Donează     Rugăciune       TV LIVE                           
100-steaua
100-istoric
100-teologia
100-pace
100-stiri
100-roaga-te
100-conferinta

Arheologii israelieni au descoperit un sat evreiesc din vremea lui Isus in Ierusalim

Arheologii israelieni au descoperit o suburbie evreiasca din Ierusalim din vremea lui Isus. Se afla intr-un cartier arab si a fost descoperita in timpul unor sapaturi pentru recuperare. Comunitatea antica cel mai probabil a interactionat cu pelerinii care ofereau bunuri pentru Templu.

Noile santiere din aceasta zona deseori descopera comori antice. La fel a fost si in cazul din cartierul Sharafat din Ierusalim. In urma cu 2 000 de ani, in acest loc a fost un sat evreiesc, descoperit de arheologi in timp ce se faceau sapaturi pentru constructia unei scoli.

„Cel mai spectaculos e ca s-a gasit o mosie pentru ingropare.”

Arheologul Yaakov Billig conduce operatiunile de sapare de aici, care se afla in Ierusalim. Pe atunci, acest loc era mai mult o suburbie. „Mosia incepe cu un coridor cu trepte, lung, care trece pe sub un pod, ca o trecatoare, intr-o curte, avand cate o bancuta de o parte si de alta. De acolo urca spre o intrare acoperita catre pestera de ingropare si de acolo se intra in subteran.”

Billig mai spune ca mosia de ingropare spune cate ceva despre proprietari: „Intregul plan de aici apartine unei persoane foarte bogate sau importante, impreuna cu familia sa, pentru cateva generatii. Am mai identificat si o baie pentru spalare rituala evreiasca si multe alte lucruri. Avem dovezi ale unui teasc pentru vin, avand o podea cu o suprafata mare, unde se puneau strugurii. Mai avem si o presa pentru masline. Probabil oamenii traiau foarte bine aici.”

Cea mai buna recolta probabil era adusa la Templu, aflat la cateva ore de mers pe jos. „In coltul din dreapta se poate vedea o presa mica, acolo se obtinea uleiul de masline virgin, care era, cred, de cea mai buna calitate si care, dat fiind ca templul era aproape, putea fi folosit pentru dedicarea templului, omul multumindu-I lui Dumnezeu pentru abundenta.”

Billig spunea ca descoperirile precum aceasta ne spun mult mai mult despre oamenii din acea vreme: „Probabil ei interactionau mult cu oamenii din oras, poate chiar cu pelerinii care veneau la Ierusalim. Sa nu uitam ca Ierusalimul trebuia aprovizionat cu produse agricole si aici avem dovada ca se cultivau struguri, se producea vin, se cresteau maslini si se producea ulei de masline. Se cresteau porumbei care aprovizionau populatia cu carne de pasare, cu oua, dar si cu sacrificii pentru templu.”

In viitor se prevede sa se construiasca aici o scoala. Fragmentele de vase si alte descoperiri precum acest rar capitel in forma de inima vor fi pastrate undeva in afara sitului.

Arheologii spera ca lucrurile care nu pot fi mutate vor fi pastrate la subsolul scolii.

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 272 - aprilie 2019.

Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri 

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

sidebar pulsspiritual
sidebar MC
sidebar stiriro
sidebar stiridinisrael
sidebar aotv cinesuntem
sidebar facebook
sidebar revista
sidebar manaprofetica
sidebar crestinul societatea
sidebar creationism
sidebar proviata
sidebar intelegerea vremurilor
sidebar tvlive
sidebar programtv
sidebar receptie
sidebar mediacenter

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.