Referendumul pentru căsătorie și familie - Conferință la Parlamentul României
La Palatul Parlamentului, pe 25 aprilie 2017, a avut loc conferinta „Referendumul pentru casatorie si familie - Analiza si implicatii”. Tema a fost initiativa legislativa a cetatenilor de revizuire a Constitutiei Romaniei pentru ocrotirea familiei si a casatoriei. Organizatori la aceasta conferinta au fost Alliance Defending Freedom International (ADF) si Coalitia pentru Familie.
Conferința aceasta dorește să readucă în discuție tema Referendumului. Noi ne-am dorit să nu fie nevoie să facem conferința. Ne-am dori ca în acest decurs de un an, de când s-au strâns semnăturile pentru definirea căsătoriei ca o uniune dintre un bărbat și o femeie în Constituția României, să se fi desfășurat deja Referendumul și poporul român să fi avut deja dreptul lor consituțional de a se exprima asupra acestei tematici Dar, am reacționat văzând că în decursul acestui an au apărut tot felul de piedici. Piedici neimaginate, artificii juridice și legislative, multe dintre ele ieșind cumva și din cadrul legislativ normal, din cadrul democratic și normal cetățenesc. A declarat Adina Portaru, ADF International.
In Romania se dezbate acum ce este casatoria sau ce ar trebui sa fie. Trei milioane de cetateni si-au exprimat in mod democratic dorinta in ceea ce priveste Consitutia din Romania cu privire la uniunea dintre un barbat si o femeie, aceasta fiind deja definita in codul civil. Exista la ora actuala o dezbatere uriasa, iar in aceasta dimineata am discutat despre beneficiile casatoriei in societate. Intrebarea ce se ridica este daca casatoria reprezinta o insitutie unica in care copii sa aiba parinti biologici de care sa fie crescuti. A marturisit Sophia Kuby, Director EU Advocay, ADF International.
Cred ca Referendumul devine hartia de turnesol a democratiei si a statului de drept in Romania. Daca clasa politica intelege sa puna vointa acestor trei milioane intre paranteze, inseamna ca nu avem de a face realmente cu statul de drept, ci doar cu mimarea unei astfel de realitati. Demersul nostru este perfect constitutional, perfect legal si perfect legitim. Atat la nivelul constitutiei Romaniei, cat si la nivelul constitutional european. A spus Mihai Gheorghiu, presedinte Coalitia pentru Familie.
In spatiul romanesc se impune reglementarea si modificarea articolului 48, alineatul 1 din Constitutia Romaniei de catre Coalitia pentru Familie in care sa se precizeze in mod clar casatoria dintre un barbat si o femeie. Peste 3 milioane de cetateni au semnat in favoarea proiectului de lege considerand ca familia este celula esentiala a unei societati moderne si civilizate.
La eveniment au participat lideri politici, specialisti de reputatie internationala in dreptul constitutional, juristi, precum si reprezentanti ai Bisericilor si cultelor crestine care si-au propus reafirmarea mesajului pozitiv in societatea contemporana pentru apararea drepturilor familiei si a standardelor morale.
Intalnirea de astazi este organizata de Coalitia pentru Familie, la care au fost prezenti spre surprinderea mea, multi politicieni si reprezentanti ai Bisericii. A fost prima mare ocazie ca impreuna (din diferite confesiuni, partide politice si diferiti oameni din societatea civila) sa isi exprime atasamentul fata de initiativa aceasta a „Coalitiei pentru Familie”. A spus Virgil Achihai, presedinte al Uniunii Bisericilor Crestine Dupa Evanghelie.
Cel mai important „castig” a acestei intalniri e ca orice lucare a harului pune fratii impreuna. Poate invatam sa ne vedem mai des si sa lucram pe lucrurile comune. Mai atenti si mai si mai gingasi unii cu altii. Trebuie sa vorbim mai corect si mai pe intelesul oamenilor despre ce este vorba. Sa nu ne ascundem dupa cuvinte corecte politic, pentru ca dauneaza grav sanatatii sufletesti a unui popor. Cred ca e momentul sa spunem lucrurilor pe nume, cu riscurile de rigoare. Sinceritatea nu poate fi pedepsita prin lege, cata vreme se spune adevarul. Pe de alta parte, nici nu trebuie sa jignim pe nimeni. Eu am vaut excese si din partea crestina in aceste momente. E bine sa ne dumirim, sa ne echilibram si sa intelegem ca nici un caz lipsa de dialog nu duce la o finalitate in astfel de situatie. A marturisit Pr. Prof. Pr. Constantin Necula, Facultatea de Teologie Ortodoxa, Sibiu.
In primul rand cred ca are trebui sa trecem la fapte, deoarece de vreo sase luni, toate partidele politice reprezentative din Romania si-au asumat sustinerea acestei initiative a cetatenilor, de a schimba definitia familiei in Constitutia Romaniei. Vedem insa ca lucrurile sunt blocate si stau pe loc, facandu-se progrese foarte mici. Acum suntem in fata pasului final si anume acela de a da un vot final in cele doua Camere ale Parlamentului, avand in vedere ca initiativa a trecut deja de comisiile de specialitate, de Comisia Juridica, cu un raport de adoptare. Acum sa ne rugam si sa actionam. Adica noi parlamentarii sa votam pentru a se organiza acest Referendum si romanii sa aleaga daca doresc aceasta schimbare a Constitutiei. A declarat Florica Chereches, deputat PNL de Bihor.
Stire difuzata in emisiunea Mapamond crestin 667 - 30 aprilie 2017. Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri