Halloween - granita dintre divertisment si ocult - reportaj Alfa Omega TV
Halloween-ul este o sărbătoare de origine celtică, preluată azi de multe țări din occident. Ea s-a răspândit în secolul al XIXlea prin intermediul imigranților irlandezi în SUA, și apoi mai departe. Halloween-ul se sărbătorește în noaptea de 31 octombrie, dar în unele țări data sărbătorii variază. Numele provine din limba engleză, de la expresia All Hallows’ Even, numele sărbătorii creștine Ziua Tuturor Sfinților, cunoscută la noi ca Ziua Morților. Halloween-ul a fost asociat cu acestă sărbătoare în țările unde predomină creștinismul occidental (catolic și protestant) pentru că în aceste culte creștine Ziua Morților este sărbătorită pe 1 noiembrie.
Halloween-ul are culorile tradiționale negru și portocaliu, iar ca imagini reprezentative predomină moartea, răul și ocultul. Printre costumele de Halloween se regăsesc figurile supranaturale: monștri, schelete, fantome, vrăjitoare și demoni. Mai nou, printre costumele de Halloween au fost introduse și cele ale unor personaje din filme și animații.
Deși par inocente, obiceiurile și simbolurile sărbătorii Halloween își au originea în vechea zi celtică a morților. Practica trucurilor și a dulciurilor cu care se servesc copiii vine din tradiția celtică, în care oamenii dădeau mâncare în schimbul binecuvântării oferite de spiritele morților. Refuzul de a oferi ceva avea consecințe și rezulta în răzbunarea demonică.
Felinarele din dovleci s-au dezvoltat din tradiția celtică de a ciopli fețe demonice pe napi și dovleci. În enciclopedia World Book, se arată că inofensivul dovleac luminat de flăcăruie e de fapt un simbol vechi al unui suflet condamnat. Într-o casă, dovlecii sau craniile iluminate din interior cu o lumânare simbolizau faptul că proprietarul casei era simpatizant al lui Satan și, ca atare, primea îndurare din partea spiritelor și „colindătorilor” când aceștia își făceau rondul cu ocazia sărbătorii Halloween.
Deși unii sunt preocupați de Halloween și accentul pe sânge, moarte, groază și ocult, pentru milioane de tineri, această sărbătoare a fost adoptată ca experiment și distracție. E o ocazie de a te deghiza în costume de fantome, de a trăi fantezia de a fi vrăjitoare sau vampir, o fantomă sau un diavol. Ei merg din ușă în ușă după dulciuri în cinstea sărbătorii Halloween. Alții fac maratoane cu filme de groază, iar cei mai curajoși merg în cimitire la miezul nopții, jucându-se cu placa Ouija și încercând ritualuri oculte pentru a contacta spiritele morților.
Mirela Pețan, Rețeaua de rugăciune pentru România: Din păcate, sărbătoarea aceasta a invadat Romania în ultimii ani. Sunt afectați copiii, atrași de această sărbătoare prin decoruri și costumație, și o iau ca pe un joc. Dar în spatele acestui carnaval sunt puterile întunericului care acționează. Copiii sunt vulnerabili, pentru că nu au discernământ să se poată proteja de anumite influențe, și cel rău știe acest lucru. Copiii care sunt expuși la un astfel de mediu, prin întâlniri la școală, prin costumația cu care părinții îi îmbracă pentru a fi ca ceilalți, toți acești copii se deschid în mod special pentru duhul de frică.
Delia Remeș, cadru didactic: Lucrez în învățământ din 1993. În momentul în care apare o activitate organizată în școală sau în afara școlii, trebuie să informez părinții și copiii. În cazul în care apare un carnaval de Halloween sau spectacol de magie, nu pot să interzic copiilor să meargă, dar pot să le spun copiilor ce este bine.
În prezent Halloween-ul este o sărbătoare foarte populară în țări ca: Irlanda, Marea Britanie, Canada, SUA, Australia, Puerto Rico sau Noua Zeelandă. De câțiva ani, sărbătoarea a pătruns și în Romania datorită influențelor occidentale, aceste petreceri tematice luând naștere și aici.
Unele persoane sărbătoresc Halloween-ul cu un maraton de filme horror. Fanii filmelor horror consideră că vizionarea lor este o activitate distractivă, un cadru în care se prezintă anumite situații exagerate care nu prezintă o lume reală. Hollywood continuă să profite de pe urma dorinței în creștere a societății pentru genul ocult și demonic. În timp ce regizorii spun că aceste producții sunt doar divertisment, mulți angajează vrăjitoare practicante și sataniști ca și consilieri „tehnici”, pentru a asigura autenticitatea reproducerii ritualurilor, sacrificiilor, vrăjilor și blestemelor, ducând aceste materiale într-un domeniu spiritual întunecat. Iar media de vârstă a celor ce urmăresc aceste filme e 15 ani.
Deși mulți oameni consideră că Halloweenul este doar un prilej pentru distracție, sataniștii și vrăjitoarele mărturisesc că acestă sărbătoare reprezintă un punct de activitate demonică foarte intensă în cercurile lor.
Mirela Pețan: Cei care lucrează în domeniul puterilor întunericului folosesc această perioadă a anului în a chema puterile întunericului peste societate și țara noastră. Noi, ca și creștini, suntem chemați să facem un zid viu în rugăciune pentru a opri această avalanșă de întuneric și moarte ce încearcă să acopere Romania. Mai trebuie menționat și faptul că Halloween-ul este o sărbătoare păgână care promovează interacțiunea cu diverse obiecte cu încărcătură demonică, și adesea aceste obiecte rămân în casele oamenilor după terminarea festivităților, continuând să aducă o atmosferă negativă în timp.
Marius Ioană, preot ortodox: La fel cum prin simbolurile creștine și binecuvântarea lor, noi simțim o prezență reală a harului lui Dumnezeu, la fel și prin simbolurile păgâne se poate întâmpla să vină o prezență negativă într-un loc sau într-o locuință.
Ioan Chișărău, preot greco-catolic: Dacă cumva, cineva are un obiect de la vrăjitori, să-l ia și să-l ardă sau să-l îngroape în pământ. Este absolut necesar să nu mai lase acel obiect în casă, pentru că atrage forțe demonice. Omul care se depărtează de Dumnezeu e pradă ușoară pentru Satan. Unele biserici contemporane văd Halloweenul ca un moment bun pentru a da petreceri pentru copii, ba chiar organizează serbări în bisericile lor, iar copiii și părinții se costumează și primesc bomboane.
În noiembrie 2009, Vaticanul a catalogat ziua de Halloween ca fiind necreștină, declarând că este bazată pe un periculos curent ocult. Cu alte cuvinte, creștinismul nu are nimic în comun cu Halloween-ul și, prin urmare, atât credincioșii cât și Biserica ar trebui să stea departe de petrecerile de acest gen, oricât de inofensive ar părea la prima vedere.
Reportaj difuzat în Mapamond Creștin, o emisiune de știri creștine, în fiecare duminică de la ora 20, pe canalul Alfa Omega TV. Vă recomandăm și doc. Invazia Păgână - Halloween, chiar de Halloween, marți, 31 octombrie 2017, ora 22, la Alfa Omega TV.