Donează     Rugăciune       TV LIVE                           
100-steaua
100-istoric
100-teologia
100-pace
100-stiri
100-roaga-te
100-conferinta

ISRAEL: O autostrada antica - descoperirea drumului ce ducea la templul din Ierusalim acum 2000 ani

Un proiect rutier se desfasoara in Ierusalim, insa nu in scopul fluidizarii traficului rutier. Arheologii descopera drumul antic pe care suiau inchinatorii evrei cand mergeau la Templu, in urma cu 2000 de ani.

Ceremonia de inaugurare a generat reacții din partea palestinienilor, care spuneau că descoperirea e o farsă. Ambasadorul american în Israel, David Friedman, care a luat parte la ceremonie, spunea mai târziu că reacția palestinienilor arată de ce pacea dintre israelieni și palestinieni a fost mereu problematică.

Ceea ce vreau să spun e foarte simplu. Dacă sunteți contra istoriei, sunteți și contra păcii. Dacă urmăriți să negați moștenirea unui alt popor, nu puteți face pace cu el. Dacă urmăriți să negați legătura poporului evreu cu capitala sa antică și modernă, Ierusalimul, atunci nu mai avem ce discuta.

Priviți ceremonia care a generat ceea ce Friedman numea nivelul cel mai josnic de ură de când a devenit ambasador, în urmă cu peste doi ani.

Ambasadorul în Israel, David Friedman, a pătruns printr-un zid simbolic, aflat pe drumul pelerinilor.

Dacă ar fi fost vreo îndoială în ce privește precizia, înțelepciunea sau buna cuviință a președintelui Trump când a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului, cred că această descoperire pune la o parte orice îndoială.

În câteva luni, vizitatorii vor putea umbla pe acest drum până la Scăldătoarea Siloamului, aflat la jumătatea drumului de pelerinaj.

În această zonă, arheologii de la Autoritatea Israeliană de Antichități au făcut mii de descoperiri. Puteți vedea lespezile, le găsiți aici, la scăldătoare și aceleași lespezi se găsesc la capătul drumului, aproape de Muntele Templului.

Credincioșilor creștini cred că le va plăcea să umble pe urmele lui Isus, pe când era și El un pelerin evreu și se suia la Templu.

Toate acestea sunt foarte bine cunoscute și documentate. Aceasta e o piesă a istoriei intactă, vie, care respiră și pe care fiecare dintre noi are oportunitatea să o experimenteze personal.

Zeev Orenstein de la Fundația Cetatea lui David spune că o parte importantă a acestei descoperiri stă în autenticitatea sa.

Tot ceea ce avem aici e original. Unde am descoperit drumul, acolo a fost acel drum din vechime. În zonele unde acesta a fost distrus, se poate vedea cu ochiul liber. Apoi, când găsești din nou drumul, acela e. Ideea e să păstrăm drumul de pelerinaj antic cât de autentic posibil.

Aceasta le va oferi vizitatorilor o șansă de a afla personal cum arăta viața în acea vreme din Biblie.

În Israelul din vechime, evreii respectau porunca biblică de a călători la Ierusalim de trei ori pe an pentru jertfa de la templu. După cum menționam mai devreme, iată că acum, pentru prima dată de 2 000 de ani, drumul pe care au umblat e descoperit ca toți să-l poată vedea.

I se spune ``șoseaua biblică``,e calea pelerinilor  care ducea la templul evreiesc din vechime. Locurile, evenimentele și oamenii care compun Ierusalimul, pentru creștini și evrei, toate au avut loc aici, în Cetatea lui David.  Aici e inima vie a Ierusalimului. Vorbim despre Scăldătoarea Siloamului, Muntele Moria, Muntele Templului. Vorbim de Cetatea lui David. Drumul pelerinilor leagă toate aceste puncte.

Pentru evrei, în zilele din vechime, pelerinajul începea aici, la Scăldătoarea Siloamului. Acolo avea loc baia rituală, sau mikveh. Scăldătoarea e de mărimea a două bazine de înot olimpice. Evreii se purificau aici înainte să se suie la Muntele Templului pentru a se închina lui Dumnezeu. Istoricul Josephus spunea că, în urmă cu 2 000 de ani, de sărbători, la Ierusalim veneau peste două milioane de oameni. Vă dați seama ce mulțime de oameni trebuia să se îmbăieze?

