Donează     Rugăciune       TV LIVE                           
100-steaua
100-istoric
100-teologia
100-pace
100-stiri
100-roaga-te
100-conferinta

Poporul kurd și visul lor de independență - reportaj special

Kurzii sunt cel mai mare grup de oameni din lume fără o patrie a lor. Recent, un grup de lideri creștini americani au venit pentru a vizita Kurdistanul irakian și a întâlni poporul kurd, în ceea ce ei numesc misiune diplomatică evanghelistică.

Mulți dintre acești lideri fac parte și din echipa de consiliere de la Casa Albă. Deși nu au venit în mod oficial, perspectivele lor vor ajuta la informarea administrației Trump privind politica față de poporul kurd.

Cam 30 de milioane de kurzi sunt răspândiți prin Orientul Mijlociu, locuind în Turcia, Siria, Iran și Irak. Mulți dintre ei se văd ca fiind kurzi în primul rând și că, într-o bună zi, vor avea o patrie a lor. Ei sunt un popor cu rădăcini antice care datează încă din vremea mezilor și perșilor. La sfârșitul Primului Război Mondial, puterile vestice le-au promis kurzilor că vor putea vota pentru independență, dar, după câțiva ani, au renegat promisiunea. Acea trădare a fost una dintre multele trădări din istoria kurzilor.

Apoi, au o istorie tragică de genocid. Memorialul ``Familia Barzani` de aici comemorează unul dintre numeroasele masacre ale kurzilor efectuate de Saddam Hussein, care marchează o parte din istoria lungă de genocide de care poporul kurd a avut parte.

Acest muzeu comemorează genocidul a 8 000 de membri ai tribului Barzani din anul 1983. În 1988, Saddam Hussein a gazat satul kurd Halajba și a ucis 5 000 de kurzi, cei mai mulți fiind femei și copii. Acel masacru a avut loc în timpul campaniei Anfal care a durat trei ani, în care au fost uciși aproape 200 000 de kurzi și le-au fost distruse aproape 5 000 de sate.

Ei încă trăiesc cu urmările moștenirii brutale a lui Saddam. Acesta a mai pus 10 milioane de mine capcană în munții kurzi și, chiar acum, organizația Genocide Watch din SUA spune despre kurzi că sunt într-un mare pericol să aibă parte de un nou genocid.

În septembrie 2017, kurzii din nordul Irakului au ieșit la urne și au votat copleșitor pentru independență. Au celebrat, dar lumea fie au ignorat visul lor de libertate, fie i-au sancționat economic. A fost cea mai recentă lovitură dată unui popor care suferă de secole.

kurzi harta

În ciuda istoriei zbuciumate, kurzii au supraviețuit și chiar au prosperat. În urmă cu câțiva ani, pe când kurzii luptau contra SI, fondatorul CBN, Pat Robertson, discuta cu Stephen Mansfield, care a scris o carte intitulată ``The Miracle of the Kurds``. Haideți să vedem despre ce e vorba!

Cartea ta se numește ``The Miracle of the Kurds`` și vorbești acolo despre Arbil. Aici, Irakul e pe butuci, e fărâmițat bucăți, pe când în Kurdistan se adoptă legi bune. Unde au învățat ei despre libertatea pe care o trăiesc?

Kurzii sunt un popor care iubește cunoașterea și liderii lor, într-o mare măsură, sunt educați în Vest. De exemplu, mă gândesc că ai făcut aluzie la legea de investiții economice din 2006, care și mie îmi place. Ei, de fapt, au deschis ușa pentru investițiile din Vest pe o platformă de piață incredibil de deschisă și liberă, încât aș folosi cuvântul libertină.

Unde au învățat aceasta?

Întâi, e vorba de moștenirea lor. Legile mezilor și perșilor, despre care auzim și citim în Biblie, încurajau proprietatea privată, respectarea legii și acestea sunt fundamentul moștenirii lor. Apoi, desigur, ei îi citesc pe marii economiști. Dacă vorbiți cu liderii lor, ei l-au citit pe Milton Friedman, au citit cărți ale economiștilor austrieci, au observat experimente economice în lume. Când au avut șansa să-și direcționeze propriile afaceri, nu au devenit socialiști, nici adepți ai lui Buffet, ci au dorit o piață liberă, au vrut onestitate, libertate și libertinism în economie, fapt ce a meritat, se dovedește a fi soluția potrivită.

