Donează     Rugăciune       TV LIVE                           
100-steaua
100-istoric
100-teologia
100-pace
100-stiri
100-roaga-te
100-conferinta

Președintele american Truman și recunoașterea statului Israel

Președintele Harry Truman a recunoscut statul Israel a doar câteva minute după ce a fost declarat ca națiune. Noua carte a autorului Craig von Buseck ne arată detalii din spatele cortinei, când s-a luat acea decizie dificilă.

În mai 1948, pe când imperiul britanic se retrăgea din Palestina, cinci națiuni arabe stăteau la graniță, gata de invazie. Arabii aveau 22 de națiuni, dar voiau mai mult, o voiau pe cea pe care evreii o numeau patria lor.

Autorul și vorbitorul Craig von Buseck crede că e important ca oamenii de pretutindeni să afle întreaga poveste și adevărul din spatele renașterii Israelului. În cartea ``I am Cyrus``, Craig relatează lupta evreilor pentru statalitate și momentul critic când un președinte american a împlinit profeția.

Mark Martin, jurnalist CBN: Înainte de toate, ce v-a făcut atât de pasionat să scrieți despre președintele Truman ?

Dr. Craig von Buseck: Harry Truman a început o afacere cu un prieten din Kansas City. Aveau un magazin cu haine bărbătești, iar pe prietenul său îl chema Eddie Jacobson și era evreu. Afacerea a mers bine în primul an, dar apoi a fost o criză economică după Primul Război Mondial și au trebuit să renunțe la afacere. Au rămas însă prieteni ca frații.

Când Harry Truman a venit la Casa Albă, imaginați-vă, dintr-odată, trebuia să ia toate deciziile ! Una dintre aceste decizii majore a fost ce să facă cu cei 1,5 milioane de refugiați evrei, persoane mutate, care erau supraviețuitori. Am vorbit despre faptul că au murit 6 milioane de evrei în lagărele de concentrare și că mai erau încă 1,5 milioane în lagărele de concentrare care nu mai aveau unde să meargă acasă. Au făcut un sondaj și peste 90% spuneau că vor înapoi în patria lor, Eretz Yisrael, ținut care, la acea vreme, era numit Palestina.

Truman a trebuit să decidă dacă va susține sau nu Israelul. Aproape toți consilierii săi, inclusiv secretarul de stat, George Marshall, cunoscut pentru planul său, spunea să nu-i recunoască pe evrei sau înființarea unui stat evreiesc. Spuneau că au nevoie de petrolul arabilor fiindcă s-ar putea să aibă de luptat contra URSS într-un eventual al Treilea Război Mondial. Truman era așadar supus la presiuni uriașe, au fost oameni care s-au purtat obraznic cu el în Departamentul de Stat, unii lideri evrei, alții arabi și el și-a zis că asta e și a spus că nu mai vorbește cu nimeni.

Urma votul la ONU, însă era anul 1947 și urma să se decidă dacă va avea loc o împărțire a teritoriului și dacă se va susține o renaștere a națiunii Israel. Nimeni nu știa ce va face Truman și sioniștii erau panicați.

Nu știau pe cine să sune și cineva i-a spus că el are un prieten, un vechi partener de afaceri evreu, Eddi Jacobson și că trebuie neapărat să vorbească cu el. L-au contactat pe Eddie, l-au trezit în miez de noapte, Eddie s-a îmbarcat în avion, a mers la Casa Albă neanunțat, și secretara lui Truman i-a spus că îl roagă să nu vorbească cu președintele despre Palestina, despre evrei sau altceva asemănător. Eddie Jacobson i-a spus că tocmai pentru acest motiv era acolo. A intrat în birou și Truman, pentru prima dată de când erau prieteni, l-a tratat cu răceală. Eddie se întreba ce să facă, apoi a văzut o statuie cu Andrew Jackson, eroul președintelui, pe biroul acestuia. Atunci i-a spus președintelui: Mi-ai spus toată viața despre eroul tău, Andrew Jackson, dar tu știi cine e eroul meu, Harry?``

Președintele Truman l-a întrebat care este acela, iar el a răspuns Chaim Weizmann``, care era un fel de Benjamin Franklin al mișcării sioniste. I-a mai spus: Chaim vrea să te vadă. El e un om bătrân, e aproape orb, e bolnav, dar așteaptă să te vadă, dar tu nu vrei să-l vezi fiindcă unii dintre liderii noștri s-au purtat rău cu tine. Tu nu pari a fi Harry pe care îl știu eu. Credeam că vei putea să reziști împotrivirilor de aici.`` Truman își întoarce scaunul, privește spre gazonul din fața Casei Albe, bate cu degetul în masă, apoi se întoarce și îi spune: „Bine, cap chel ce ești, pregătește interviul !”

L-au vârât apoi pe Chaim înăuntru așa încât să nu afle presa. În acea întâlnire cu Chaim Weizmann și Eddie Jacobson, Truman a luat decizia să susțină și să recunoască națiunea Israel. Despre asta vorbește cartea ``I am Cyrus``.

Știre difuzată în emisiunea Jerusalem Dateline 289 - august 2019. Ultimele știri creștine: https://alfaomega.tv/stiri

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

sidebar pulsspiritual
sidebar MC
sidebar stiriro
sidebar stiridinisrael
sidebar aotv cinesuntem
sidebar facebook
sidebar revista
sidebar manaprofetica
sidebar crestinul societatea
sidebar creationism
sidebar proviata
sidebar intelegerea vremurilor
sidebar tvlive
sidebar programtv
sidebar receptie
sidebar mediacenter

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.