Donează     Rugăciune       TV LIVE                           
100-steaua
100-istoric
100-teologia
100-pace
100-stiri
100-roaga-te
100-conferinta
galerie home devotional

Trump a recunoscut suveranitatea Israelului asupra tinutului de la Inaltimile Golan

Cele 26 de natiuni ale UE au votat in unanimitate pentru a condamna decizia Statelor Unite de a recunoaste suveranitatea Israelului la Inaltimile Golan.

In timpul unei intalniri la Casa Alba, premierul israelian Benjamin Netanyahu a numit aceasta decizie ca fiind una istorica si inca o actiune a presedintelui Trump, care protejeaza Israelul de dusmanii sai.

Inaltimile Golan fac parte din mostenirea biblica a Israelului si au revenit in mainile Israelului ca urmare a Razboiului de Sase Zile din 1967. De zeci de ani, a fost cea mai linistita granita a Israelului, dar, in ultimii ani, situatia s-a schimbat. Haideti sa privim putin la istoria si semnificatia strategica a regiunii Golan pentru statul evreiesc.

Cine detine Inaltimile Golan domina intreaga regiune. Aceasta datorita Marii Galileii din apropiere. Inaltimile Golan e granita comuna cu Iordania, Siria si Liban, iar Damascul e la doar 60 km de aici.

De zeci de ani, Siria controla Inaltimile Golan, aici pe inaltime, de unde se poate vedea Marea Galileii. De aici, artileria si lunetistii sirieni au impuscat si au bombardat israelienii din vale. Copiii alergau spre buncare, iar locuitorii traiau sub amenintarea permanenta a unui atac.

De-a lungul acestei creste erau asezate buncarele, avanposturile, obuzierele si artileria siriana. Comunitatile din vale erau la mila sirienilor.

Privind spre Marea Galileii, expertul in Orientul Mijlociu, Avi Melamed, mi-a spus de ce aceasta zona e atat de importanta: „Trebuie sa ne amintim ca Marea Galileii e cel mai mare rezervor de apa potabila din Israel, acoperind 25-30% din necesarul de apa potabila din Israel. Din 1948 pana in 1967, sirienii au ocupat cateva din zonele strategice si, ca rezultat, a fost o mare presiune pe Israel in ce priveste folosirea apei.”

Israelul a avut de luptat cu armata siriana pe o panta stancoasa care se ridica la 500 m deasupra Marii Galileii. Israelul a capturat platoul Golan in ultimele doua zile ale Razboiului de Sase Zile.

„Ne temeam ca Siria va reveni si ca va bombarda valea, ca va incerca sa controleze Marea Galileii si Iordanul. Am decis sa infiintam primul kibbutz la Inaltimile Golan.”

La doar o luna dupa razboi, Yahudda Harrell si familia lui s-au alaturat primilor israelieni care s-au mutat aici.

„Am primit permisiunea armatei sa ajungem aici, la inaltimile Golan, fiindca era o zona militara. Ne-au spus sa adunam vacile salbatice din zona.”

La inceput, au locuit in adaposturile unde locuiau ofiterii sirieni. „Suntem foarte aproape, la 100 m de Quneitra. Suntem aproape de sectorul unde am locuit vreme de cinci ani. Aceasta era casa in care am locuit impreuna cu alte trei familii.”

Pana la urma, comunitatea s-a mutat dincolo de creasta, la fermele de langa granita. Astazi, peste 25 000 de israelieni si cam 22 000 de druzi locuiesc la Inaltimile Golan. Zona e cunoscuta pentru fructele proaspete precum strugurii, din care se fac vinurile israeliene de cea mai buna calitate.

„In sfarsit, dupa peste 40 de ani, Inaltimile Golan e cea mai linistita zona din Israel. Toate celelalte s-au intamplat de cealalta parte a granitei.”

Situatia s-ar putea schimba, insa.

„As spune ca amenintarea strategica, in ce priveste Israelul, astazi e mult mai severa fata de vremea de dinainte de 1967, din cauza prezentei iranienilor si a militantilor siiti sprijiniti de Iran, care sunt foarte aproape de linia armistitiului semnat de Israel.”

Melamed spunea ca Iranul vrea sa deschida un nou front aici, similar celui deschis in sudul Libanului si in Fasia Gaza.

„Incercarea de a deschide un front militar impotriva Israelului la Inaltimile Golan ar putea avea ca rezultat o eruptie masiva, fiindca Israelul nu va putea accepta acest lucru, pe buna dreptate.

La 49 de ani de la Razboiul de Sase Zile, premierul Benjamin Netanyahu a spus foarte clar cum vede Israelul Inaltimile Golan: „Inaltimile Golan sunt pentru a avea pace in regiunea agitata din jur. Israelul e un factor de stabilitate, Israelul e parte a solutiei, nu parte a problemei. Inaltimile Golan vor ramane pururea in mainile Israelului si Israelul nu va mai cobori niciodata de pe Inaltimile Golan.”

Pentru moment, Horrell spune ca exista motive pentru care zona a ramas linistita. „Locuim aici in pace si e pace fiindca suntem la Inaltimile Golan. Cand eram in vale, iar dusmanii pe munte, nu era pace. Ca sa traim in pace, trebuie sa fim puternici si sa fim pe inaltime.”

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 272 - aprilie 2019.

Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

sidebar pulsspiritual
sidebar MC
sidebar stiriro
sidebar stiridinisrael
sidebar aotv cinesuntem
sidebar facebook
sidebar revista
sidebar manaprofetica
sidebar crestinul societatea
sidebar creationism
sidebar proviata
sidebar intelegerea vremurilor
sidebar tvlive
sidebar programtv
sidebar receptie
sidebar mediacenter

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.