În inima mea nu e nicio îndoială că Irakul e un stat falimentar care a fost asamblat la întâmplare de puterile europene după Primul Război Mondial și că acești oameni merită să aibă propria lor țară, fără doar și poate. Chestia interesantă e că e așa de bine să fii aici, te copleșește bunătatea lor! În viața mea n-am văzut asemenea oameni ospitalieri. Sunt tare primitori și au un simț al legământului.

Citim în Biblie multe lucruri despre o masă ca și experiență de legământ și acesta e felul de viață al kurzilor. Ei aduc daruri. Mi-aș dori ca fiecare american să poată petrece puțin timp în Kurdistan când criza cu SI se va încheia, fiindcă vor fi uimiți de acești oameni.

Acești lideri creștini au venit să vadă minunile kurzilor. Delegația a fost condusă de Dalton Thomas de la Frontier Alliance International.

Intenția noastră a fost să-i aducem aici pe cei care influențează politica și deciziile de la Washington D.C, ca să simtă ce simt kurzii, fiindcă empatia e foarte importantă în a putea înțelege prin ce au trecut acești oameni, de la genocide, la atacurile chimice din Halajba, Campaniile Anfal, anii cu Al-Qaeda, anii lui Saddam Hussein, războiul dintre Irak și Iran, apoi anii cu SI și acum, din nou, agresiunea Iranului.

Din cauza istoriei lungi de trădări, un proverb kurd spune: ``Singurii prieteni ne sunt munții.`` Unul dintre obiectivele vizitei e ca, într-o bună zi, creștinii din lume să ajungă prieteni mai buni pentru kurzi decât acești munți.

Mesajul nostru e că, dacă cei mai buni prieteni ai tăi sunt munții, noi vrem să-i întrecem, vrem să fim credincioși, loiali, vrem să fim buni cu voi și să rămânem cu voi ca frații, la bine și la rău, fiindcă eu cred că așa face și Isus.

În timpul vizitei, au întâlnit lideri kurzi, între care premierul interimar, ministrul internelor și un general kurd responsabil de securitatea unuia dintre fronturile Kurdistanului irakian. Au făcut poze însă a fost mult mai mult decât o ședință foto, ei au început o relație și au clădit o prietenie.

Vă spun ceva: acesta e un loc foarte special. A fost o experiență incredibilă să fim împreună cu kurzii. Am mai fost împreună cu ei, dar niciodată în situația în care să le pot vorbi din inimă, unde să pot experimenta ospitalitatea lor, sinceritatea și natura unică a kurzilor.

Grupul a descoperit un popor din Orientul Mijlociu despre care mulți nici nu știu că există.

Am aflat cât de deschisă e societatea aceasta, e ceva incredibil, îngăduința religioasă de aici, egalitatea între sexe! Am întâlnit o femeie care e primar al unui oraș important, ceea ce e neobișnuit. Ce am mai aflat: kurzii iubesc nu doar America, ci și Israelul și toate acestea sunt lucruri noi pentru mine.

Ei au mai descoperit și kurzi musulmani, dar care practică un islam diferit.

Am prieteni musulmani și niciunul dintre ei nu are în vocabular cuvântul ``iertare``. Ei nu rostesc acest cuvânt. Voi, însă, sunteți foarte speciali, aveți ceva ce vă deosebește, vă face diferiți de restul lumii islamice. Încerc să folosesc cu atenție expresia ``îți schimbă viața``, însă acest fapt chiar îți poate schimba viața.

N-am văzut niciodată musulmani care să iubească creștinii cu atâta pasiune și deschidere. În fiecare loc unde am mers, fiecare persoană cu care am vorbit avea o dragoste vie pentru America. Aceasta m-a șocat de-a dreptul.

Ei mai spuneau că au găsit o oază într-un Orient Mijlociu tumultuos.

Într-un fel, datorită iertării pe care o oferă, datorită faptului că doresc să primească refugiați, creștini, evrei, musulmani, aici e ca o oază, un loc de refugiu. Tocmai am proclamat peste liderii de aici, așa cum este scris: ``Cum este înconjurat Ierusalimul de munți, așa înconjoară Domnul pe poporul Său``, tot așa, cum este Kurdistanul înconjurat de munți, așa înconjoară Domnul poporul Său.

Kurzii se identifică cu Israelul. Ei iubesc Israelul. Cred că acesta e un fapt care ne-a surprins pe mulți dintre noi și cred că îi va surprinde și pe israelieni să afle că aceștia sunt musulmani care iubesc foarte mult pacea și care iubesc Israelul. De fapt, ei sunt numiți al doilea Israel. Fiindcă au fost asupriți atâta vreme. Nu există alt grup de oameni din lume care să fi fost oprimat atât de mult ca evreii și ei nici măcar nu au o țară, o națiune a lor. Ei se identifică cu Israelul și iubesc Israelul.

