura noastră sau în gândirea noastră.

Preot prof. univ. dr. Stelian Tofană, Cluj: Și în momentul în care tu încerci, pe un copilaș mic, să îl educi, să-i faci educație sexuală, ce-i spui de fapt? Că trebuie să facă sex și că nu trebuie să ajungă să se expună unor boli etc. Adică să facă sex, iar dacă mai rămâne și însărcinată sau să-i arătăm cum să nu rămână însărcinată fetiței, atunci să avortăm sau știu eu!? Iată grozăvia spre care ne îndreptăm dacă nu vom fi lucizi și dacă părinții nu vor opta, cu orice preț, pentru a nu se introduce această disciplină curricula de învățăm.

Discuțiile pe acest subiect sunt departe de a fi încheiate. Propunerea legislativă care vizează obținerea acordului părinților pentru predarea educației sexuale în școli a fost retrimisă, printr-o decizie a Senatului din 3 februarie, la Comisia pentru muncă, familie și protecție socială.

Știre difuzată în cadrul emisiunii „Mapamond Creștin” 869, difuzată la Alfa Omega TV în martie 2021. Click pentru alte știri și reportaje creștine: https://alfaomega.tv/stiri

Urmărește acum cele mai noi știri și reportaje creștine accesând pe pagina noastră de facebook: @StirileAlfaOmega! https://facebook.com/StirileAlfaOmega

Etichete: pro-viata
313 accesări

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

sidebar tvlive
sidebar facebook
sidebar revista
App mobila

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

Aplicația mobilă AO

badge google play badge appstore

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.