Donează     Rugăciune       TV LIVE                           
100-steaua
100-istoric
100-teologia
100-pace
100-stiri
100-roaga-te
100-conferinta

Interviu cu Chuck Holten despre situatia din Siria si Irak

Pentru detalii despre calatoria sa recenta pe frontul sirian, ni se alatura acum corespondentul CBN Chuck Holten.

Gray Lane: Chuck, iata ca presedintele Trump spune acum ca, in mod cert, trupele vor ramane in Siria. Ce inseamna acest lucru?

Chuck Holten: Cred ca aceasta inseamna ca ii sustinem pe kurzi si gruparea SDF, compusa in cea mai mare parte din kurzi, si le dam loc ca ei sa poata infiinta o zona sigura in estul Siriei. In acest moment, kurzii detin controlul la est de Eufrat si, de fapt, ei asta isi doreau. Unul dintre motivele pentru care au luptat atat de mult impotriva SI si au fost atat de implicati in lupta e fiindca intrevad oportunitatea de a infiinta, daca nu o tara a lor, macar o zona de siguranta

pentru kurzi. Faptul ca trupele SUA raman pe loc are un efect calmant in regiune, fiindca in zona sunt o multime de jucatori ce nu se inteleg de minune unii cu ceilalti. Sunt rusii, iranienii, mai e si Hezbollah, care e prezenta in numar mare pe malul estic al Eufratului. Mai sunt si fortele SDF, americanii, dar si turcii. Daca SUA pleaca, atunci Turcia, fortele lui Bashar Al-Assad, rusii, IGRC, toate acestea vor veni impotriva SDF, a kurzilor, si aceasta va aduce cu siguranta o destabilizare in regiune. Unul dintre lucrurile in care a gresit presedintele Trump a fost ca vorbea la telefon cu Erdogan, care in aparenta e aliatul nostru, dar, in realitate, nu e. Toata lumea stie ca Erdogan este complicele SI. Erdogan face parte din Fratia Musulmana. In trecut, Erdogan a sustinut gruparea SI, i-a lasat sa treaca granita Turciei inainte si inapoi. Asa este, si fortele SDF au gasit gramezi de pasapoarte turcesti in casele recuperate de la SI. Turcia, asadar, nu e prietenul nostru in aceasta lupta.

Erdogan a dorit sa foloseasca SIpentru a rasturna regimul lui Assad. Faptul ca SUA ramane acolo inseamna ca fortele democrate siriene vor reusi, speram, sa poata crea un spatiu sigur.

Gray Lane: Ce ti-au spus ei, erau ingrijorati ca SUA isi va abandona prietenii, adica pe ei?

Chuck Holten: Da, acesta era cu siguranta unul dintre lucrurile pe care le-am auzit mereu printre kurzi. Mai spuneau ca americanii intotdeauna iau decizia cea buna dupa ce epuizeaza toate celelalte optiuni. Cred ca, din nefericire, le-am dovedit ca e adevarat.

Gray Lane: Ai fost pe linia frontului. Spune-ne, am terminat cu califatul SI sau nu?

Chuck Holten: Daca vorbim de califat, cu siguranta, SI a creat un guvern in Siria si in nordul Irakului. Califatul lor era cat o tara. Au avut chiar moneda proprie. Am asupra mea o moneda batuta de ei si acesta era modul lor legal de plata, fie ca vindeau sau cumparau. Toate acestea s-au spulberat, acea tara nu mai exista, insa a spune ca SI a disparut e o chestiune diferita. Ideea e ca SI n-a murit inca, ci s-a raspandit in alte 30-40 de tari din lume. Se spune ca urmeaza ca Yemen, Nigeria si alte locuri din Africa sa devina baze ale SI.

Gray Lane: Oamenii nu stiu ca SI se trage din Irak, din gruparea Al-Qaeda.

Noi, de fapt, avem de-a face cu Al-Qaeda.

Chuck Holten: Am discutat mai devreme ca, in acea zona, cultura musulmana din acel loc se invarte in jurul celui ce detine puterea. Cand SI era la putere, oamenii s-au alaturat in masa. Asa au putut ei sa cucereasca atat de mult intr-un timp atat de scurt si cu atat de putine resurse, fiindca toata acea regiune era una sunnita. SI e o organizatie sunnita si, cand au venit, spuneau ca ei sunt noii lideri si toata lumea a fost de acord. Acum, ca sunt aruncati in uitare, oamenii se gandesc ca turcii poate sunt o varianta mai buna.

Gray Lane: Credeti ca o alta grupare ca SI va veni la putere?

Chuck Holten: Cred ca miscarea jihadista globala se va reuni sub un alt nume, in special miscarea islamica jihadista sunnita, si ei vor fi noul dusman al omenirii. Lupta nu s-a terminat! Poate ca lupta contra SI se incheie, dar razboiul nu e gata.

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 269 - martie 2019, la Alfa Omega TV.

Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri 

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

sidebar pulsspiritual
sidebar MC
sidebar stiriro
sidebar stiridinisrael
sidebar aotv cinesuntem
sidebar facebook
sidebar revista
sidebar manaprofetica
sidebar crestinul societatea
sidebar creationism
sidebar proviata
sidebar intelegerea vremurilor
sidebar tvlive
sidebar programtv
sidebar receptie
sidebar mediacenter

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.