Liderii au mai descoperit că poporul kurd are rădăcini biblice.

E evidentă referința biblică a kurzilor. Ei sunt descendenți din mezii antici și noi știm din Biblie despre mezi și perși. Mezii erau poporul de unde veneau magii. Gândiți-vă puțin la aceasta! Ei au fost primii care au văzut că Isus e Mesia și au adus aur când s-au închinat la picioarele Lui. Ei sunt, așadar, aliații noștri firești, ei iubesc Statele Unite, iubesc Israelul, dar au și o bază biblică. Merită să fie aliații noștri și merită susținerea noastră.

În continuare, vom vedea cum armata kurdă a devenit vârful de lance împotriva SI.

Când SI făcea ravagii în toată Siria și Irak, armata kurdă a menținut pozițiile. Ei sunt soldații peșmerga, adică ``cei ce înfruntă moartea``. Delegația a petrecut câtva timp cu acești luptători.

De ani buni, trupele peșmerga au fost principala forță la sol în lupta contra SI. Când războiul s-a încheiat, însă, au simțit că lumea a uitat contribuția lor în lupta împotriva islamului radical. Delegația a avut și doi generali din armata americană, generalul Jerry Boykin și generalul Gary Harrel. Harrel a luptat alături de peșmerga în timpul Războiului din Irak din 2003.

Soldații peșmerga erau foarte buni luptători, buni soldați. N-am avut înainte experiențe cu ei, deși am auzit multe lucruri rele despre ei. Spre surpriza mea, erau minciuni. Soldații peșmerga au făcut o treabă foarte bună.

Delegația a aflat și că multe dintre echipamentele armatei americane trimise kurzilor nu ajung niciodată la ei și unele chiar ajung pe mâinile militanților șiiți controlați de Iran.

De fapt, ei ne spuneau că mare parte a echipamentelor care au venit treceau prin Bagdad și la ei au ajuns doar niște rămășițe. Nu cred că ei ne cer multe, vor doar să aibă șansa de a lupta pe un teren de luptă egal.

Generalul Gardi a dus delegația pe linia frontului din Kurdistanul irakian, de unde au putut vedea Câmpia Ninive.

Îngrijorarea mea principală e că în Vest nu există insuficientă susținere pentru peșmerga. Dacă va fi suficientă, soldații peșmerga vor reuși să apere acest teritoriu, să apere drepturile omului și libertatea din această parte a Irakului. Aș vrea ca fiecare american să poată sta unde ne aflăm noi acum și să afle ce am aflat noi de la autoritățile militare kurde care au ajutat la eliberarea acestei zone din Irak. Aici a fost literalmente linia frontului în lupta contra SI și eliberarea Mosulului, care e foarte aproape de aici și acest loc a fost un punct de cotitură în acea victorie.

Acum, când califatul SI e, practic, distrus, kurzii și americanii au un dușman comun, militanții șiiți care controlează acum Câmpia Ninive. Militanții șiiți sunt un pericol foarte serios fiindcă ei sunt trimiși de Iran și sunt împotriva oricăror libertăți sau drepturi ale omului, așa că nu e mare diferență între ei și SI.Așa e Iranul. Iranul are multe de spus în această parte a lumii și are o mare influență nu doar în țara lor, ci și aici, în Irak.

De fapt, generalul armatei ne-a spus că, în această regiune kurdă, Bagdadul, capitala Irakului, e practic sub controlul Iranului. Ne-a mai spus, de fapt, că aici nu e Irak, ci Iran.

Influența Iranului crește vizibil în regiune. Iranul controlează acum patru capitale din Orientul Mijlociu: Beirut, Damasc, Bagdad și Teheran. Are loc o schimbare, una tectonică, în regiune, numită ascensiunea șiită. Din această cauză, problema Iranului e una de o importanță maximă pentru oricine studiază geopolitica în acest moment. Oricine cunoaște puțin despre Orientul Mijlociu știe că problema Iranului e de o importanță crucială.

În contextul tensiunilor dintre SUA și Iran, delegația îi vede pe kurzi ca fiind un aliat firesc. Unii compară Kurdistanul chiar cu Înălțimile Golan din Israel, un punct strategic din inima Orientului Mijlociu.

