Donează     Rugăciune       TV LIVE                           
100-steaua
100-istoric
100-teologia
100-pace
100-stiri
100-roaga-te
100-conferinta

Locul care ar putea fi mormantul Domnului Isus

Pentru prima data dupa secole, cercetatorii au descoperit ceea ce unii spun ca ar fi mormantul lui Isus in interiorul Bisericii Sfantului Mormant aflata in inima Orasului Vechi din Ierusalim. Iata un reportaj pe care l-am facut pe cand se faceau restaurari la aceasta biserica din secolul al IV-lea.

Acest videoclip de la National Geographic arata cum muncitorii ridica placa de marmura de pe mormant, pe data de 26 octombrie. Dupa cum spune acolo, modestul mormant n-a mai fost niciodata fotografiat si nu exista nicio reprezentare grafica a acestuia.

A mai spus despre specialistii in conservare ca au fost surprinsi sa gaseasca ceva ce instrumentele nu au putut detecta, un strat de moloz sub placa de marmura. Apoi, dedesubt, au gasit o alta placa de marmura avand o cruce gravata, dupa care au vazut patul original de inmormantare.

Imparatul Constantin a ordonat construirea Bisericii in secolul al IV-lea. Mama sa, regina Elena, a venit aici pentru a descoperi mormantul unde a fost ingropat Isus.

Imparatul roman Hadrian din secolul al II-lea a construit aici un templu pentru zeita Afrodita. Istoricul Eusebiu spune ca a facut-o pentru a ascunde mormantul unde a fost ingropat Isus.

Examinarea mormantului face parte din proiectul de restaurare.

Lucratorii pregatesc o structura numita ediculul, adica micuta casa. Aceasta a fost construita pentru a proteja mormantul.

Ultima data cand s-au facut lucrari la edicul a fost cu peste 200 de ani in urma.

Profesorul Antonia Moropoulou conduce proiectul de restaurare si mai devreme in acest an a vorbit pentru Stirile CBN despre proiect. „Vom indeparta pardoselile de marmura, de piatra, vom injecta ciment pentru omogenizarea acestei structuri complexe. Aceasta inseamna ca vom pune la punct o structura unificata, incat toate straturile sa formeze o unitate structurala, iar deasupra, dupa reparatia cu noi mortare, performante si compatibile, vom reajusta pardoselile de piatra cu bolturi de titan.”

Pentru cei care lucreaza la proiect, e mai mult decat o simpla slujba. Vasyleyos Zafeylys e un inginer grec in constructii civile. „Sunt foarte entuziasmat. Eu sunt crestin ortodox. In Grecia eu lucrez la astfel de monumente, insa acesta e un proiect cu totul special. Nu cred ca voi mai avea parte de ceva mai maret decat acesta.”

„Fiecare dintre noi, in fata sfantului mormant, percepe valoarea acestuia. Sfantul mormant e cel mai viu loc din lume si aduce mesajul invierii.”

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 275 - aprilie 2019.

Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri 

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.