Donează     Rugăciune       TV LIVE                           
100-steaua
100-istoric
100-teologia
100-pace
100-stiri
100-roaga-te
100-conferinta

De Paste, evreii celebreaza exodul din Egipt cu matzah

La fiecare Paste, poporul evreu din intreaga lume comemoreaza exodul din Egipt cu cina ceremoniala de Paste sau seder pascal. Unul din elementele cheie e painea nedospita, matzah. Iata cum se face matzah in Israel.

Biblia o numeste painea intristarii, paine nedospita sau matzah. An de an, evreilor li se porunceste sa istoriseasca din nou povestea iesirii lor din Egipt si sa manance paine nedospita vreme de sapte zile. Deoarece Domnul i-a facut sa plece in graba, au facut paine care n-a avut timp sa creasca si au mancat aceasta paine plata, numita matzah.

Cei mai multi israelieni iau in serios porunca de a manca matzah si multora chiar le place. Magazine precum acesta au sectiuni intregi cu matzah. In plus fata de matzah obisnuita, se gaseste si matzah cu ou, matzah integrala, si unele chiar cu ciocolata.

„Matzah obisnuita se face doar din faina si apa. Faina poate parea una obisnuita,

dar nu e asa.”

Roy Wolf e vicepresedintele companiei Matzot Aviv si a explicat pentru Stirile CBN intregul proces, de la amestec, la rulare, la formare, la coacere, care trebuie efectuat in 18 minute, fiindca in momentul in care apa atinge faina, incepe sa creasca. „In realitate, procesul e mult mai rapid si dorim sa fim

cat mai eficienti posibil. Intreg procesul nu dureaza mai mult de patru minute, insa tot la 15 minute, pentru a se evita aparitia vreunei ramasite de aluat dospit, trebuie sa curatam sistemul cu malaxor.”

Wolf reprezinta a sasea generatie care lucreaza in afacerea de familie, care a inceput in 1887. Ei se afla in aceasta fabrica inca din 1946.

„La subsol, unde astazi avem silozurile pentru faina, primele forte de aparare israeliene, Haganah, obisnuiau sa ascunda arme in timpul mandatului britanic. Din 1946 facem aici matzah. Desigur, fabrica a fost renovata de cateva ori.”

La Matzot Aviv se fac aproximativ 20 de tone de matzah pe zi. Ei incep in octombrie si lucreaza non-stop in aceasta luna, cu exceptia sabatului, pentru a aproviziona cu matzah comunitatile evreiesti din Israel si din intreaga lume.

„Exportam in peste 35 de tari, catre toate comunitatile evreiesti din lume, de la marile comunitati din America de Nord pana la cele mai mici, pentru ca avem si o singura persoana in Insula Wallis. El e doctorul insulei si ii trimitem matzah in fiecare an, ca sa poata avea un seder cu matzah din Israel. Avem de asemenea comunitati de crestini din Coreea si Singapore care cumpara matzah. Mi s-a spus ca in unele biserici e folosita ca paine sfintita.”

Cina cea de taina pare sa fi fost un seder cu paine nedospita. Din aceasta cauza, multi crestini doresc sa ia cina cu matzah. Unii spun ca forma ei, cu dungi si strapungeri, e un simbol al lui Mesia Insusi.

Cu tot acest proces de fabricare de matzah, ati putea crede ca familia Wolf e extenuata de Paste, dar nu e chiar asa.

¸Ajungem obositi la seder, pentru ca lucram pana in acea zi dupa-masa. Dar acesta sarbatoare inseamna foarte mult pentru noi. Un israelian a comparat matzah cu o unitate de stocare de date, transferand mai departe informatia, din generatie in generatie.”

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 275 - aprilie 2019.

Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri 

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

sidebar pulsspiritual
sidebar MC
sidebar stiriro
sidebar stiridinisrael
sidebar aotv cinesuntem
sidebar facebook
sidebar revista
sidebar manaprofetica
sidebar crestinul societatea
sidebar creationism
sidebar proviata
sidebar intelegerea vremurilor
sidebar tvlive
sidebar programtv
sidebar receptie
sidebar mediacenter

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.