Cred că trebuie să înțelegem că una dintre metodele cele mai practice prin care putem iubi, susține și binecuvânta Israelul în aceste zile e să stăm de partea kurzilor. Dacă privim configurația Orientului Mijlociu din ziua de azi, kurzii, în număr de 30-40 de milioane de oameni răspândiți prin Irak, Iran, Turcia și Siria, aceste 40 de milioane de oameni reprezintă bastionul împotriva expansiunii iraniene.

Delegația plănuiește să informeze Casa Albă legat de ceea ce a aflat. În contextul în care Iranul și SUA sunt în prag de război, acesta promite a fi un raport binevenit în ce privește un aliat-cheie din Orientul Mijlociu.

În continuare: delegația are un mesaj de adus înapoi în Statele Unite.

În timpul vizitei, cei din delegație au vizitat zone din granița Kurdistanului irakian.

Stau acum la granița Kurdistanului irakian și în spatele meu e Câmpia Ninive. Cei mai mulți kurzi visează la un stat independent, dar sunt înconjurați de națiuni care socotesc că un Kurdistan independent ar fi o amenințare majoră. Ei locuiesc într-un context foarte dur. Vecinii lor sunt Turcia, de unde vine multă agresiune, dar și Siria și Iran.

Liderii kurzi au transmis un mesaj grupului, că ei se uită cu speranță la America.

Mi-ar plăcea ca americanii să știe că singurii lor aliați din Orientul Mijlociu sunt Israel și Kurdistan și că ne-ar plăcea ca ei să ne susțină. Așteptăm ajutorul vostru, susținerea și solidaritatea voastră față de poporul kurd, pentru a putea ajuta oamenii de aici din Kurdistan. Vrem ca armata americană să rămână aici.

Ne-am întâlnit azi cu premierul și cu șeful ministerului de interne și i-am întrebat care e cea mai mare teamă a lor. Ei ne-au spus că cel mai mult se tem de o retragere a americanilor. ``Dacă vă retrageți, priviți la vecinii noștri, uitați-vă să vedeți cine ne înconjoară!``

Ei au așteptări și de la Biserică. Cred că noi trebuie să înțelegem, kurzii doresc o relație strategică cu comunitatea creștină de pe glob.

După experiența aceasta, delegația plănuiește să revină cu un mesaj.

Nu i-am părăsit doar după primul Război din Golf, după ce ne-au ajutat, dar i-am părăsit și după ce ne-am retras de aici în 2011. Avem obligația morală să-i susținem pe kurzi. Indiferent de ce spune Turcia sau altcineva, noi trebuie să-i susținem pe acești oameni, să fim parteneri cu ei și să-i facem pe aliații noștri să înțeleagă că se pot baza pe noi și că vom sta alături de ei.

Au un public-țintă în minte, și Biserica e prima pe listă. Întâi de toate, vreau să spun familiei noastre evanghelice că avem un alt grup care iubește Israelul. Avem o nouă oportunitate și o nouă zonă din Orientul Mijlociu unde se poate face democrație și se poate aduce stabilitate. Ce binecuvântare măreață!

Apoi, ei doresc să-i convingă pe cât posibil pe liderii guvernamentali.

Suntem 60 de milioane de evanghelici și, dacă va fi posibil să avem o abordare potrivită în fața guvernului pentru poporul kurd și pentru Kurdistan, acest lucru ar conta enorm. Mulți întrevăd o mare oportunitate. Sper să pot împărtăși cu toți cei de aproape sau de departe că există un punct luminat din Orientul Mijlociu, o națiune musulmană care are ca valori toleranța și libertatea religioasă, ceva ce mulți în America prețuiesc foarte mult. Există speranță în această regiune, oamenii sunt temători de Dumnezeu, deschiși pentru Evanghelie. Mai mult, ei susțin Israelul și se bucură de aceleași libertăți de care se bucură America. Doresc ca americanii să știe că, în măsura în care voi putea, voi spune în cercul meu de influență că poporul kurd e prietenul nostru, că ei cred în toleranța religioasă și cred că oamenilor din orice credință trebuie să li se permită să se închine și să-și practice liber credința.

Ei cred în democrație și în drepturile omului și se opun oricărei forme de tiranii, așa cum o reprezintă Iranul. Cred că ei ne pot fi un aliat valoros și vreau să văd că facem mai multe lucruri împreună. E un timp de reflecție personală și trebuie să susținem oamenii de aici, fiind vorba de kurzi, care susțin Israelul și sunt prieteni ai lui Dumnezeu și ai Israelului.

Ar putea fi kurzii parte a soluției din Orientul Mijlociu?

