Donează     Rugăciune       TV LIVE                           
100-steaua
100-istoric
100-teologia
100-pace
100-stiri
100-roaga-te
100-conferinta

Chiar a avut loc cu adevarat povestea exodului din Egipt din Biblie?

Peste tot in lume, poporul evreu sarbatoreste exodul, momentul iesirii din Egipt a copiilor lui Israel. E adevarata aceasta poveste biblica? In urma cu peste un deceniu, regizorul Tim Mahoney a inceput sa cerceteze despre exod, una din cele mai frumoase povestiri din Biblie. Jurnalul sau l-a condus la o criza personala in ce priveste credinta, dar si spre un documentar reusit despre care unii oameni spun ca e revolutionar.

Spicuim cate ceva din filmul Patterns of Evidence: The Exodus. Potrivit cartii Exodul, Moise a scos pe copiii lui Israel din Egipt si i-a condus in desert vreme de 40 de ani. Apoi, Iosua i-a trecut Iordanul si au ajuns langa Ierihon, in Tara Promisa. Unii spun ca e doar o legenda, dar altii spun ca acest documentar ofera dovezi care cer un verdict.

„Am mers personal in acel loc unde trebuia sa fi avut loc evenimentul, in Gosen, in delta estica a Nilului si am mers la siturile arheologice. Mi s-a spus ca nu exista dovezi ale exodului.”

Cercetarile regizorului Tim Mahoney despre exod si calatoria care a urmat, a dat rezultate uimitoare. „Au fost sase pasi in ordine si am reusit sa potrivim povestea din Biblie in toti acesti pasi si sa aratam dovezi in favoarea Bibliei pe care oamenii nu le-au avut pana acum.”

In film se mai spune ca, daca reusesti sincronizarea, arheologia se potriveste cu istoria. Intreaga poveste, de la inceputul mesogenezei din Egipt, perioada sclaviei,aparitia lui Moise in Egipt, cucerirea Tarii Promise, totul e acolo aliniat frumos, dar e datat prea devreme. Cauti o perioada de colaps in civilizatia egipteana si acolo il gasesti pe Moise si exodul. Cand pui acele orase unul langa celalalt, descrierea biblica si arheologia se potrivesc extrem de bine.

Exista ideea ca Ramses e faraonul din timpul exodului si cred ca aceasta a avut loc intr-un moment specific din istorie.

Cand toti se uita la acel moment, au dreptate ca nu exista dovezi ale exodului. Dar alti arheologi si egiptologi spuneau ca exista dovezi dinaintea lui Ramses care se potrivesc cu povestea exodului.

Mahoney prezinta ambele perspective ale dezbaterii arheologice. A avut loc sau nu acest exod?

„Aceasta persoana n-a vazut aceasta, si-a imaginat doar. Sunt destul de mult impotriva revizionismului cronologic. Pana acum, nu exista nicio dovada documentata despre exod. Exodul nu s-a intamplat in modul descris in text. Cum putem dovedi asa ceva?”

Filmul e foarte convingator fiindca aduce argumente din ambele parti. „Avem arheologi care spun ca nu exista dovezi si argumenteaza, apoi avem arheologi si egiptologi care spun ca exista dovezi. Folosind animatii de ultima generatie, arheologie de varf si o noua interpretare, filmul a avut deja un impact profund. Am aratat acest film oamenilor care nu inteleg si nu sunt interesati de povestea exodului. L-au vazut chiar si niste atei. Au spus ca le place aceasta abordare.”

Un ateu scria: Cred ca deja ati dovedit ca evenimentul a avut loc, dar aceasta nu inseamna ca a fost vreun miracol.

Mahoney spune ca filmul e o unealta puternica de a ajunge la inima scepticilor. „Daca aveti membri in familie care nu cred in Dumnezeu sau daca sunt oameni suspiciosi sau care vor o abordare stiintifica, acest film va ofera aceasta oportunitate de a avea genul acesta de conversatii. E unul din cele mai neutre si curioase tipuri de film care iti pot oferi aceasta ocazie.”

Filmul pune la indoiala notiunea puternica cum ca Biblia n-ar fi adevarata.

In ultimii 50-70 de ani, oamenii au fost foarte critici cu Biblia. „Daca povestea exodului n-ar fi adevarata, atunci nici ceea ce au spus Isus Hristos si apostolii despre Moise si exod nu e adevarat. Intreaga Biblie are un fundament in povestea exodului. Filmul acesta nu face altceva decat sa dezvaluie caracterul dovezilor si cred ca aceasta nu s-a mai intamplat pana acum.”

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 275 - aprilie 2019.

Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri 

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

sidebar pulsspiritual
sidebar MC
sidebar stiriro
sidebar stiridinisrael
sidebar aotv cinesuntem
sidebar facebook
sidebar revista
sidebar manaprofetica
sidebar crestinul societatea
sidebar creationism
sidebar proviata
sidebar intelegerea vremurilor
sidebar tvlive
sidebar programtv
sidebar receptie
sidebar mediacenter

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.