Donează     Rugăciune       TV LIVE                           
100-steaua
100-istoric
100-teologia
100-pace
100-stiri
100-roaga-te
100-conferinta

Israelul - un vecin bun fata de sirienii prinsi in haosul razboiului civil sirian

De cativa ani, armata israeliana a ajutat mii de sirieni cand acestia au fost prinsi in schimbul de focuri din brutalul si mortalul razboi civil sirian. Multi crestini vor recunoaste numele acestei operatiuni, careia i-au spus Politica bunul vecin.

Politica bunului vecin a inceput cand, in 2011, armata a inteles ca exista si alte provocari. In Siria au avut loc niste schimbari, cand gruparile radicale islamiste se aflau chiar langa granita noastra, si am inteles ca trebuie sa ne schimbam tactica.O parte din ceea ce am facut a fost sa-i ajutam pe civili, in numar de peste 250 000 in regiune, oameni invatati de secole sa urasca Israelul. Ei nu cunosteau israelieni, dar s-au nascut si au fost invatati sa ne urasca. Am inceput cu ranitii evacuati de pe front care aveau rani grave, oamenii ale caror case, scoli au fost bombardate si care au fost raniti grav. Am evacuat de pe front in Israel peste 4 500 de sirieni si am tratat peste 1 400 de copii care sufereau de diferite boli. Am deschis pentru ei un centru de servicii medicale chiar langa granita, unde am tratat peste 8 000 de sirieni civili, barbati, femei si copii. Le-am oferit tone de alimente, haine, lapte praf, combustibil si tot felul de ajutoare umanitare pentru a-i ajuta sa supravietuiasca in acesti ani dificili.

Cand ii intalneam prima data la gard, oamenii erau tematori fiindca nu stiau la ce sa se astepte. Li s-a spus ca Israelul ii ajuta in ultima vreme, dar persoanele care n-au vazut Israelul niciodata si care veneau la gard cu copiii lor mici... Ne era foarte greu sa-i vedem cum vin cu copii de patru ani, fara pantofi, cu haine murdare si teama in priviri. Cand ii aduni de la granita, ii aduci la spital si le dai ceva de mancare, atunci intelegi ca faci ceva bun, ca de la om la om.

Exista ONG-uri israeliene si americane, spre exemplu FAI si Friendships Unlimited au avut un rol deosebit in acest proiect. Ei ne-au oferit oportunitatea sa-i putem ajuta pe acesti oameni. De exemplu, cei de la Friendships au construit clinica chiar langa gard. De aproape un an sunt acolo si au avut grija de 8 000 de civili. Acum, acesti 8 000 sunt ambasadorii nostri civili in Siria. Cei de la FAI erau chiar in Siria, tratand zilnic localnicii. Doar ganditi-va cat de nebunesc pare: evrei israelieni ajutand crestinii sa ajute musulmani! Cred ca nu s-a mai intamplat aceasta pana acum.

Am luat legatura cu oamenii

aflati de cealalta parte a granitei. Le-am oferit telefoane si le-am lasat un numar ca sa ne sune. Le-am spus ca suntem aici ca sa-i ajutam si apoi au schimbat numerele de telefon cu doctorii si asistentele din loc si cu alti oameni si ne-au cerut ajutor. Apoi, alte regiuni au cerut ajutor, alte sate aveau nevoie de ajutoare medicale sau de alimente si astfel am avut oportunitatea sa-i ajutam.

Operatiunea a incetat fiindca regimul lui Assad a reluat controlul in Siria si acum regimul trebuie sa aiba grija de populatie si in contextul in care statul e activ, nu mai avem permisiune sa facem acest lucru.

Nu am mai auzit de alte armate din lume care sa puna in pericol viata soldatilor pentru a-si ajuta dusmanii. Noi tocmai aceasta am facut, noapte de noapte, uneori de 2-3 ori pe noapte, ne-am riscat vietile deschizand gardul de siguranta de la granita cu Siria.

Acei oameni carora le-am salvat vietile nu vor putea uita aceasta si ei vor spune multi ani de acum inainte povestea armatei israeliene si a felului cum aceasta i-a ajutat. Chiar daca nu vor flutura steaguri israeliene in regiune, adanc in inimile lor, vor sti ca Israelul ii ajuta si vor spune mai departe povestea familiei si neamurilor.

A fost un proiect urias, deosebit si a fost ceva unic sa ne vedem dusmanii razand, zambind si multumindu-ne, in araba, desigur. Cred ca a fost un mod inedit de a-mi incheia cei 24 de ani de serviciu militar.

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 262 - ianuarie 2019, la Alfa Omega TV.

Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri 

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.