Donează     Rugăciune       TV LIVE                           
100-steaua
100-istoric
100-teologia
100-pace
100-stiri
100-roaga-te
100-conferinta

Deloc surprinzător, Iranul depășește limita stocului de uraniu stabilită în urma acordului din 2015

„Scopul Teheranului nu este să declanșeze un război”, a spus analistul Tzvi Kahn, de la „Foundation for Defense of Democracies” („Fundația Apărării Democrației”), „ci să-și demonstreze puterea, să pună la încercare hotărârea SUA și, în ultimă instanță, să slăbească încercările de intimidare ale Americii”.

articol de Jackson Richman, JNS News

Iranul a depășit limita stocului de uraniu stabilită în urma acordului din 2015, a anunțat, lunea trecută, Agenția Internațională pentru Energie Atomică.

Tzvi Kahn, analist senior al „Foundation for Defense of Democracies” („Fundația pentru Apărarea Democrației”), a declarat pentru JNS că scopul Iranului este să păstreze relațiile bune pe care le are cu aliații europeni acum, când administrația Trump are o campanie de presiune maximă împotriva regimului de când a retras Statele Unite din acordul încheiat în mai 2018. SUA impune iar sancțiuni ridicate în cadrul acordului și pune în vigoare noi penalități împotriva Iranului.

„Din punct de vedere practic, faptul că Iranul a încălcat limita stocului reprezintă o violare graduală, dar care nu duce la construirea unei arme nucleare”, a spus el. „Scopul Teheranului nu este să declanșeze un război, ci să demonstreze puterea Iranului, să pună la încercare hotărârea SUA și, în ultimă instanță, să slăbească încercările de intimidare ale Americii”.

Kahn a continuat: „De asemenea, regimul caută să preseze Europa să restabilească legăturile economice cu Iranul, care au slăbit din cauza retragerii Washingtonului din acordul nuclear. În acest sens, Iranul este implicat în șantaj nuclear, sperând să forțeze administrația Trump să dea înapoi, însă are grijă să nu provoace un răspuns nefavorabil din partea SUA sau a Europei, care să aducă mai multe sanțiuni”.

Senatorul american, Ted Cruz (Partidul Republican, Texas), a împărtășit părerea lui Kahn:

„Catastroficul acord nuclear cu Iranul încheiat de Obama a fost gândit să permită Iranului să trișeze: în primul rând, detectarea încălcărilor a devenit dificilă și, în al doilea rând, a încurajat alte țări să treacă cu vederea peste acele încălcări atunci când au devenit de necontestat”, a declarat, luni, Cruz. „Iranul a început să exploateze înțelegerea înainte de a fi fost implementată, păstrând în secret infrastructura armelor nucleare și încâlcând în mod deschis limitele privitoare la materialele nucleare. Scopul a fost ca partidele să ignore violările, să le minimalizeze importanța sau să ofere înțelegeri ascunse și portițe de scăpare”.

Ducând lucrurile și mai departe, ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, a avertizat luni că Iranul va continua să violeze acordul.

„Următorul pas pe care-l vom face va fi să creștem rezervele de uraniu, depășind limita de 3,67 % permisă în acord”, a declarat el, „Europenii nu și-au împlinit promisiunile de a proteja interesele Iranului conform înțelegerii”.

Procentul menționat de Zarif reprezintă un nivel potrivit producerii de energie nucleară în aplicațiile civile.

Pe fondul problemelor, la Washington s-a aprins o dezbatere în care administrației Trump i se propune emiterea unei noi runde de derogări de la acordul inițial, permițând astfel țărilor semnatare să defășoare proiecte nucleare civice împreună cu regimul, dar care să aibă anumite limite, păstrând astfel în vigoare campania de „presiune maximă” împotriva Teheranului.

Excepțiile de la acordul din 2015 – extinse cu 90 de zile – au fost puse în circulație începând din luna mai și au permis semnatarilor să continue să desfășoare muncă de neproliferare la centralele nucleare din Bushehr, Arak și Fordow.

Se așteaptă ca derogările să fie reînnoite din august, dar John Bolton, consilierul pentru securitate națională al SUA, și oficialitățile de pe Dealul Capitoliului au pus presiuni pe secretarul de stat, Mike Pompeo, să nu le reînnoiască.

Ted Cruz a spus că administrația Trump ar trebui să crească sancțiunile împotriva programului nuclear al Iranului, în primul rând prin oprirea derogărilor civilo-nucleare, și apoi prin convocarea Națiunilor Unite, cerându-le să revină la starea inițială, punând iar în funcțiune sancțiunile și restricțiile internaționale împotriva Iranului.

Luni după-amiaza, Departamentul de Stat al Americii a declarat că „Regimul iranian a făcut noi pași către ducerea la îndeplinire a ambițiilor sale nucleare. Principalul sponsor global al terorismului continuă să-și folosească programul nuclear pentru a stoarce bani de la comunitatea internațională și pentru a amenința securitatea din regiune”. În același timp, a avertizat că „Atâta timp cât Iranul continuă să respingă diplomația și să-și extindă programul nuclear, presiunea economică și izolarea diplomatică se vor intensifica”.

„Statele Unite ar trebui să continue să pună presiune economică și diplomatică asupra Iranului, iar aliații noștri din Europa nu ar trebui să răsplătească Iranul pentru încercarea de șantaj”, a scris pe Tweeter Comitetul Americano-Israelian pentru Afaceri Publice. „Abilitatea Iranului de a progresa cu programul nuclear în propriul ritm și alegerea de a face acest lucru reprezintă un motiv de îngrijorare. O viitoare înțelegere cu regimul trebuie să asigure că nu va urma o cale către crearea de arme nucleare”.

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

sidebar pulsspiritual
sidebar MC
sidebar stiriro
sidebar stiridinisrael
sidebar aotv cinesuntem
sidebar facebook
sidebar revista
sidebar manaprofetica
sidebar crestinul societatea
sidebar creationism
sidebar proviata
sidebar intelegerea vremurilor
sidebar tvlive
sidebar programtv
sidebar receptie
sidebar mediacenter

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.