Donează     Rugăciune       TV LIVE                           
100-steaua
100-istoric
100-teologia
100-pace
100-stiri
100-roaga-te
100-conferinta

ISRAEL: Testele ADN reveleaza faptul ca filistenii din Biblie provin din Europa

Acum trei ani, arheologii care faceau sapaturi in Israel spuneau ca au sapat intr-un cimitir filistean pentru prima data. Acum, un raport despre oasele descoperite confirma originile filistenilor, unul dintre dusmanii principali ai israelitilor biblici.

Testele ADN de ultima generatie pe oasele filistenilor antici arata ca ei proveneau din zona Europei in urma cu peste 3000 de ani. Am putut demonstra in premiera ca filistenii erau imigranti in regiunea Filistia. Filistia antica era asezata de-a lungul coastei sudice a Israelului si Gaza de astazi.

Arheologul Daniel Master a condus expeditia Leon Levy de la Ascalon.

In secolele al XIII-lea, al XII-lea, imperiile s-au prabusit. Intr-adevar, mare parte a civilizatiei s-a prabusit. Cand oamenii s-au trezit dupa 100 de ani, lumea era foarte diferita. Un grup de oameni care a iesit in evidenta erau filistenii.

Master spunea ca testele de ADN confirma ipoteza lor. Inca de la inceputul secolului al XX-lea, oamenii au inteles ca stilul de olarit pe care il gaseau in zona numita Filistia de catre scriitorii bibliei evreiesti erau similare cu cele gasite in Grecia cu 100 de ani inainte. Oamenii au inceput sa traga concluzia ca, probabil, vasele indicau o oarecare legatura intre aceste doua popoare.

Ascalon a fost una dintre cele cinci mari cetati ale filistenilor.

Filistenii au locuit aici pentru vreo 600 de ani. Filistenii apar in Biblia evreiasca in postura de dusmani, dintre cei mai mari, ai israelitilor. De unde provin ei, insa?

In Biblie, gasim o mentiune ca filistenii vin din Caftor. Aceasta apare in cartea Amos cu multe secole dupa ce filistenii ar fi ajuns aici. Acest loc probabil avea legaturi cu Creta. Cimitirul, descoperit in 2013, dateaza din secolele al XI-lea, al VIII-lea i.H.

Cum putem spune povestea oamenilor care n-o pot spune ei insisi si care n-a fost lasata in scris? Putem cerceta resturile din gunoiul pe care l-au lasat in urma. Putem vedea ce spuneau alti oameni despre ei din perioada aceea. Testele ADN ofera insa oportunitatea acestor oameni ca sa vorbeasca ei insisi in ceea ce ii priveste.

Arheologul Adam Aja spunea ca ADN-ul arata ca, desi filistenii si-au pastrat cultura la nivel fizic, la nivel genetic, s-au amestecat cu oamenii locului. Descoperirea cimitirului si analiza oaselor au revelat faptul ca aceasta populatie provine dintr-un tinut indepartat si ca s-a integrat treptat in contextul local.

Filistenii au disparut in secolul al VI-lea i.H., cand imparatul Nebucadnetar a cucerit regiunea. El a distrus Ascalon si alte orase din acea vreme, cu putin timp inainte ca iudeii sa fie exilati in Babilon, cum gasim scris in Biblie.

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 286 - iulie 2019. Ultimele stiri crestine: https://alfaomega.tv/stiri

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

sidebar pulsspiritual
sidebar MC
sidebar stiriro
sidebar stiridinisrael
sidebar aotv cinesuntem
sidebar facebook
sidebar revista
sidebar manaprofetica
sidebar crestinul societatea
sidebar creationism
sidebar proviata
sidebar intelegerea vremurilor
sidebar tvlive
sidebar programtv
sidebar receptie
sidebar mediacenter

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.