Donează     Rugăciune       TV LIVE                           
100-steaua
100-istoric
100-teologia
100-pace
100-stiri
100-roaga-te
100-conferinta

ISRAEL: Noi indicii arheologice despre perioada biblica a regelui David – descoperirea Ticlagului

Arheologii sunt de parere ca au gasit locul precis unde David s-a ascuns de regele Saul. Haideti sa ne amintim putin de momentul cand el a mers in orasul filistenilor numit Ticlag.

Olaritul de aici dateaza din vremea regelui David. Geografia si istoria biblica indica spre Khirbet al-Rai ca fiind cetatea filistenilor, Ticlag, unde David a fugit de Saul. E cea mai buna varianta din intreaga regiune.

De-a lungul anilor, expertii au identificat 11 situri ca fiind asezari posibile ale Ticlagului, insa acum arheologii cred ca au dovezi care leaga acest loc de Ticlagul din vremea lui David.

Oamenii dezbat tema asezarii Ticlagului inca din secolul al VII-lea, deci exista un interes pentru acest sit. Daca luam in seama descrierea biblica, cetatea e mentionata doar in perioada domniei lui David.

Biblia spune ca David a fugit la Achis, la Gat, cu 600 de oameni si doua dintre sotiile sale. Apoi David i-a spus lui Achis: Daca am capatat trecere inaintea ta, rogu-te sa mi se dea intr-una din cetatile tarii un loc unde sa pot locui; caci pentru ce sa locuiasca robul tau in cetatea imparateasca ? Chiar in ziua aceea, Achis i-a dat Ticlagul. De aceea, Ticlagul a fost al imparatilor lui Iuda pana in ziua de azi.

Achis si Gat sunt la o departare de jumatate de zi de mers pe jos. Ticlag nu putea fi in desertul Negev, trebuia sa fie aproape de Gat. Atunci ni se spune ca Ticlagul a devenit a imparatilor lui Iuda, deci nu poate fi nici pe zonele de coasta, unde sunt Ascalon si Asdod, ci trebuia sa fie mai la granita dintre tinutul jos si inaltimi. Acest sit se potriveste perfect cu cerintele.

Arheologul Yosef Garfinkel de la Universitatea Evreiasca puncteaza motivul pentru care acest loc e diferit de celelalte propuse.

Acesta a fost un loc care provine dintr-un context filistean si care mai apoi a devenit parte din Iudeea. Daca ne uitam la celelalte situri-candidat pentru Ticlag, daca nu existau in vremea lui David, cum ar putea sa fie vreunul Ticlag ? Pana la urma, acesta e singurul sit care aduce impreuna geografia si istoria sa.

Apoi, mai sunt si piesele de olarit. Suntem pe partea estica a sitului si e ceva fantastic fiindca aici sunt incaperile unde am gasit toate vasele de lut, complete, cu toata distrugerea aceea masiva. Acesta e locul de unde am colectat indicatorii de carbon 14 si dateaza din vremea regelui David.

Muncitorii de aici au descoperit zeci de vase vechi de 3 000 de ani. Toate aceste vase si alte 70 provin dintr-un loc datat cu hidro-carbon de la inceputul secolului al X-lea i.H. Aici puteti vedea asadar vasele pe care regele David probabil le-a folosit, poate ca nu, dar ele sunt din acea perioada.

Biblia descrie si arderea Ticlagului, in timp ce David si oamenii sai erau la razboi. Arheologul Saar Ganor spune ca pana si semnele unui astfel de atac sunt clare.

Perioada e cea corecta, iar vasele si distrugerea, din punctul nostru de vedere, reprezinta un avantaj, e drept ca nu si pentru cei de atunci, dar inseamna ca am gasit legatura cu Biblia, cu David, cu secolul al X-lea si am gasit mai multe puncte din desenul nostru care se leaga de secolul al X-lea i.H.

Inseamna ca Iudeea, imparatia lui Iuda, era aici cu 3 000 de ani inainte. In urma cu 12 ani, nu aveam nici macar un sit arheologic, in tot Israelul, din vremea imparatului David. Apoi, oamenii au inceput discutii ca David poate nici n-a existat si ca ar fi fost doar un personaj mitologic, sau poate ca a existat, dar a fost doar un seic beduin care locuia intr-un cort si ca n-a ramas nimic din acea perioada.

Acum, avand acest al doilea sit din dealurile Iudeii care face trimitere la regele David, Garfinkel crede ca si mai multe situri se vor descoperi pentru a sustine istoria imparatului David din relatarea biblica.

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 286 - iulie 2019. Ultimele stiri crestine: https://alfaomega.tv/stiri

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

sidebar pulsspiritual
sidebar MC
sidebar stiriro
sidebar stiridinisrael
sidebar aotv cinesuntem
sidebar facebook
sidebar revista
sidebar manaprofetica
sidebar crestinul societatea
sidebar creationism
sidebar proviata
sidebar intelegerea vremurilor
sidebar tvlive
sidebar programtv
sidebar receptie
sidebar mediacenter

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.