Bazinul e și locul unde Isus a vindecat un orb, după cum e scris în Evanghelia după Ioan. Bazinul era ascuns sub un drum până acum 15 ani, când o defecțiune la sistemul de canalizare a impus efectuarea de săpături, care a dus la  descoperirea bazinului și a multor alte lucruri.

Arheologii, când găsesc Scăldătoarea Siloamului, înțeleg că, dacă acesta e bazinul și știu unde era poziția templului pe Muntele Templului, în urmă cu 2 000 de ani, același Munte de astăzi...

Zeev Orenstein de la Fundația Cetatea lui David spunea că arheologii se întrebau cum puteau ajunge pelerinii de la scăldătoare la Muntele Templului. Atunci, arheologii au extins săpăturile și acum stăm pe răspunsul dilemei lor.

Ne aflăm deasupra drumului de pelerinaj antic. Acestea sunt lespezile peste care ar fi trecut Isus în timp ce se suia la Templu, iar acum semnificația drumului de pelerinaj e aceea că, pentru prima dată în 2 000 de ani, vizitatorii se vor putea plimba pe acesta, de la Scăldătoarea Siloamului până la Zidul Plângerii.

Conform cuvintelor evreiești din Biblie, aceasta era o ascensiune spirituală. Te sui la Templu, la Ierusalim. E un loc foarte sfânt.

Chris, când te afli într-un astfel de loc, unde s-au petrecut întâmplările biblice, cuvintele Bibliei vin la viață fiindcă, după cum umblăm acum, simțim că urcăm. Însă, mai mult de atât... Aici era ca în piața Times Square, unde puteai merge pe ambele sensuri, însă trebuie să avem în vedere că drumul de atunci era de 3-5 ori mai larg decât vedem aici. Pe parcurs întâlneai băcănii și grajduri de ambele părți ale drumului.

Aici e centrul Ierusalimului din perspectivă spirituală, din perspectivă comunală, dar și comercială. Potrivit Autorității de Antichități din Israel, construcția drumului a durat 10 ani, între 20-30 î.H., și a fost construit de Pilat din Pont.

Una dintre chestiunile majore e că Ierusalimul e un oraș viu. Toate stratele arheologice sunt clădite unul deasupra celuilalt, iar piețele moderne și toate celelalte sunt clădite peste stratele arheologice. Conducătorul de săpături, Ari Levy, spunea că descoperirea drumului e o formidabilă reușită inginerească.

Avem un cartier modern deasupra noastră și nu dorim ca acesta să se prăbușească. După fiecare metru pe care îl săpăm, introducem un arc, un element de construcție precum acesta. Acestea susțin toată greutatea de deasupra noastră.

De-a lungul rutei, se pot vedea multe locuri unde drumul a rămas intact și altele unde a fost distrus, dată fiind istoria violentă prin care a trecut.

Știm că romanii au distrus Ierusalimul și, dacă am găsi totul păstrat intact, n-ar părea că a fost distrugere aici. Printre comorile descoperite sunt monede mici bătute în timpul marii revolte evreiești înainte ca romanii să fi distrus Templul și Ierusalimul în anul 70 d.H. Învățații se întreabă deseori de ce evreii făceau monede fără valoare în loc de arme. Orenstein are răspunsul.

Evreii din Ierusalim au priceput că romanii posibil vor distruge orașul, dar ei mai credeau și că, într-o zi în viitor, descendenții lor se vor reîntoarce, vor găsi aceste monede și vor afla că strămoșii lor au trăit și au murit pentru un Ierusalim liber.  Iată-ne aici, după aproape 2000 de ani, chiar lângă drumul de pelerinaj din Cetatea lui David din Ierusalim, capitala statului evreiesc Israel!

Jumătate din drumul de pelerinaj se va deschide curând publicului, iar în câțiva ani, se va putea circula între Scăldătoarea Siloamului și Zidul Plângerii. Aceasta le va oferi vizitatorilor o experiență personală a ceea ce însemna să te închini lui Dumnezeu în vremea lui Isus.

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 286 - iulie 2019. Ultimele stiri crestine: https://alfaomega.tv/stiri

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

sidebar pulsspiritual
sidebar MC
sidebar stiriro
sidebar stiridinisrael
sidebar aotv cinesuntem
sidebar facebook
sidebar revista
sidebar manaprofetica
sidebar crestinul societatea
sidebar creationism
sidebar proviata
sidebar intelegerea vremurilor
sidebar tvlive
sidebar programtv
sidebar receptie
sidebar mediacenter

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.