Donează     Rugăciune       TV LIVE                           
100-steaua
100-istoric
100-teologia
100-pace
100-stiri
100-roaga-te
100-conferinta

ISRAEL: Hebronul, oraș fantomă?

Deseori, mass-media și politicienii portretizează conflictul dintre Israel și palestinieni în termeni de luptă, ură, ocupație și opresiune israeliană, însă Scott Ross de la CBN a mers în Hebronul biblic și a aflat că realitatea de pe teren poate fi cu totul alta.

Scott Ross, jurnalist CBN: La Hebron se găsește peștera patriarhilor, unde au fost îngropați Avraam, Isaac, Iacov și soțiile lor. Hevron, în ebraică, și Al-Khalil, în arabă, provin de la un cuvânt-rădăcină care înseamnă ``prieten``, dar aceasta e departe de a fi imaginea reprezentativă a orașului. Uneori, orașul a fost un focar de terorism, dar povestea nu se termină aici.

Yishai, aici e zona care a fost descrisă ca fiind un oraș fantomă, unde totul e baricadat și închis. De ce ?

Yishai Fleisher, purtător de cuvânt al comunității evreiești din Hebron: În 1994, armata israeliană a decis să închidă magazinele. Arabii încă locuiesc aici, dar, pe atunci, teroriștii foloseau masele de oameni care treceau pe aici pentru a se ascunde și a comite atacuri teroriste. Acum, locul nu e dintre cele mai frumoase, dar arabii care au avut băcănii s-au mutat într-o parte a orașului cu mai mulți arabi și au fost despăgubiți.

Yishai Fleisher e purtătorul de cuvânt al comunității evreiești de aici.

Yishai Fleisher: Întotdeauna există două războaie, unul fizic, iar când acesta s-a încheiat, exact în acel moment, a început războiul vorbelor. Ce vreau să spun ? Am de-a face mult cu mass-media de aici și ei abia așteaptă să poată surprinde o poză cu armata israeliană lângă magazinele închise. Sau ar fi foarte încântați să surprindă un tânăr cu perciuni evreiești, căci atunci ar putea spune imediat că, iată, coloniștii folosesc armata israeliană ca să curețe etnic Hebronul.

Dacă urcăm pe acoperișul acestei clădiri, vom avea o perspectivă cu totul aparte. Întins pe kilometri întregi, Hebronul adăpostește cam 200 000 de locuitori arabi. E și cel mai prosper oraș din partea de Cisiordania controlată de palestinieni. Aici locuiesc și 1 200 de evrei.

Yishai Fleisher: Aici avem un exemplu de propagandă.

Scott Ross: ``Orașul stafiilor: politica Israelului de separare, evacuarea forțată a palestinienilor din centrul Hebronului``. Nu e adevărat.

Yishai Fleisher: Pe una din străzi e adevărat, așa e ? E vorba de o stradă micuță, însă restul Hebronului e cel mai bogat și de succes dintre orașele arabe de aici și unul dintre cele mai de succes din Orientul Mijlociu.

Scott Ross: Sunt ceva firme pe aici ? Firme mari, vreau să zic.

Yishai Fleisher: Aici sunt 17 000 de firme și fabrici. De fapt, e un adevăr ironic faptul că Hebronul exportă anual bunuri în valoare de 5 miliarde de shekeli.

Date fiind chiar legăturile comerciale, relațiile interumane sunt mixte.

Scott Ross: Arabii care locuiesc aici nu vă vor lângă ei.

Yishai Fleisher: Sunt mulți arabi care gândesc așa. Ei sunt cei care au acceptat ideologia jihadistă. E important să știm că sunt mulți arabi care știu că Autoritatea Palestiniană e coruptă, că jihadul nu le va face bine copiilor lor și că ei nu-și doresc un asemenea stil de viață, nici pentru ei, nici pentru ai lor, și ei văd Israelul ca fiind de viitor pentru ei.

Unul dintre aspectele deseori ignorate și chiar combătute e faptul că poporul evreu are legături antice la Hebron.

Yishai Fleisher: Conflictul pentru drepturile asupra acestui teritoriu s-a încheiat.

Scott Ross: Așa e, iar Hebronul există de câte mii de ani, potrivit Bibliei ?

- Există de 3 800 de ani.

- 3 800 !

Yishai Fleisher: Întreaga Geneză se pecetluiește aici, la Hebron.

Înainte ca Iacov să moară în Egipt, el le spune copiilor săi să nu îl îngroape în Egipt, ci la Hebron, acolo unde se odihnesc și Avraam și Sara, Isaac și Rebeca și unde a îngropat-o pe Lea. Povestea noastră e chiar sub această clădire.

Scott Ross: Aceste scări la care ne uităm au 4 500 de ani ?

Yishai Fleisher: Mai exact, locul de aici era înainte de Avraam cu 700 de ani. Avraam avea să vină aici și să negocieze cu fiii lui Het cumpărarea mormântului, de fapt, o peșteră într-un teren la capătul îndepărtat al orașului. Dușmanii noștri înțeleg semnificația spirituală și faptul că ne ancorăm istoria în poporul nostru, așa că ei depun eforturi să taie aceste legături și unul dintre modurile în care vor s-o facă e că se folosesc de organizații internaționale precum UNESCO.

În urmă cu doi ani, o agenție a ONU a declarat că peștera e un patrimoniu palestinian aflat în pericol.

Scott Ross: Puteți întrevedea viitorul ?

Yishai Fleisher: Există o mare întrebare cu privire la care va fi viitorul Autorității Palestiniene. În urmă cu 100 de ani, exista ceva ce se numea întrebarea evreiască. Acum știm că poporul evreu s-a reîntors în Israel și că va rămâne în Israel. Cred că acum este întrebarea arabă, ce se va întâmpla cu poporul arab ? Vor găsi o cale să se împace cu verișorii lor, cu evreii ? Sau vor continua să ne numească ocupanți și străini și să continue acest război de 100 de ani, care nu le-a prins deloc bine până acum ? Eu unul cred cu tărie că poporul evreu va rămâne aici.

Știre difuzată în cadrul emisiunii Jerusalem Dateline 291 – august 2019. Citește ultimele știri creștine aici: https://alfaomega.tv/stiri

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

sidebar pulsspiritual
sidebar MC
sidebar stiriro
sidebar stiridinisrael
sidebar aotv cinesuntem
sidebar facebook
sidebar revista
sidebar manaprofetica
sidebar crestinul societatea
sidebar creationism
sidebar proviata
sidebar intelegerea vremurilor
sidebar tvlive
sidebar programtv
sidebar receptie
sidebar mediacenter

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.