Din înțelegerea mea legată de situația din Orientul Mijlociu, mi s-a părut ceva copleșitor. Cum se poate vreodată să scapi de dezordinea din Orientul Mijlociu?

Cred că poporul kurd și națiunea Kurdistan, dacă vor primi autonomie de bună credință, ar putea stabili cadența, ar putea deveni un model și un exemplu și ar putea deveni o mare parte din soluția la provocările noastre din Orientul Mijlociu. Ei ar putea deveni un popor model și o națiune model pe care alte națiuni să îl urmeze și lumea noastră va fi mult mai bună.

Dacă aș putea vorbi cu președintele, l-aș ruga să ia în considerare situația kurzilor. De vreme ce ne-au spus că iubesc pe toată lumea și nu sunt împotriva nimănui, că ei sunt pentru kurzi, ceea ce e de înțeles, l-aș ruga să-i asculte.

Mulți speră să-i poată vorbi președintelui Trump despre ceea ce ei întrevăd a fi o mare oportunitate din inima Orientului Mijlociu.

În continuare: unul dintre obiectivele delegației a fost acela de a veni ca să se roage.

Acești lideri creștini au venit să asculte, să afle, dar și să se roage. În timpul vizitei lor, s-au rugat pentru liderii kurzi aflați la câteva dintre frontierele Kurdistanului și pentru împlinirea destinului poporului kurd. Iată cum s-au rugat!

Ne rugăm ca binecuvântarea să plouă din ceruri! Doamne, ne rugăm să vină răsplătirile binecuvântării. Tată, declar și decretez că cei mai mici vor fi cei mai mari, că această zonă e o oază și că, așa cum munții sunt în jurul Ierusalimului, așa sunt și munții din jurul kurzilor și Kurdistanului și decretăm și declarăm schimbare și răsturnare de situație.

Tată, cerem ca cei care au fost cei mai smeriți să fie cei mai înălțați. Cred că Dumnezeu vă va da vouă, celor din Kurdistan, prim-ministrului vostru, o voce care să răsune în lume. Cerem să protejezi granița, să păzești granița cu Turcia, să protejezi granița cu Iranul și oamenii să vadă miracolul care vine din mâna lui Dumnezeu pentru a ridica și a proteja Kurdistanul și poporul kurd.

Tată, declarăm și decretăm independența Kurdistanului în numele lui Isus. Tată, ne rugăm pentru acești oameni, răspunsul Tău Tată să fie unul pozitiv! Cei mai mici să fie cei mai mari! Folosește lucrurile slabe pentru a-i face de râs pe cei înțelepți, Tată! Tată, fă să aibă loc și adu destinul Kurdistanului! Te rog, toarnă Duhul Tău peste acest loc, Tată! Tată, binecuvintează-i chiar acum! Tată, folosește-ne să mergem înapoi și să vestim adevărul, Tată, și vocile noastre să fie auzite.

Tată, mulțumim pentru prezența Ta. Mulțumim, Tată, pentru acest timp. Ei au plătit un mare preț aici, ne rugăm să vină binecuvântarea peste ei și ne rugăm ca libertatea să revină în această zonă. Declarăm binecuvântare peste Câmpia Ninive, peste Mosul și venim împotriva oricărei lucrări a dușmanului. Binecuvântează poporul kurd în lupta lor pentru adevăr din această zonă. Ne punem în acord cu toate acestea, în numele lui Isus Hristos.

La una dintre cele mai importante răscruci din Orientul Mijlociu, acești lideri creștini au găsit niște oameni iubitori de pace, dar având un spirit de luptător care a confruntat SI. Rugăciunea și speranța lor e ca lumea liberă să stea de partea kurzilor ca să poată fi un bastion împotriva expansiunii iraniene din Orientul Mijlociu, o rază de democrație într-un cartier de tirani și începutul unei prietenii cu creștinii din întreaga lume. Haideți să ne rugăm pentru kurzi și ca planul lui Dumnezeu să se împlinească pentru ei în această vreme.

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 285 - iulie 2019. Ultimele stiri crestine: https://alfaomega.tv/stiri

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

sidebar pulsspiritual
sidebar MC
sidebar stiriro
sidebar stiridinisrael
sidebar aotv cinesuntem
sidebar facebook
sidebar revista
sidebar manaprofetica
sidebar crestinul societatea
sidebar creationism
sidebar proviata
sidebar intelegerea vremurilor
sidebar tvlive
sidebar programtv
sidebar receptie
sidebar mediacenter

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.