Donează     Rugăciune       TV LIVE                           
100-steaua
100-istoric
100-teologia
100-pace
100-stiri
100-roaga-te
100-conferinta

Relatare din Siria despre cele mai importante evolutii din regiune

Terenul din nord-estul Siriei e unul deluros, iar in departare se pot vedea muntii Turciei. In ultimele saptamani, aceasta zona a devenit una dintre cele mai strategice din Orientul Mijlociu, dupa anuntul Statelor Unite de a retrage trupele din Siria. Natiunile din jur vor sa umple acest gol, Turcia din nord, Iran din est, Siria si Rusia din vest.

Pentru moment, trupele americane raman inca pe teren, dar cel ce va castiga pana la urma acest joc va da o alta infatisare Orientului Mijlociu. Liderii sirieni din regiune spuneau pentru CBN ca au doua temeri majore, prima, posibilitatea unei invazii turcesti din nord, iar apoi, ca Iranul poate veni din est, iar ei sunt prinsi la mijloc, in timp ce Rusia si regimul Assad incearca sa plaseze sirienii in planurile lor.

Unii vorbesc deschis despre posibilitatea unui nou genocid.

Pentru a intelege mai multe despre situatia de aici si ce inseamna aceasta pentru regiune, am discutat cu Kino Gabriel, purtator de cuvant al Fortelor Democratice Siriene.

Chris Mitchell: Kino, multumim ca ai venit.

Kino Gabriel: Nicio problema!

Chris Mitchell: Esti purtator de cuvant al FDS. Spune-ne ce inseamna FDS.

Kino Gabriel: Pentru inceput, bun venit! Din perspectiva noastra, FDS reprezinta Fortele Democrate Siriene, o alianta a mai multor grupari militare care au operat in nordul si estul Siriei, luptand contra terorismului si pentru siguranta oamenilor din nordul Siriei. S-a format in 2015, prin unificarea diferitelor forte, printre care fortele kurde YPG si YPJ, Fortele Al-Sanadid, alte cateva factiuni militare si Consiliul Democratic Sirian.

Aceasta alianta a reusit respingerea atacurilor SI din Kobani si din alte zone, iar dupa formarea FDS, am infrant terorismul generat de SI din toata zona de nord-est a Siriei.

Am reusit sa eliberam alte cateva zone precum Manbij si asa-numita capitala a califatului SI, Rakka. In acest moment, se deruleaza ultimele faze ale infrangerii SI in zona Deir ez Zor, din estul indepartat al Siriei.

Chris Mitchell: Luna trecuta a fost acel anunt al presedintelui Trump si al Statelor Unite cum ca trupele lor vor pleca. Ce presupune aceasta pentru voi si pentru intreaga zona in acest moment?

Kino Gabriel: Cred ca decizia a fost o surpriza pentru intreaga zona. Inca avem proiecte si programe comune, am lucrat impreuna cu coalitia internationala si cu trupele americane care au fost prezente aici. Am avut programe de antrenamente impreuna, am avut parte de sustinere logistica si militara. Coalitia internationala are diverse programe de a lucra cu autoritatile civile si comitetele formate in zonele eliberate, in scopul reconstruirii infrastructurii si pentru a lucra la problemele de securitate din acele zone, impreuna cu FDS, cu fortele de securitate internationale si cu coalitia internationala. Luptam contra celulelor teroriste SI si pentru a impiedica orice atac terorist din partea lor sau altor grupari care incearca acum destabilizarea zonei.

Chris Mitchell: Vorbeai despre pericolul reprezentat de SI. Acum, ca presedintele Trump a luat aceasta decizie, ce alte amenintari ar fi in zona, din partea Turciei, Iranului, Rusiei, Siriei?

Kino Gabriel: Din perspectiva noastra, cred ca acum sunt posibile diverse scenarii. Consiliul Democrat Sirian este reprezentantul politic si al fortelor noastre si cautam pasii necesari pentru asigurarea securitatii in zona. Insa exista amenintari mari in zona din partea celor implicati in criza siriana. Avem Turcia in nord, iranienii si regimul sirian in sud, care sunt gata sa atace si sa preia controlul zonelor din Rakka si Deir ez-Zor. Gruparile lor militante sunt deja acolo. Apoi e amenintarea gruparii al-Nusra si a altor grupari extremiste din est, cat si mica parte din SI care mai ramane din est. In plus, avem si alte cateva teme in discutie cu coalitia internationala, precum siguranta si viitorul luptatorilor straini care au facut parte din SI. Sunt sute de astfel de luptatori si trebuie sa vedem care e situatia si cum se vor descurca daca va surveni vreun atac in zona si care e riscul eliberarii sau evadarii lor din inchisoare. Pe langa aceasta, mai este problema pericolului pentru vietile a 4,5 milioane de oameni care locuiesc in nordul si estul Siriei.

Chris Mitchell: Kino, multumim pentru perspectiva si expertiza ta.

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 263 - ianuarie 2019, la Alfa Omega TV.

Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri 

Etichete: iran, israel, siria, razboi

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

sidebar pulsspiritual
sidebar MC
sidebar stiriro
sidebar stiridinisrael
sidebar aotv cinesuntem
sidebar facebook
sidebar revista
sidebar manaprofetica
sidebar crestinul societatea
sidebar creationism
sidebar proviata
sidebar intelegerea vremurilor
sidebar tvlive
sidebar programtv
sidebar receptie
sidebar mediacenter

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.