Donează     Rugăciune       TV LIVE                           
100-steaua
100-istoric
100-teologia
100-pace
100-stiri
100-roaga-te
100-conferinta

O noua forma de guvernamant apare in Orientul Mijlociu

Una dintre relatarile principale de aici, din nord-estul Siriei, e aparitia unei forme reprezentative de guvernare care sa reprezinte popoare precum kurzii, crestinii si arabii. Forma de guvernare se doreste a conserva libertatea religioasa si a sublinia rolul femeilor in societate.

E vorba de Administratia Autonoma din Nord-estul Siriei, pe scurt, SANDS, care controleaza o treime din teritoriul Siriei, portiunea dintre Tigru si Eufrat, zona unde locuiesc vreo patru milioane de oameni.

Dupa revolutia siriana din 2011, regimul Assad a inceput retragerea administratiei din nord-estul Siriei si localnicii au trebuit sa lupte cu al-Qaeda si apoi cu SI. Aceste doua evolutii majore au facut ca oamenii din regiune sa initieze o noua forma de guvernare, nemaivazuta pana acum in Orientul Mijlociu.

„Cu adevarat, dupa cum spuneam mai devreme, SANDS, in forma actuala, reprezinta toate minoritatile din nord-estul Siriei, de la kurzi, arabi, sirieni, turkmeni si altele.”

E un sistem federal de guvernare, ca si in SUA, dar unde rolul femeii e unul prioritar. Documentele prescriu ca 40% din corpul reprezentativ sa fie format din femei.

Dupa revolutia din nordul si estul Siriei din 2011, femeile din Siria, mai ales din partea de nord, s-au dovedit a fi capabile in toate domeniile si au inceput prin a se alatura armatei, fortelor Kasedek si armatei siriene, luptand cot la cot cu barbatii si reusind eliberarea aproape a intregii regiuni. Implicarea lor s-a extins si in administratie. Sigur ca o femeie poate elibera, sustine si poate face parte din campaniile militare, dar poate fi potrivita si pentru munca administrativa.

De ce e aceasta o prioritate?

Fiindca femeile reprezinta jumatate din societate. Barbatii si femeile impreuna formeaza o societate completa.

In acest sat e unul din centrele regionale pentru femei, menit sa le pregateasca pentru rolul lor in societate. S-a facut loc si pentru crestini.

„Ni s-a dat permisiune, in contextul administratiei din nord-estul Siriei, si astfel, vom putea continua. In ce priveste biserica, putem sa ne manifestam credinta in deplina libertate.”

Noul guvern a emis un contract social inca din 2014. In preambul sta scris ca documentul proclama un nou contract social, bazat pe coexistenta reciproca si pasnica si intelegere intre toate componentele societatii.

Se afirma protectia drepturilor si libertatilor omului si reafirma dreptul oamenilor la autodeterminare.

„E ceva complet nou in Orientul Mijlociu si as spune ca si in lume.” Jurnalistul liber Karlos Zurutuza relateaza despre acest guvern de cativa ani incoace: „Acesti oameni incep de la zero dupa zeci de ani de represiuni ale regimului Assad. Inca din 2012, cand au eliberat teritoriile, au inceput un proces de reconstructie a societatii civile, integrand diferitele componente sociale din regiune, kurzi, arabi, armeni.”

Zaratuza mai spune ca acest experiment unic ar putea crea o punte de legatura inspre vest: „E un experiment in curs de desfasurare, care are loc pentru prima data in istorie, care s-ar putea extinde in regiune. In afara de aceste locuri, nu mai exista ceva similar.”

Ei se inspira privind la SUA si Europa: „Imi place America. Poporul american e liber, e un popor democratic si in regiunea de aici dorim sa cream un model asemenea tarilor europene, dar intre musulmani, crestini, yaziditi, o comunitate ca o mica Europa in Orientul Mijlociu.”

Se doreste ca SUA sa joace un rolin aceasta noua democratie: „Cu adevarat, Trump e presedintele unei natiuni marete si noi, cei din nord-estul Siriei, impreuna cu armata americana si soldatii coalitiei internationale, am reusit sa facem multe lucruri si sa atingem obiective globale, nu doar pentru nord-estul Siriei, fiindca am luptat cu cea mai mare amenintare terorista din lume. De aceea dorim ca SUA, acea natiune mareata, sa joace un rol care sustine independenta si creeaza un proces politic care sa deserveasca toate minoritatile din nord-estul Siriei si din Siria in general.”

Totusi Zurutuza spune ca aceasta e o democratie fragila: „Granita cu Turcia e chiar aici, in apropiere. Erdogan isi prezinta in public planurile si regimul controleaza centrul orasului Qamishli. Apoi mai sunt inca o multime de factiuni islamiste jihadiste precum Daesh. Desi SI mai are putine teritorii aici, lupta nu s-a terminat.”

Liderii spun ca speranta lor e sa raspandeasca aceasta noua democratie in toata Siria si nu sa formeze o alta tara. Ramane de vazut daca va reusi sa supravietuiasca destul de mult timp pentru ca acest vis sa devina realitate.

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 264 - februarie 2019, la Alfa Omega TV.

Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri 

Etichete: iran, orientul mijlociu, siria

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

sidebar pulsspiritual
sidebar MC
sidebar stiriro
sidebar stiridinisrael
sidebar aotv cinesuntem
sidebar facebook
sidebar revista
sidebar manaprofetica
sidebar crestinul societatea
sidebar creationism
sidebar proviata
sidebar intelegerea vremurilor
sidebar tvlive
sidebar programtv
sidebar receptie
sidebar mediacenter

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.