Donează     Rugăciune       TV LIVE                           
100-steaua
100-istoric
100-teologia
100-pace
100-stiri
100-roaga-te
100-conferinta

Mormantul patriarhilor de la Hebron, un loc controversat din punct de vedere al ONU

Hebronul a fost unul dintre cele mai mari orase din vremurile biblice, iar astazi este unul dintre cele patru orase sfinte evreiesti. Desi e un oras impartit, aflat sub conducere israeliana, ati fi surprinsi sa aflati ca evreii si musulmanii au un loc sfant comun acolo. Scott Ross de la CBN vine cu detalii.

Scott Ross: Iata Hebronul, locul unde Avraam a ingropat-o pe sotia sa, Sara. Mai tarziu, potrivit Scripturii, fiul sau Isaac si nepotul sau, Iacov impreuna cu sotiile lor, au fost ingropati cu totii aici, in locul cunoscut ca fiind „pestera patriarhilor”. Evreii au locuit in oras pana ce au fost evacuati in revoltele din 1929. S-au reintors insa dupa ce Israelul a recastigat controlul in 1967, dupa Razboiul de Sase Zile. In Hebron acum locuiesc vreo 800 de evrei, inconjurati de 200.000 de arabi. Socotit a fi un oras sacru de evrei, crestini si musulmani, Hebronul a fost prima capitala a imparatului David. Recent, insa, ONU a decis ca acesta e un loc sacru doar pentru musulmani si ca se afla in pericol.

Scott Ross: Credeti ca, daca arheologii vor sapa acolo, vor dovedi existenta Israelului de acum cateva mii de ani ?

Noam Arnon: In Hebron, tot ce gasesti se potriveste cu sursele biblice. Citim in Geneza 23 despre Avraam, care a cumparat terenul cu pomii din jur. Pestera e chiar acolo, in spatele pietrelor de la capatul terenului, iar pestera e datata de la mijlocul epocii bronzului, care corespunde cu epoca patriarhilor. In pestera, am descoperit vase din perioada primului templu. Numele Hebron in evreieste inseamna conexiune si vine de la verbul a conecta. In Hebron, totul este intr-o stransa legatura, izvoarele istorice, arheologia, traditia, sfintenia, totul vine impreuna.

Scott Ross: Arnon m-a dus inauntrul imensei structuri si mi-a aratat „poarta cerului”, cum o numesc ei.

Noam Arnon: In evreieste, inscriptia inseamna „pestera Macpela”, iar potrivit surselor antice evreiesti, e „poarta cerului”. Haideti sa intram si sa vedem !

Scott Ross: Acum suntem in cer !

Noam Arnon: Acum, o parte din cladirea de azi e inchisa pentru evrei, o parte insa e deschisa. Noi suntem in aceasta parte. Multi oameni, de toate religiile, vin aici din toata lumea ca sa se roage. Astazi vorbim despre religiile avraamice. Avraam e chiar aici. Aici e memorialului lui Avraam, iar pestera se afla chiar dedesubt. Aici sunt trei familii, Avraam cu Sara, Isaac si Rebeca, Iacov si Leea.

Scott Ross: Oasele lor sunt acolo ?

Noam Arnon: Da.

Scott Ross: Cum le-ati descoperit ?

Noam Arnon: Era in toiul noptii, intr-una din ultimele nopti din calendarul evreiesc, cand se spun rugaciuni speciale, iar oamenii au venit aici, au suflat din sofar si au cantat multe cantece. Era galagie si noi, acoperiti de acel zgomot, am scos sculele si am deschis „poarta cerului”.

Scott Ross: Asta a fost cu zeci de ani in urma. De atunci, n-au mai lasat pe nimeni in pestera.

Noam Arnon: Erau niste scari care duceau la un tunel lung si intunecat.

Ne-am strecurat prin acest tunel, am luat cateva pietre din podea si apoi am descoperit pestera. Sunt doua pesteri, de fapt. M-am trezit ca ma strecor printre oase omenesti. Am atins in mod real istoria si Biblia.

Scott Ross: In apropiere gasim si o sinagoga unde evreii se pot ruga. Astazi, cladirea e corpul dintre sinagoga si moschee. Autoritatile religioase musulmane controleaza aspectele religioase din acest loc, iar Israelul pastreaza securitatea. Exista un aranjament unic care ajuta la pastrarea pacii.

Noam Arnon: Dupa cum vedem aici, musulmanii pot vizita sala mare, iar evreii pot vizita partea cu albastru, care e un sfert din intreg complexul. Crestinilor li se permite intrarea in ambele zone. Asa arata situatia aici, 344 de zile pe an. 10 zile pe an, evreilor li se permite accesul in sala mare, si, in alte 10 zile, musulmanii pot veni in zona cu albastru, in timp ce evreii stau afara.

Scott Ross: Arnon spune ca aranjamentul nu e unul ideal si ca i-ar placea ca toata lumea sa poata veni oricand, oriunde, acolo.

Noam Arnon: Noi cerem guvernului sa ne dea acces, iar ei ne spun ca, daca functioneaza, nu umbla. Asa merge aici.

Stire difuzata in emisiunea Mapamond crestin 773 - mai 2019. Ultimele stiri crestine: https://alfaomega.tv/stiri 

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

sidebar pulsspiritual
sidebar MC
sidebar stiriro
sidebar stiridinisrael
sidebar aotv cinesuntem
sidebar facebook
sidebar revista
sidebar manaprofetica
sidebar crestinul societatea
sidebar creationism
sidebar proviata
sidebar intelegerea vremurilor
sidebar tvlive
sidebar programtv
sidebar receptie
sidebar mediacenter

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.