Donează     Rugăciune       TV LIVE                           
100-steaua
100-istoric
100-teologia
100-pace
100-stiri
100-roaga-te
100-conferinta

Locul unde se crede ca a fost condamnat Isus

Sunt zile aglomerate in Ierusalim, in timp ce orasul sarbatoreste atat Pastele, cat si Saptamana Sfanta. In Orasul Vechi, descoperirile de la palatul lui Irod au atras atentia eruditilor evrei si crestini. Peste 2 000 de ani de istorie se pot gasi intr-o singura cladire, acolo unde Pilat din Pont probabil l-a condamnat pe Isus inainte de crucificarea Sa.

La marginea vestica a Orasului Vechi, Turnul lui David se ridica deasupra zidurilor. In urma cu 16 ani, arheologii au descoperit o cladire in timp ce lucrau la Muzeul Turnul lui David. Scrierile de pe zid sunt datate dinainte de Hristos si de guvernatorul roman care L-a condamnat la cruce, Pilat din Pont.

De ani de zile, expertii credeau ca Pilat a emis sentinta rastignirii de la fortareata Antonia, aflata in cealalta parte a orasului, locul unde locuiau soldatii romani. Descoperirile recente facute la palatul imparatului Irod aduc indicii ca Pilat, care era iubitor de lux, cel mai probabil a rostit sentinta de aici.

Arheologul Amit Reem a ajutat la descoperirea palatului in 1999 si e familiarizat cu istoria acestor ziduri din vremea lui Irod pana cand britanicii l-au transformat in inchisoare, in anii 1940.

„Aceste ziduri impresionante sunt singurele ramasite ale palatului lui Irod, din cate stim pana acum. Nu stim ce s-a intamplat cu etajele superioare sau cu palatul insusi. Poate a fost distrus intr-o ampla revolta, poate a fost distrus de romani, de cruciati, de otomani.”

„Nu stiam exact unde a fost judecat Isus si unde a fost intrebat de Pilat, dar acum stim ca a fost undeva in palatul lui Irod.”

David Pileggi este pastor la Christ Church, biserica situata la cativa pasi de acest loc.

„Stim ca, dupa moartea lui Irod, palatul sau a devenit proprietate romana. Mai stim ca, in fiecare an de Paste, Pontiu Pilat venea din Cezareea pana la Ierusalim, pentru a asigura paza orasului in timpul sarbatorii pe care evreii o numeau sarbatoarea libertatii. Daca se producea agitatie in Ierusalim, de obicei se intampla in timpul sarbatorii de Paste.”

Pileggi spunea ca, intr-un fel, Turnul lui David cuprinde intreaga poveste a vietii lui Isus. „De jumatate de secol, oamenii de stiinta sustin ca viata lui Isus incepe la Turnul lui David, care a fost palatul lui Irod, locul unde au venit si magii. Viata lui Isus a luat sfarsit atunci cand Pontiu Pilat L-a condamnat la moarte, cam in aceeasi locatie. Exista o ironie interesanta in aceasta poveste.”

Arheologul israelian Renee Sivan este inca uimita de forta si opulenta palatului, desi a ajutat si ea la inceperea excavatiilor. „Ierusalimul e asemenea unei cepe. Dai jos strat dupa strat si parca nu se mai termina. Apoi, mai si plangi putin. Asa se intampla si aici.”

Pileggi spune ca muzeul Turnul lui David e cel mai important muzeu din oras si ca turistii ar face bine sa isi inceapa calatoria aici. „Am mai descoperit ceva, locul unde Isus a fost condamnat la moarte de catre Pontiu Pilat. Aceasta ii va ajuta pe crestini sa inteleaga mai bine acele evenimente monumentale care au avut loc in viata lui Isus, Mesia din Nazaret, in ultima saptamana a vietii Sale.”

La doar cativa kilometri departare se afla Muntele Maslinilor, locul unde, conform Bibliei, Isus Se va reintoarce.

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 275 - aprilie 2019.

Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri 

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

sidebar pulsspiritual
sidebar MC
sidebar stiriro
sidebar stiridinisrael
sidebar aotv cinesuntem
sidebar facebook
sidebar revista
sidebar manaprofetica
sidebar crestinul societatea
sidebar creationism
sidebar proviata
sidebar intelegerea vremurilor
sidebar tvlive
sidebar programtv
sidebar receptie
sidebar mediacenter

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.