Donează     Rugăciune       TV LIVE                           
100-steaua
100-istoric
100-teologia
100-pace
100-stiri
100-roaga-te
100-conferinta

Israel-Gaza: tur de recunoaștere a zonei – prima parte

Avem rachete, bombe incendiare și tuneluri de-a lungul graniței. Aceste imagini sunt ceea ce mare parte a lumii știe despre Fâșia Gaza, însă cum e să locuiești acolo? Scott Ross, de la CBN, a vizitat zona pentru a face un tur de recunoaștere. Iată prima parte din acest reportaj deosebit!

Eliyahu McLean locuiește și lucrează în Israel de-a lungul graniței cu Fâșia Gaza controlată de Hamas.

Eliyahu McLean: Suntem la vreo 11 km de Fâșia Gaza. Aici e Moshav Yeshiva.

Aici suntem în bătaia focului.

Eliyahu McLean: Da, în urmă cu trei săptămâni, în timpul sabatului, tocmai îmi terminam rugăciunea și ajungeam acasă pe la ora 10 dimineața, când a pornit sirena. Imediat ce am auzit sirena, în timp ce eram în casă, a trebuit să coborâm în buncăr.

Hamas a lansat aproape 700 de rachete în sudul Israelului în acel weekend.

Scott Ross: Cât timp aveți să vă ascundeți?

Eliyahu McLean: 10-15 secunde.

Scott Ross: Secunde?!

Eliyahu McLean: Da, secunde, ca să ajungi în camera sigură, în buncăr.

Scott Ross: De ce alegeți să locuiți în acest mediu împreună cu familia?

Eliyahu McLean: În primul rând, întreg Israelul e sub amenințare cu rachetă. Da, dar nu chiar așa ca aici. Mulți israelieni au descoperit că această parte din Țara Sfântă reprezintă calitatea vieții. Câteva rachete nu ne înspăimântă chiar așa de tare. Avem credință în Dumnezeu că El ne va păzi.

Scott Ross: Și o face!

Eliyahu McLean: Așa este. Acest loc e sub suveranitatea Israelului și, dacă noi vom pleca de aici, putem la fel de bine să plecăm și din Tel Aviv sau din oricare alt loc din Israel. Cuvântul-cheie aici e rezistența.

McLean m-a dus la sinagoga lui, mi-a arătat sulurile cu Tora și mi-a făcut cunoștință cu vecinii săi. Când situația devine tensionată, el spunea că ei cântă și dansează. McLean le-a prezentat vizitatorilor săi situația complicată de la graniță, oferindu-le ceea ce el numește un ``tur de recunoaștere la granița cu Gaza``. Vizitatorii pot vedea complexitatea vieții de ambele părți ale graniței.

Eliyahu McLean: Acum privim spre zona limitrofă a primei treimi din Fâșia Gaza, privind înspre Mediterană. Dacă ne uităm la stânga, acolo e orașul Gaza. Acest oraș are un milion de locuitori. În Gaza sunt două milioane.

Sunt mulți oameni acolo.

Eliyahu McLean: Aș vrea să vedeți și granița de aici. Vedeți gardul de separare?

Ross: Da.

Eliyahu McLean: Vedeți și foișoarele armatei israeliene? Dacă priviți puțin mai la stânga, puteți vedea o movilă de pământ de cealaltă parte și acolo e un avanpost al Hamas. Dacă vreți, le puteți face cu mâna celor de la Hamas. În timp ce privim spre ei, ei se uită la noi. Dușmanul e așa de aproape cum vedeți.

Scott Ross: Ar putea să tragă spre noi chiar acum?

Eliyahu McLean: Ar putea, dar ei văd că suntem jurnaliști și turiști și nu ne vor lua ca țintă.

De aici, de la granița internațională, am putea vedea orașul israelian Sderot și, la doar 60 km de-a lungul coastei, e al doilea oraș ca mărime din Israel, Tel Aviv.

Pe hartă, McLean mi-a arătat care e realitatea.

Eliyahu McLean: Zona cu albastru nu mai există, acolo erau așezările israeliene

de la Gush Katif. În 2005, premierul Ariel Sharon a relocat 7 000 de israelieni din 23 de comunități. A desființat totul. Tragedia nu a fost doar că le-a desființat, dar au lăsat în urmă toate acele sere, care erau cele mai bune din lume, unde lucrau palestinienii din Gaza. Acelea puteau fi păstrate, însă Hamas a decis să le distrugă și să le folosească drept piste de lansare pentru rachete. Acei oameni s-au împușcat singuri în picior cum s-ar zice.

Hamas a făcut același lucru cu instalațiile electrice. Una dintre ironii e că, în războiul din 2014 cu Gaza, Hamas lansa rachete care au distrus acea centrală electrică, centrală care deservea peste 30% din electricitatea pentru oamenii în mijlocul cărora se află Hamas.

Nu e ridicol?

Scott Ross: Israelienii oferă electricitate grupării Hamas?

Eliyahu McLean: Așa este. Oamenilor din Gaza, dar conducerea de acolo nu ține seama de nevoile oamenilor simpli, care nu sunt neapărat cei implicați în conflict. Anul trecut, locuitorii din Gaza aveau doar patru ore de electricitate pe zi pe timp de vară și acest fapt îi cauzează probleme Israelului. Recent, guvernul israelian

chiar a permis ca guvernul din Qatar să trimită bani pentru refacerea acelei centrale electrice, așa că acum au12 ore de electricitate zilnic. Întâi, e foarte greu ca, pe căldura verii, să nu ai aer condiționat sau, în timpul iernii, să nu ai căldură. Dacă nu e electricitate, stațiile de tratare a apei, cum a fost cazul anul trecut, vor deversa ape menajere netratate în Mediterană. Știți în ce direcție poartă curenții mării acele ape menajere netratate?

Spre Ascalon. Acolo se află una dintre cele mai mari stații de desalinizare a apei din Israel. Dacă apa menajeră netratată ajunge acolo, ce se va întâmpla cu stația de desalinizare? Aceasta pompează apă din Mediterană și e menită să desalinizeze, nu să purifice apa menajeră.

McLean mai spune că nu e de ajuns a lupta cu teroriștii.

Eliyahu McLean: Vedeți ce dilemă are Israelul. În aceste zile, chiar Hamas, cât sunt ei de islamiști radicali, sunt relativ moderați. Mai e Jihadul Islamic, mai e SI din Sinai, și aceștia sunt numiți patrioți în Gaza. Dacă noi îi învingem pe aceștia, cine le va lua locul? În același timp, trebuie să nu uităm de oamenii de dincolo. În Israel spunem: ``De ce ar trebui ca ei să fie în grija noastră?`` Egiptul nu-i vrea, Siria nu-i vrea, Iordania nu-i dorește. Nimeni din lumea arabă nu-i dorește,

înțelegeți? Așa că, până la urmă, ei cad în responsabilitatea Israelului.

Știre difuzată în cadrul emisiunii „Jerusalem Dateline” - august 2019. Ultimele știri creștine: https://alfaomega.tv/stiri

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

sidebar pulsspiritual
sidebar MC
sidebar stiriro
sidebar stiridinisrael
sidebar aotv cinesuntem
sidebar facebook
sidebar revista
sidebar manaprofetica
sidebar crestinul societatea
sidebar creationism
sidebar proviata
sidebar intelegerea vremurilor
sidebar tvlive
sidebar programtv
sidebar receptie
sidebar mediacenter

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.