Donează     Rugăciune       TV LIVE                           
100-steaua
100-istoric
100-teologia
100-pace
100-stiri
100-roaga-te
100-conferinta

Israelul lupta cu efectele secetei asupra Marii Galileii din Biblie

Suntem aici la promenada Haas din Orasul Vechi, avand Muntele Templului pe fundal. Desi e o zi insorita, Israelul are o iarna ploioasa, ceea ce e bine, insa resursele de apa sunt afectate dupa cinci ani de seceta. Aceasta prevesteste probleme pentru Israel si pentru o acumulare de ape mentionata in Biblie.

Peste un milion de turisti viziteaza anual Marea Galileii, insa acest lac biblic scade mereu dupa mai multi ani de seceta.

Aceasta e Marea Galileii, pe care a umblat Isus. De afara, pare a fi multa apa, insa in realitate, situatia e alta.

„Sunt 21 de barci pe Marea Galileii, si, fiindca nivelul apei e atat de scazut, in Ginosar de pilda, in loc de trei cheiuri, folosim unul singur.” Daniel Carmel detine doua dintre aceste barci, Galilee Worship Boats, care duc grupuri de crestini pe lac intr-o experienta de inchinare unica.

„Ei nu stiu cum arata Marea Galileii cand e plina. E cel mai scazut nivel pe care l-am vazut de 25 de ani de cand sunt aici.” a mai adaugat el.

Sezonul ploios al Israelului incepe pe sfarsitul lui octombrie, pana la mijlocul lui martie. Dupa aceea, de obicei nu mai ploua.

„Lacul e caracteristica principala a vietii noastre, din toate punctele de vedere. Din nefericire, astazi nu mai putem castiga din pescuit.” Uzi Welish s-a nascut intr-un kibut de langa Marea Galileii si a locuit in kibutul Ginosar inca de la fondarea sa in 1937. El a vazut diferite niveluri ale lacului. „Cand prima mea fiica s-a casatorit, nivelul era 93, marea era plina. Nunta a fost pe gazonul din fata casei mele. Marea era cam la 200 m de aici si venea pana la acele pietre, care au fost puse in anii 70 ca protectie la furtuni. Cand furtuna venea din est, valurile scurmau pamantul si atunci au pus aceste pietre.”

El ne mai spune ca problemele au inceput inainte ca Israelul sa fie un stat, cand britanicii au construit un baraj. „Dupa plecarea britanicilor, barajul a ajuns sub controlul iordanienilor, care abia in 1964 au instalat ceva pompe imense care sa traga apa din Marea Galileii, catre mijlocul rezervorului, in sud.”

Mai mult, Israelul trebuie sa-i dea Iordaniei anual 50 de milioane de metri cubi de apa ca parte a unui acord de pace din 1994 si Iordania cere si mai mult. Lacul a mai avut nivelul scazut in trecut si a revenit, ca de exemplu, acum 30 de ani, cand apele retrase au dat la iveala o comoara ascunsa.

„Aceasta barca e ceva unic.” Supranumit barca lui Isus, vasul de pescuit e asemenea barcilor folosite de ucenicii lui Isus. A fost descoperita de doi frati in malul de pe tarmul Marii Galileii si curand a devenit o senzatie nationala. A fost ceva semnificativ. Toata tara era uimita de aceasta barca de acum 2 000 de ani care chiar poate fi asociata cu Isus.

Daca lasam comorile la o parte, Kineret, denumirea evreiasca pentru Marea Galileii, obisnuia sa fie una dintre sursele principale de apa potabila ale Israelului.

„Pana nu demult, Marea Galileii era una dintre cele trei surse naturale principale de apa. Acum, abia daca mai e o sursa.” Factorii care au contribuit la aceasta situatie sunt populatia in crestere, cererea in crestere si scaderea cantitatii disponibile de apa. Lacul e cu 5 metri sub nivelul plin.

Intr-o iarna ploioasa, nivelul ar trebui sa creasca cam cu 160 cm, cantitate care se evapora vara. Purtatorul de cuvant al Autoritatii Israeliene a Apelor, Uri Schor, ne spune ca atunci cand Israelul a vazut ca seceta se prelungeste, a oprit alimentarea cu apa din mare: „Am redus pomparea de apa de la 400 de milioane de metri cubi anual la mai putin de 30 de milioane. Cu toate acestea, nivelul Marii Galileii continua sa scada. Daca nivelul apei scade prea mult, lacul va deveni sarat si nu va mai putea fi folosit ca sursa de apa potabila vreodata.”

Iata de ce Israelul incearca o abordare unica. „Israelul a planificat construirea unor apeducte care sa aduca apa de la statiile de desalinizare in Marea Galileii pentru a o pastra la un nivel suficient incat sa nu fie pierduta ca lac de apa dulce.”

Schor spunea ca lacul nu se poate umple complet cu apa desalinizata, dar poate fi umplut suficient incat calitatea apei sa nu se piarda. „Nu cred ca mai este vreun alt lac in lume pe care oamenii sa-l umple cu apa prelucrata de oameni pentru a nu-l pierde. Se pare ca vom fi pionieri si in acest domeniu.”

Schor mai spune ca tot la 20-30 de ani, Israelul primeste suficienta apa pentru ca Marea Galileii sa fie restaurata, dar nu se pot baza pe acest lucru. Pe langa faptul ca nu se mai scoate apa din lac si ca se pompeaza apa desalinizata, Carmel mai are un sfat: „Rugati-va insistent pentru ploaie! De asta avem nevoie, de multa rugaciune. Rugati-va pentru ploaie, chiar cand sunteti aici.”

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 263 - ianuarie 2019, la Alfa Omega TV.

Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri 

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.