Donează     Rugăciune       TV LIVE                           
100-steaua
100-istoric
100-teologia
100-pace
100-stiri
100-roaga-te
100-conferinta

Mahane Yehuda: piata in aer liber din Ierusalim - reportaj

Iata Mahane Yehuda, in traducere tabara lui Iuda, in ebraica ii spune suk, cea mai cunoscuta piata din Ierusalim si, ca in multe alte locuri din oras, totul e neobisnuit.

Suntem pe cale sa traversam un drum extrem de cunoscut in istorie, drumul Jaffa. La doi kilometri de mers pe drum, ajungi la poarta Jaffa din Orasul Vechi.

La sfarsitul anilor 1800, cativa evrei curajosi s-au mutat aici, departe de zidurile de protectie ale orasului. Astazi nu ne-am putea imagina asa ceva, dar cand s-au mutat din Orasul Vechi, au venit in aceste cartiere cumva fortificate si de aceea numele pietei e Mahane Yehuda, dupa cartierul acela, infiintat in 1887.

Drumul Jaffa leaga Ierusalimul de portul la Mediterana din Jaffa, considerat de unii a fi cel mai vechi port din lume. Cine credeti ca a mers pe acest drum in istoria recenta ? Cineva cum ar fi generalul Allenby, cand a venit si a cucerit orasul din mana otomanilor in 1917. Theodore Herzl a venit si el pe acest drum. Insa, daca mergem inapoi in timp, in vechime, va dati seama ca cedrii din Liban importati de David si de Solomon trebuiau adusi de la Jaffa la Ierusalim. Acum, nu stim exact ce ruta au ales, dar aceasta era artera principala.

Sotia mea, Nedra, si cu mine am mers impreuna cu Hanna Ben Haim la o plimbare prin suk intr-o vineri aglomerata in timp ce cumparatorii se pregateau de sabat. E sabatul si trebuie sa cumparam challah. Challah e painea impletita de sabat si apare in diverse forme. Sa luam si masline.

Desigur, maslina face parte din simbolul Israelului. Avem Menora cu cele doua brate scurtate, cum spune la Zaharia 4, nu prin tarie, nici prin putere. Aici, prin suk, gasesti zeci de tari si de culturi, de la evreii care se reintorc in tara din peste 100 de tari.

Un evreu iranian a deschis un magazin de mirodenii in Ierusalim in 1953 si, mai tarziu, s-a mutat in suk. Astazi, nepotii lui conduc inca magazinul. Cam 200 000 de oameni viziteaza suk-ul saptamanal. Bogati si saraci, tineri si batrani, credinciosi si seculari, cat si evrei si arabi cumpara de aici.

Locul a avut si el necazurile lui. Pe 30 iulie 1997, atentatorii sinucigasi au ucis aici 16 oameni si au ranit vreo 200. Atacurile teroriste din piata au distrus efectiv afacerile asa ca municipalitatea a reinventat suk-ul pentru a-l face unul dintre cele mai la moda locuri din oras. Au renovat complet si, chiar daca nu arata foarte nou, aici e locul unde functioneaza atat de multe magazine, restaurante, bistrouri si chiar viata de noapte. Am mancat la restaurantul Azura, deschis de tatal proprietarului in 1952, avand mancare traditionala turceasca si irakiana.

Abundenta de hrana de aici e uimitoare. Rosiile sunt asa cum le vedeti si avem o varietate larga de alimente. Un evreu religios ne-a rezumat ce inseamna suk-ul. El spunea ca, daca vrei sa vorbesti cu Dumnezeu, mergi la Zidul Plangerii, dar daca vrei sa-L vezi la lucru, mergi la suk. Noi exact asa am vazut.

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 280 - iunie 2019. Ultimele stiri crestine: https://alfaomega.tv/stiri

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

sidebar pulsspiritual
sidebar MC
sidebar stiriro
sidebar stiridinisrael
sidebar aotv cinesuntem
sidebar facebook
sidebar revista
sidebar manaprofetica
sidebar crestinul societatea
sidebar creationism
sidebar proviata
sidebar intelegerea vremurilor
sidebar tvlive
sidebar programtv
sidebar receptie
sidebar mediacenter

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.